Skocz do zawartości

Czy opłaca się kupować książki?

witko2006

52 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy opłaca się według was kupować książki

• Tak
      43
    • Nie, wolę e-booki.
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Czy opłaca się według was wydawać pieniądze na książki? Pytam z ciekawości bo właśnie stoję przed trudnym wyborem - chcę zamówić książki za około 450zł ,lecz niektóre z nich są dostępne za darmo w postaci e-booków.

Nie wiem co ,ale coś mnie ciągnie do tego aby je kupić i mieć je pod ręką a nie w postaci wirtualnej.

Czekam na opinie.

@Edit: Mowa tu o książkach o programowaniu i ogólnie dziedzinie TI.

Jeżeli chodzi o wybór książek to staram się omijać egzemplarze ,w których zawarte jest masło maślane i tak naprawdę po chwili zastanowienia sam bym na to wpadł. Głównie chciałbym się zaopatrzyć w książki gdzie zawarta jest jakaś niezbędna teoria, wprowadzająca czytelnika w daną tematykę. A następnie po zapoznaniu się z podstawami, można już samemu kombinować na prawo i lewo.

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Również wolę zamówić sobie książke w postaci drukowanej. Innym rozwiązaniem jest drukowanie ebooków.

Tak z ciekawości: jakiego typu książki zamawiasz? Jaka tematyka?

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Również wolę zamówić sobie książke w postaci drukowanej. Innym rozwiązaniem jest drukowanie ebooków.

Tak z ciekawości: jakiego typu książki zamawiasz? Jaka tematyka?

Odpowiedź zawarłem już w powyższym poście.

- PHP i MySQL Vad. Prof. (Przerabiałem kiedyś tą książkę ,lecz czuję jakiś niedosyt taką formą nauki; książkę o OOP poziom zaawansowany już mam, jednakże chciałbym sobie przygotować pod nią solidne podstawy)

- Head First Javascript - z tą tematyką również miałem doświadczenie, jednakże wszystko odbywało się pochopnie, z różnych źródeł i wniosek z tego taki ,że "Wiem ,że nic nie wiem".

Tutaj z ciekawości zapytam: Znacie jakieś ciekawe tytuły właśnie o JavaScript bądź macie już jakąś opinię na temat tego egzemplarza?

- Ajax - wzorce projektowe ; Ajax - bezpieczne aplikacje,

- Thinking in Java,

- Apache - receptury,

- Thinking in C++,

I to chyba jak na razie wszystko.

Książki w formie drukowanej są (przynajmniej dla mnie) wygodniejsze od e-booków:

- możesz zawsze po nią sięgnąć (laptopa też, ale książka się nie rozładuje),

- nic innego mnie nie rozprasza (a na komputerze zawsze coś się dzieje),

- mniej męczy oczy,

- no i oczywiście książka Ci się nie zawiesi ;) .

Pozdrawiam B)

Zawsze sobie do książki zajrzysz, nawet za rok czy dwa - niekoniecznie zawsze takie ebooki zostaną Ci na dysku B)

Poza tym szkoda oczu ;)

Zdecydowanie książki - choć prawda taka, że obecnie książki często są drogie, ale za te fachowe i dobre warto wydać te pieniążki :)

Zatem jak co kupić mniej ale w wersji papierowej :)

Ja zdecydowanie wolę wersję drukowaną z wielu powodów. Lepiej mi się je czyta, nie męczą tak oczu, są bardziej mobilne :D

Tutaj masz jednak pewien poważny dylemat skoro te książki są dostępne za darmo w sieci i może zdarzyć się dodatkowo tak, że wersja elektroniczna będzie w nowszym wydaniu niż wersja drukowana.

hm...

mając alternatywę darmową prawdopodobnie książki bym nie kupił.

Jeżeli po 50 stronach czytania darmowej wersji książka by zwróciła moją uwagę i faktycznie znajdowałyby się w niej bardzo ważne i rzeczowe informacje, do których mogę sięgać kilkanaście, albo kilkadziesiąt razy przez następne lata to owszem.

Również kupiłbym, gdybym wiedział, że godna polecenia jest i warto jest pożyczyć kumplowi, jak będzie chciał poszerzać wiedzę.

Jeżeli masz coś darmowego, w e-booku to sobie wydrukuj część, poczytaj, zobacz czy warto i dopiero wtedy kupuj druk z drukarni.

Ale to takie rady na przyszłość!!!

Chyba, że jesteś pewien autora i wiesz, że nie odwalił fuszerki :pytajnik:

Ja niestety często trafiam na książki, które zapowiadają się świetnie(recenzje, bzdety, srety) a po pierwszym rozdziale widzę porażkę. Po drugim jest lepiej, a na końcu czuję nie wiadomo co :D

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności