Skocz do zawartości

.htaccess a grafika i obniżenie zużycia transferu?

CzarnyWEOL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na jednej ze stron, a konkretnie serwerze mam mały transfer, a zużycie diametralnie wzrasta. Czy jeżeli wrzucę wszystkie pliki graficzne na inny serwer, gdzie mam nielimitowany transfer, a na tym hostingu, gdzie zużycie transferu jest wysokie i nie wyrabiam z trafficiem zrobię odwołania do obrazków w .htaccess to takie rozwiązanie daje efekty? Transfer za wczytywanie obrazków będzie zużywany z tego drugiego serwera, gdzie mam nielimitowany transfer, czy to nic nie da i transfer za grafikę będzie nadal zużywany na tym serwerze z małym transferem lub na obu naraz?!

Z góry dzięki za odpowiedzi!

PS. Wiadomo, że nie wchodzi w grę wrzucenie obrazków na ten nielimitowany i ręczna zmiana odnośników, bo to byłoby za bardzo czasochłonne...

Parę miesięcy temu też ktoś mi nabijał transfer - wybierał największe pliki co udostępniałem i po prostu cały czas je pobierał. Zmiana adresu tych plików podziałała i zużycie transferu o 60% niższe ^_^

ps. możesz masowo zmienić jeden adres w bazie danych na drugi, np. aaa.pl na bbb.pl - warunkiem jest zachowanie struktury linków po .pl/

Kukis rozumiem, że zrobiłeś to za pomocą .htaccess, a nie zmieniałeś ręcznie wszystkich linków?

RewriteEngine on
RewriteBase /grafika/
RewriteRule ^((.+)\.(jpg|gif|jpeg|png))$ https://xxx.org/images/$1 [NC]

Taki kod jest poprawny?

Rozumiem, że jesteś pewny w 100%, że wtedy zlicza zużycie transferu tylko z serwera na który kieruje .htaccess?

Tylko, że linki do plików miałem [mam] w bazie MySQL.

Jedno polecenie w bazie danych i kilkadziesiąt-kilkaset linków zmienionych w sekundę.

Poza tym pamiętaj, że serwis może Ci zwolnić przez to hotlinkowanie obrazków. ;)

I popatrz w logach apache jakie pliki masz "atakowane".

Tylko, że linki do plików miałem [mam] w bazie MySQL.

Jedno polecenie w bazie danych i kilkadziesiąt-kilkaset linków zmienionych w sekundę.

Poza tym pamiętaj, że serwis może Ci zwolnić przez to hotlinkowanie obrazków. :)

I popatrz w logach apache jakie pliki masz "atakowane".

Mi chodzi o praktycznie całą grafikę na danej stronie w celu zaniżenia zużycia transferu, nie to, że coś jest konkretnie atakowane ;)

Wprowadziłem już to i wczytuje się zadowalająco szybko, może nie aż tak jak normalnie, ale prawie nie czuć różnicy :P

Teraz zobaczymy po statach czy nadal będzie zużycie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności