Skocz do zawartości

Onet sam doprowadza do ogłupienia wyszukiwarki

pawbuh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś pomyślał o tym ze Onet doprowadził do zaistniałej sytuacji specjalnie. Jakoś dziwnym trafem rownoczesnie z "ogłupieniem" wyszukiwarki zmienił się Layout boksów. Z indeksu wyleciały strony które były na wysokich pozycjach, poleciały strony które wczesniej były promowane poprzez boksy( a więc takie za promocję których właściciele będą gotowi płacić). Dzieje się tak z moją stroną na Keyword prezenty utrzymywałem się w pierwszej piątce, teraz muszę płacić dziennie po 50 PLN za kliknięcia a Onet zaciera łapy. Zrezygnować z Onetu nie mogę, jakby nie było mają ponad 10% rynku i klienci przychodzący z Onetu są bardziej skorzy do składania zamówień

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Paweł

Statystyki googla wyglądają trochę inaczej. Oto one:

1 google.com 67.50%

2 onet.pl 13.37%

3 wp.pl 13.10%

Ale numer, dawno nie zaglądałem do statystyk, może jakieś 3 miesiące. Wtedy onet z wp miały jeszcze ponad 17%. A więc wniosek jest prosty Onet chce zarobić jeszcze tyle ile może i za parę miesięcy zrobi to samo co interia.

Pozdrawiam

Paweł

1        google.com  

69.36%  70.22%

2   wp.pl  

16.10%  8.11%

3   onet.pl  

9.26%   8.39%

Dzisiaj na ranking pl, ale update wyników dopiero w czwartek :)

Dała matka rozum? To kombinuj.

Jakiś karierowicz na kierowniczym stanowisku w onecie przyjął "odważną strategię", rozkazał robić bajzel i myśli, że jest fajny :) Tak to jest jak komuś się wydaje, że jest panem wszechświata i może zrobić wszystko.

W sumie to webmasterzy mogliby sami dać w dupsko onetowi, gdyby skrzykneli się na promowanie jednej normalnej polskiej wyszukiwarki. Można by wymusić na gooru, szukaczu lub netsprincie utworzenie programu partnerskiego w stylu AdSense, żeby ta darmowa promocja się nam jakoś zwracała.

Powalcz z googlem , ma 90& rynku

i właśnie to trzeba zmienić, żeby w przypadku utraty pozycji(co może się przytrafić każdemu) w Google nie tracić 90% ruchu pochodzącego z wyszukiwarek.

Jak widać zbiorowisku karierowiczów, którzy tworzą onet, nie można zaufać.

A więc wniosek jest prosty Onet chce zarobić jeszcze tyle ile może i za parę miesięcy zrobi to samo co interia.

Zacznie spamować Google listami wyników wyszukiwania w Google ? :)

Witam,

czy ktoś pomyślał o tym ze Onet doprowadził do zaistniałej sytuacji specjalnie. Jakoś dziwnym trafem rownoczesnie z "ogłupieniem" wyszukiwarki zmienił się Layout boksów. Z indeksu wyleciały strony które były na wysokich pozycjach, poleciały strony które wczesniej były promowane poprzez boksy( a więc takie za promocję których właściciele będą gotowi płacić). [...]

Dwa tygodnie temu napisałem w innym wątku:

Słuchajcie, cwaniakom marketingowym z Onetu chodzi o coś zupełnie innego - o BOXY SPONSOROWANE!  

Celowo zrzucili strony firm o wysokim rankingu, by zacząć od nich brać kasę (za boxy itd)! Firmy, które wykupiły takie usługi teraz lub kiedyś, wędruja też dziwnym sposobem w górę w rankingu  

Jednym słowem - mamy ręcznego robota Onetu ))  

PS  

"Dodanie nowej kolekcji stron" ma również służyć zaśmieceniu wyników wyszukiwania tak, by utrudnić internaucie "namierzenie" stron, o które mu chodziło w szukanych słowach/frazach, a przez to wszystko zwiększeniu atrakcyjności sponsoringu!

. . .

Dodam tylko, że jak się okazuje, wydawało mi się tylko wtedy jedynie, że ci, którzy wykupili coś w onecie, wędrują w górę. Nic takiego nie ma oczywiście miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności