Skocz do zawartości

WordPress, Joomla czego brakuje i co nam przeszkadza

DreamStudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do użytkowników WP i Joomli, co wam najbardziej przeszkadza w tych systemach?

Ja nie dużo pracowałem w tych systemach ale w WP przeszkadzały mi szablony ponieważ wszystkie podstrony są takie same. Bólem jest też, że szablony są powiązane z php co strasznie utrudnia przerabianie template.

WP ma prawie nieograniczoną ilość szablonów co jest niewyobrażalnym plusem ale Jooma ma swoje spore zaplecze templatów.

Nie znam dobrze Joomla ale z tego co słyszałem ma swoje ograniczenia i trochę "świeci".

Istnieje jakaś alternatywa? czyli system ala WP i Joomla ale bez wyżej wymienionych wad?. Codziennie pracuje w TYPO3 ale tutaj jest ten minus, że trzeba samemu robić szablony i chcąc zrobić np: 100 prostych stron trzeba przerobić 100 szablonów.

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

moduł pisania artykułów w joomli nie daje rady, żeby nie powiedzieć że jest zje***y :/

żeby zacząć pisać artykuły musiałem się ogłowić jak ominąć te problemy

nie zmienia to faktu że joomla to ogromny kombajn i z tego co wiem ma dużo więcej modułów i wtyczek niż WP

Moduł edytora do Joomla! to JCE, najprzyjaźniejszy i dający największe możliwości konfiguracyjne (czytaj: można powyłączać prawie wszystko).

W Joomla! przeszkadzają mi tylko defaultowe linki - gdyby były takie, jak w WordPress, to wszystko inne było by drobiazgiem. Moduły wprowadzające translację URL w systemie zabierają kolejne zapytania do bazy i przy większej ilości (pow. 10.000) potrafią przywiesić stronę.

Faktem bowiem jest, że modułów naprawdę rozszerzających funkcjonalność tego CMS jest ogromna, i większość z nich działa poprawnie. Większość jest też darmowa, a często się okazuje, że te płatne albo nie działają, albo nie działają tak, jak powinny, albo działają tylko w wersji np: holenderskiej...

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

korzystam z tego głównego edytora który standardowo ustawiony jest po instalacji joomla, może Tobie działa Bielack ale ja kiedy zrobię parę tabelek, poustawiam formatowanie, dodam kilka H1 - na bank mi się tekst rozsypie i będzie wyglądał całkiem inaczej niż edytorze. mam kilka serwisów opartych o ten cms i przy każdym występuje ten sam problem. choćbym nawet napisał wszystko w html to i tak wyświetla się wszystko inaczej. możliwe że jest to spowodowane plikiem css templatkek, nie wiem nie przyglądałem się temu.

Jeśli znasz TYPO3 i przeszkadza ci jego charakterystyczny system szablonów, to sądzę, że powinieneś przejść na Drupal, który ma bardzo prosty zewnętrzny system templatek. Poza tym w względzie funkcjonalności są bardzo zbliżone. Niestety minusem jest bardzo ograniczona liczna fajnych szablonów.

spookypld przenoszenie się z TYPO3 na Drupal to jak zamiana Ferrari na Porsche :)

Mi zależy na setkach, tysiącach szablonów, które mogę sobie podpiąć pod stronę kilkoma kliknięciami tak abym szybko tworzył zaplecze. WP dopada ze względu na to, że jak jakąś stronę będę chciał trochę przebudować to muszę grzebać w PHP Joomla odpada bo no właśnie sam nie wiem ale kiedyś dawno temu robiłem szablon pod J i pamiętam do dziś, że przeklinałem to oprogramowanie tylko nie pamiętam dlaczego :>

No właśnie i słabo jest bo chyba żadne CMS nie ma tylu dostępnych szablonów co WP lub Joomla i tu mi zostaje wybrać mniejsze zło.

Btw. pytanie dodatkowe czy miał ktoś kontakt z WP na multi-site czyli ogarnianie z jednego miejsca np: 100 domen?

- - - -
StudioTypo3.com - tworzenie stron w oparciu o TYPO3, aplikacji mobilnych i programów desktopowych. Po ciężkiej pracy zapraszam do odwiedzenia gabinetu kosmetycznego znajdującego się w Rzeszowie na ul. Lwowskiej 6. Więcej informacji o ofercie gabinetu znajdziesz na stronie kamidabrowska.pl, polecam makijaż lub zabiegi na twarz - można się zrelaksować i trochę odmłodzić lub wymalować. Dla facetów też jest kilka zabiegów (depilacja) polecam baaardzo boli ;) ale czego się nie robi dla swojej kobiety.

Wydaje mi się, że podpięcie nowego/gotowego/darmowego szablonu pod joomla nie jest szczególnie kłopotliwe co w połączeniu z bardzo dużą ilością modułów sprawia, że bardzo cenię sobie ten system. Jedyny minus jaki przychodzi mi do głowy to fakt, że kiedy serwis staje się nieco większy potrafi nieco mulić.

Firma frantic Inc. - pozycjonowanie stron internetowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności