Skocz do zawartości

xhtml 1.1 i rozjezdżające się menu w IE grrrr

vel

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

postanowiłem zapodać sobie do stronki menu nawigacyjne na wzór alisapart.com i wszystko pięknie ładnie, ale nawet gdy zapożyczyłęm wprost kawałki html i css z tego serwisu, mam problem pod ie - menu nie chce się rozciągnąć na całą szerokość stronki.

można to zobaczyć pod https://www.vel.crime.one.pl/menu.html

druga sprawa, odnośnie tego samego przykładu - dlaczego jeśli usunę z sekcji #toplogo wysokość warstwy, to pod firefox między obrazkiem a menu robi się dziwny odstęp skoro na początku arkusza ustalam margin i paddinh na 0 dla wszystkich elementów

pomóżcie z tym menu proszę, bo się zniechęcę dziś do xhtml 1.1 :D

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

* {

margin: 0px;

padding: 0px;

border:0px;

}

lepiej ustawic na html {}

musi to byc 1.1? nie moze byc 1.0 trans?

zdarza sie, że ie wpada w quirk mode po dziwnych (jego zdaniem) deklaracjach DTD

i dodaj te parametry na danego id diva.

lepiej ustawic na html {}

--- nie zmienia to nic

--- to też nie pomogło

zdarza sie, że ie wpada w quirk mode po dziwnych (jego zdaniem) deklaracjach DTD

i dodaj te parametry na danego id diva.

-- nadal potrzeba help :D w FF po prostu idealnie się wyświetla, w IE jaś. nie pomaga nawet próba zrobienia innej szerkości linka dla IE przy pomocy box model hacka - ie w ogóle nie reaguje jakby wtedy na ustawienie width - mogę wpisać nawet 1500px i nic się nie dzieje. tak jakby box hack nie działał :roll:

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

--- nie zmienia to nic

to akurat ma nic nie zmienić tylko lepiej dla ciebie na przyszłość :D chyba chcesz aby każda przeglądarka dobrze interpretowała co piszesz? :D

--- to też nie pomogło

to? to znaczy co? zapytałem tylko czy musisz koniecznie pisać w 1.1? pamietaj ze deklaracja DTD ma kolosalne znaczenie przy interpretacji danego kodu.

yyyyyyyeeeeeeeeeeesssss

udało się, działa nawet w xhtml 1.1, ale pozostał mi problem z divem który ma obrazek, ale to zaraz rozwiążemy

usunąłęm z kodu htmlowego

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>

i jest ok :oops:

ale dlaczego to powodowało błędy a jest to zbędna linia? mój edytor html (pajączek) sam ją dodał przy konstrukcji szablonu zarówno xhtml 1.0 trans jak i 1.1

ooo so chodzi :D

niestety nie mam czasu aby nad tym siedzieć ale widze że chyba cosik żle liczysz boxmodela.

a ta lukę ci robi IMG bo jest o te kilka px szerszy. musiałbys zamiast 125px na komórke listy przeznaczyć jakąs wartośc procentową jesli chcesz aby była dynamiczna albo dokłądnie wszystko obliczyc :D

przycinając twoje logo na 752px, a kontener na 754 wszystko pod ie wyglada idealnie...

ps. wiecej samozaparcia i wyrtwalosci. trzeba kombinowac w kazdym kierunku no i niestety troche nad tym posiedziec. na pewno znajdziesz ostatecznie rozwiazanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności