Skocz do zawartości

Problemy z kompem

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

Od jakiegoś czasu miałem problemy z komputerem po zalogowaniu się zawieszał, aż dopiero po którymś razie załapał. Ale teraz mam taki problem, że po włączeniu komputera nie załącza się monitor, i moje pytanie brzmi co poszło, karta graficzna czy płyta główna? Już kombinowałem na różne sposoby i bez efektu niestety. Karta graficzna była kupiona z jakieś rok temu i podłączona do płyty głównej, bo standardowo była zintegrowana karta, ale została wyłączona. W najlepszym wypadku, jak ponownie włączyć kartę zintegrowaną, nie mając żadnej aby na chwilę podłączyć. Komputer wydaje takie odgłosy jak zawsze, jeden pisk na początku, później słychać dysk itp, tylko tego głupiego monitora nie chcę załapać.

Ehh i jak tu można kończyć zlecenia w terminie jak się wszystko *****

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Mi się wydaje, że to nie wina płyty głównej.

No właśnie, komputer pracuje tak jak zawsze, z tym że nie załącza monitora :) Próbowałem wszystkiego i nic, wyciągnąłem baterię z płyty na pół godziny, aby zresetować ustawienia bios i bez efektu, to samo robiłem ze wzrokami i znów bez efektu.

Ostatnio zasilanie mi poszlo w kompie i tez miałem DUŻY problem z wyrobieniem się z czymkolwiek, więc wiem co czujesz wacko.gif

Zasilacz jest nówka, podłączyłem inny i też działał, nie mam już pomysłu odnośnie tego co jest źle.

Rozloz, przeczysc, zloz.

Sprawdz jaka masz plyte glowna, jaki bios i co oznaczaja dzwieki.

Po resecie biosu zintegrowana powinna bez problemu zalapac, chyba, ze majstrowales przy biosie i zle go nadpisales.

W niektorych plytach wystarczy wyciagnac zworke w innych musisz przelozyc.

Jezeli to nie pomaga to wyciagnij i wloz bateryjke.

Sprawdz przewod od monitora.

Jezeli masz drugi komp, podlacz i posprawdzaj co sie da.

Rozumiem, ze monitor odpala i jest w uspieniu ?

Ja stawiam na procka, pewnie ma za cieplo.

W niektorych plytach wystarczy wyciagnac zworke w innych musisz przelozyc.

Jezeli to nie pomaga to wyciagnij i wloz bateryjke.

Robiłem jedno i drugie

Sprawdz przewod od monitora.

Podłączyłem komputer do drugiego monitora i to samo, nie chce załapać.

Rozumiem, ze monitor odpala i jest w uspieniu ?

Tak

Ja stawiam na procka, pewnie ma za cieplo.

Hmm, mam taką maść która się smaruje procesor żeby się nie przegrzewał. To ode tego że się procesor przegrzewa, niechce monitora załapać?

Hmm, mam taką maść która się smaruje procesor żeby się nie przegrzewał. To ode tego że się procesor przegrzewa, niechce monitora załapać?

U mnie monitor włączał się normalnie mimo, że temperatura procka była straszenie wysoka. Odkręciłem radiator i przykręciłem znowu i wszystko było ok. Sprawdź czy radiator Cię parzy po jakimś czasie od włączenia ;)

Ta maść jest po to żeby wypełnić mikroszczeliny pomiędzy radiatorem a procesorem - gorzej przewodzi ciepło od metalu ale lepiej od powietrza.

Jak jest jej za dużo to działa jak izolator a jak za mało to powietrze w szczelinach działa jak izolator. Najlepiej przewodzi idealnie wypolerowany radiator i procesor ;)

Podłączenie monitora do gniazda zintegrowanej grafy nic nie dało? Nie podpinasz kabla od monitora odwrotnie? Jeden dźwięk z biosu najprawdopodobniej oznacza że wszystko jest w porządku. Rozłóż wszytko i wyczyść (j/w) i spróbuj odpalić na minimalnym zestawie - zintegrowana grafa + płyta główna + ram(1 kośc) i procesor.

nihil fit sine causa

Podłączenie monitora do gniazda zintegrowanej grafy nic nie dało?

Dokładnie, nic nie dało.

Nie podpinasz kabla od monitora odwrotnie?

Na to nie ma szans ;)

Jeden dźwięk z biosu najprawdopodobniej oznacza że wszystko jest w porządku

No tak też właśnie wyczytałem, dlatego szukam przyczyny dalej.

Rozłóż wszytko i wyczyść (j/w) i spróbuj odpalić na minimalnym zestawie - zintegrowana grafa + płyta główna + ram(1 kośc) i procesor.

Ehh to mi jedynie zostało, bo już mi brakuje pomysłów.

Moze kopnoles kompa i radiator sie przesunal, moze pasta termoprzewodzaca sie calkiem zuzyla..

W moim przypadku pasta sie calkiem przepalila. Na poczatku komp odpalal i za chwile reset a pozniej

to juz i odpalic nie chcial. Monitor przechodzil w stan uspienia.

Jako, ze dopadl mnie ten problemik w nocy to poratowalem sie folia aluminiowa (odpowiednia strona).

Temperatura byla troche wyzsza ale do rana styknelo.

Odczep radiator i sprawdz. Tylko kompa bez chlodzenia nie odpal przypadkiem.

Jezeli uda sie go odpalic to do biosu i sprawdz temp. procesora - przynajmniej potwierdzisz albo wykluczysz.

W moim przypadku pasta sie calkiem przepalila. Na poczatku komp odpalal i za chwile reset a pozniej

to juz i odpalic nie chcial. Monitor przechodzil w stan uspienia.

Dpkladnie tak jest u mnie z tym, że po chwili przerwy jak go włączyłem zalogowałem się, to się zawiesił i nie szło go odpalić, dopiero po dłuższej przerwie, a teraz w ogóle nie odpala. Kupiłem tą pastę na procka i zaraz zobaczę jakie będą efekty.

Procek posmarowany, ale nadal bez efektów. Po włączeniu chodzi, ale bez monitora. Monitor jest sprawny bo sprawdzałem na innym kompie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności