Skocz do zawartości

kradzież layoutu

Laambada

Rekomendowane odpowiedzi

mario nie bądż zgryźliwy :]

W pierwszym poście może mnie troche poniosło :P

Każdy ma coś na sumieniu, ale nie ukrywam, że zwinięcie całkowicie grafiki za która sporawo zapłaciłem troche boli.

Narazie myślę o kontakcie z tą osobą i dojście do jakiegoś porozumienia a jeśli to nie da to przystapiłbym do szczeniackich metod :D

edit: na leczenie nie mam kasy, cała kasę wydałem na grafika :]

Najlepsze pytanie zadał Ci Grim, czy masz podpisaną jakaś umowę na tą grafikę, jeśli nie to nic nie możesz zrobić. Jeśli masz to też musisz sprawdzić czy grafik dał ci wyłączność na tą grafikę i czy zrzekł się praw majątkowych. Kupując template na różnych portalach, masz wybór opcję exclusive( dużo droższą) lub zwykłą, wtedy możesz się spodziewać że ktoś będzie miał taką samą grafikę. Niektórzy graficy też stosują takie zasady. Jeśli nie masz żądnej umowy z grafikiem, to dyskusyjne jest to czy ty masz prawo korzystać z tej grafiki na swojej stronie.

mario nie bądż zgryźliwy :]

To nie jest zgryźliwość tylko szykanie okazji na darmowe linki. Też oto samo chciałem zapytać :P

Inna sprawa - jeśli już mówić o kradzieży - to fakt, że serwis oparty jest o kod szablonu na licencji GPL i szablon darkness (kod strony głównej ma "części wspólne", że tak to ujmę :) ), więc mamy kod wolny do modyfikacji dla wszystkich i część grafiki należącą do blizzarda.

Oczywiście nie znam w 100% sytuacji ale nie rozumiem oburzenia. Sam skorzystałeś z darmowego kodu którego licencja wymaga abyś zmodyfikowany produkt opublikował i udostępnił do darmowej modyfikacji / użycia. Wtedy było OK, jak ktoś skorzysta z tego co sam stworzyłeś bazując na czyjejś pracy to już jest złodz1ej ;)

Dwa sam "korzystasz" z grafiki / logo blizzardu (pewnie nie pytałeś o zgodę). Rozumiem, że jesteś wściekły skoro zapłaciłeś ale tutaj jest taka sama sytuacja. Ty bierzesz kod GPL, grafikę blizzarda i przerabiasz, ktoś wziął to co przerobiłeś. AFAIR mógł to zgodnie z licencją zrobić legalnie.

Jeśli ktoś chce "chronić" swoje dzieło to niech sobie gada o kradzieżach, itp. Ale ja mam wrażenie, że ten szablon to w dużej części dzieło kogoś innego.

Nie wiem czy można mówić o jakiejkolwiek kradzieży w wypadku GPL. Sam łamiesz licencję GPL odmawiając innym prawa do kopiowania. Zapisy tej licencji są jasne - bierzesz coś za darmo - masz obowiązek po modyfikacji udostępnić to innym (za darmo).

Najlepsze pytanie zadał Ci Grim, czy masz podpisaną jakaś umowę na tą grafikę

Przekazanie praw do grafiki mogłoby nastąpić, gdyby autor takie prawa posiadał (lub chociaż pozwolenie na użycie grafiki). Mi się wydaje, że w tym przypadku jest to bardzo wątpliwe, bo na przykład identyczne forum można znaleźć pod adresem:

https://www.horrortalk.com/_forum/index.php

umowa ustna rowniez obowiązuje w świetle prawa cywilnego. chocby ustalenia mejlowe (droga elektroniczna) rowniez jest dowodem - wrazenie woli przez obie strony.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jeśli przekazuję się jakieś prawa autorskie, to musi być umowa, a do niej aneks w którym opisane są dzieła których przekazanie praw dotyczy. Same maile i czy umowa ustna tu nie wystarczy, bo inne masz w nich wyszczególnione jakie prawa przekazujesz( pola eksploatacji, terytorium, wyłączność) lub jakich dzieł dotyczą. Zatem radzę podpisywać umowy jak się komuś coś zleca, uniknie się wtedy niemiłych niespodzianek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności