Skocz do zawartości

ezpdf polskie znaki

pc3t

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu próbach i poszukiwaniach w końcu udało mi się wyświetlić polskie znaki w pdfie:

include ('class.ezpdf.php');
$pdf = new Cezpdf();
$diff=array(177=>'aogonek', 161=>'Aogonek', 230=>'cacute', 198=>'Cacute',
				 234=>'eogonek', 202=>'Eogonek', 241=>'nacute',
				 209=>'Nacute', 179=>'lslash', 163=>'Lslash', 182=>'sacute',
				 166=>'Sacute',188=>'zacute', 172=>'Zacute', 
				 191=>'zdot', 175=>'Zdot');
$pdf->selectFont('./Helvetica.afm',array('encoding'=>'WinAnsiEncoding','differences'=>$diff));
$pdf->ezText("AAaĄąBbCcĆćĘꌜŹźŻż",12);

Plik zapisany w iso-8859-2. Polskie czcionki wyświetlają się (nawet w google docs wszystko jest ok)

dobrze.th.png

Natomiast w acrobat readerze wygląda to tak:

acrobat.th.gif

Problem niby polega na tym, że na windowsie nie ma takiej czcionki i acrobat reader zamiania ją na ArialMT.

Próbowałem nawet użyć Arial.afm, ale acrobat reader dalej zamienia tę czcionkę na ArialMT i dalej efekt taki sam.

Jakieś wskazówki?

Poradziłem sobie niestety zmieniając bibliotekę na fpdf (niestety, bo już miałem sporo kodu zrobionego w ezpdf) i stosując się do wskazówek:

https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?high...t=104474#677352

jeśli ktoś tak jak ja miał problemy z programem ttf2pt1 (ani pod linuxem, ani pod windą nie udało się uruchomić) to tutaj znalazłem skonwertowane do iso czcionki:

https://www.bobrowski.org.pl/czcionki-do-ge...blioteke-rfpdf/

Ściągnąć *afm 8 *pfb a następnie wykonać wskazówki z webhelp (makefont).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności