Skocz do zawartości

SEO bohater

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy tak orientacyjnie przewidujesz nową wersję ?

Cześć!

Myślę, że w końcu w nadchodzącym tygodniu uda mi się popracować, bo presja (także wewnętrzna) jest duża. ;-)

Przynajmniej wersję z wyszukiwaniem nowych katalogów w sieci powinienem zrobić za kilka dni.

pozdrawiam

Grzegorz

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
To i ja dorzuce cos od siebie.

Juz chyba kiedys pisałem - gdy edytujemy jakiś katalog to program zapisuje zmiany tylko w danym

projekcie, gdy otworzymy inny to nie widać zmian...

Ok, w wersji 1.3 zrobiłem globalne zapamiętywanie zmian. Czyli będzie dodatkowa globalna baza danych takich jak skrypt, moderowany, darmowy, itp.

Zmiany poczynione w tych danych jakiegoś katalogu będą automatycznie stosowane w innych projektach w momencie ich otwierania.

pozdrawiam

Grzegorz

W nowej wersji (oprócz kilku rzeczy wcześniej wymienianych) by się również przydało zapamiętywanie rotacji zestawów z poprzedniego ustawienia bo przy kilkunastu czy kilkudziesięciu projektach każdy dzień kilka minut się traci na klikanie niepotrzebne.

i jeszcze by się przydała edycja nazw projektów aby sobie można było je jakoś posortować np nazwami

Skuteczne pozycjonowanie w Google. Promocyjna oferta na pozycjonowanie stron.

W nowej wersji (oprócz kilku rzeczy wcześniej wymienianych) by się również przydało zapamiętywanie rotacji zestawów z poprzedniego ustawienia bo przy kilkunastu czy kilkudziesięciu projektach każdy dzień kilka minut się traci na klikanie niepotrzebne.

Gdybyś mógł sprecyzować, to byłoby mi łatwiej, bo nie wiem do końca czy chodzi ci tylko o to jakie było zaznaczenie w tej sekcji "zmiana zestawu ustawień" dla każdego projektu osobno, czy chodzi jeszcze o coś innego?

Jak to będzie z instalacją? trzeba będzie starsza wersje programu odinstalować żeby zainstalować nową(wszystkie dotychczasowe ustawienia znikną)?

Nigdy nie robię nowych wersji tak, aby traciły się stare dane. ;-) Chyba, że powstaje odrębny program, ale jeśli robi się update istniejącej aplikacji, to dotychczasowa praca użytkownika nie ma prawa być zaprzepaszczona. Chociaż nieraz byłoby łatwiej coś zmienić w bazach, itp, bo wszystkiego na początku się nie przewidzi i potem trzeba kombinować, ale ta zasada o szanowaniu danych użytkownika jest fundamentem.

pozdrawiam

Grzegorz

Mam nowy "grubszy" pomysł - z pewnością nie na tą aktualizację co teraz pracujesz ale uważam że warto nad tym pomyśleć w przyszłości.

Chodzi mi mianowicie o opcję "półautomatycznego" podlinkowania zaakceptowanych wpisów w innych katalogach/preclach.

Działałoby to na tej zasadzie:

1. W ustawieniach globalnych użytkownik wskazuje KTÓRE skrypty akceptują w opisie linki anchor-text.

2. Dodaję wpis do katalogu

3. Na maila dostaję potwierdzenie akceptacji wpisu przez moderatora oraz link do szczegółów wpisu - klikam na niego lub kopiuje go do SEO Bohatera wchodząc na tą stronę (stąd tyle moich próśb żebyś udostępnił opcję wchodzenia bezpośrednio na adres wpisany w pasku).

4. SEO Bohater automatycznie przesuwa listę katalogów w bocznym sidebarze do adresu katalogu którego ta podstrona z szczegółami wpisu dotyczy.

5. Klikam przycisk "Podlinkuj" dzięki czemu SEO Bohater zapisuje adres szczegółów wpisu do jakiejś bazy - przy okazji zmienia się status z żółtego na zielony.

6. W konfiguracji projektu w jakimś zestawie w opisie - niektóre frazy wstawiam sobie w tagi <podlinkuj></podlinkuj>

7. Wchodząc w kolejne katalogi SEO Bohater losuje mi adresy do podlinkowania z tej bazy i wstawia je w [ /url]. itd. zamiast tagów <podlinkuj>.

8. Jeśli użytkownik skuma się podczas wypełniania formularza że katalog nie akceptuje linków w opisie (bo pomimo tego iż zaznaczyliśmy w punkcie 1 ten skrypt jako akceptujący to admin mógł tę opcję wyłączyć) to klikam w kolejny przycisk "Usuń linki <podlinkuj>" i program wstawia czysty opis.

Wiem, wiem skomplikowane ale to byłby kolejny olbrzymi krok naprzód.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Mam nowy "grubszy" pomysł - z pewnością nie na tą aktualizację co teraz pracujesz ale uważam że warto nad tym pomyśleć w przyszłości.

Chodzi mi mianowicie o opcję "półautomatycznego" podlinkowania zaakceptowanych wpisów w innych katalogach/preclach.

Działałoby to na tej zasadzie:

1. W ustawieniach globalnych użytkownik wskazuje KTÓRE skrypty akceptują w opisie linki anchor-text.

2. Dodaję wpis do katalogu

3. Na maila dostaję potwierdzenie akceptacji wpisu przez moderatora oraz link do szczegółów wpisu - klikam na niego lub kopiuje go do SEO Bohatera wchodząc na tą stronę (stąd tyle moich próśb żebyś udostępnił opcję wchodzenia bezpośrednio na adres wpisany w pasku).

Wiem, wiem skomplikowane ale to byłby kolejny olbrzymi krok naprzód.

Witaj!

Ad.3 Z tym bezpośrednim uruchamianiem strony zrobiłem już pod nową wersję ;-)

Ale to był taki drobiazg.

Zatrzymałem się teraz w pewnym sensie nad tym jak najlepiej zrobić ficzer wyszukiwania nowych katalogów.

Przebudowałem na początek trochę sposób zarządzania katalogami, tzn. zrobiłem główną bazę adresów. Do tej bazy importujemy wszystko co mamy z plików csv. I potem dopiero filtrujemy sobie tę bazę i importujemy zaznaczone adresy do danego projektu. W zasadzie efekt ten sam co bezpośrednio z dotychczasowych tekstowych plików csv. Ale chodziło mi o to, by połączyć to wyszukiwarką nowych katalogów, aby znalezione adresy dodawać do tej bazy.

No więc teraz w module tej bazy katalogów jest przycisk wyszukiwania przez który wchodzimy w wyszukiwanie. Czyli wpisujemy jakąś frazę, np.: "katalog stron motoryzacja", klikam, program używa google, znajduje 10 linków (a potem następne 10, itd), zapisuje je na razie do listy. Klikam potem w dany adres na tej liście. Wywołuję potem w oknie obok dany katalog i sprawdzam co to za katalog i jakie mam właściwości. Tu mam do zrobienia jeszcze jednoczesne sprawdzenie czy adres istnieje już w mojej bazie, jaki ma pr, site, backlink, prawda? Jeśli katalog jest ok, to zaznaczam dany adres ptaszkiem na liście. Powtarzam to samo z innymi adresami. Na koniec zatwierdzam i zapisuję zaznaczone w liście adresy do bazy katalogów.

Teraz zastanawiam się, czy to nie będzie zbyt zagmatwane? I jak zaznaczać jeszcze nowe katalogi w momencie dodania do bazy głównej katalogów. Albo jest coś takiego, że w bazie powinien znajdować się główny adres katalogu, a w zależności od wpisywanej do szukania frazy znajdowane będą adresy podstron, więc będę musiał tu obcinać adres podstron, aby zapisać czysty adres domeny.

Ale generalnie taki schemat postępowania chyba będzie ok?

pozdr

Grzegorz

p.s. A ten nowy pomysł jest fajny i do zrealizowania, tylko chyba muszę trochę zrobić zaległych oczekujących rzeczy. ;-) Sam już nie wiem co ważniejsze...

;) dla mnie słuszny kierunek obrała nasza partia ;)

Dodam, bo tu widzę Cię Grzegorzu częściej niż na małym forum, moje uwagi (jeśli niesłuszne to proszę o bicie po łapkach i wskazanie co robię źle).

Myślę, że warto było by poprawić takie drobiazgi jak:

- po zaznaczeniu zmiany statusu (oczekuje, dodane) linki do katalogów nagle przesuwają się nieco do góry lub bardzo do góry itd nie wiem czemu a fajnie by było żeby się nie przesuwały bo przy tej ilości katalogów trudno znaleźć gdzie się było.

- ważne by dla każdego z projektów bohater zapamiętywał jak chcemy wprowadzać nowe dane - dla jednych chcemy mieszać zestawy, dla innych nie itd.

- sprawdzanie pr.... wg mnie jednak powinna być możliwość by to się działo klikamy na katalog i w tym momencie jest sprawdzany i uaktualniane dane online ;)

Pozdrawiam,

Robert

- po zaznaczeniu zmiany statusu (oczekuje, dodane) linki do katalogów nagle przesuwają się nieco do góry lub bardzo do góry itd nie wiem czemu a fajnie by było żeby się nie przesuwały bo przy tej ilości katalogów trudno znaleźć gdzie się było.

- sprawdzanie pr.... wg mnie jednak powinna być możliwość by to się działo klikamy na katalog i w tym momencie jest sprawdzany i uaktualniane dane online :)

Podłączam się do prośby, irytujące jest to przeskakiwanie zaznaczenia na górę listy, potem trzeba szukać miejsca gdzie się ostatnio było i czas przy tym marnować.

bohater przeskakuje do pierwszego niedodanego rekordu od gory, osobiscie wydaje mi sie to dobre rozwiazanie, gdyz nie raz jest ze na jakims preclu/katalogu nie moze sie polaczyc chwilo albo ze strona labo baza, ale na drugi dzien juz wszystko dziala

taki powrot ulatwia wylapywanie tam gdize sie nie dodalo

natomiast jezeli w projekcie gdzies nie zamierzam dodac wpisu, to kasuje rekord z listy i tyle.

problemem moze byc problem przy wlaczonych filtrach, ale to juz zglaszal general wiec pewnie zostanie naprawione

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Dodam, bo tu widzę Cię Grzegorzu częściej niż na małym forum, moje uwagi (jeśli niesłuszne to proszę o bicie po łapkach i wskazanie co robię źle).

Myślę, że warto było by poprawić takie drobiazgi jak:

- ważne by dla każdego z projektów bohater zapamiętywał jak chcemy wprowadzać nowe dane - dla jednych chcemy mieszać zestawy, dla innych nie itd.

- sprawdzanie pr.... wg mnie jednak powinna być możliwość by to się działo klikamy na katalog i w tym momencie jest sprawdzany i uaktualniane dane online :)

Pozdrawiam,

Robert

Miałem tam na forum źle ustawione powiadamianie na maila, a nieraz zapominałem tam wejść. Poprawiłem na smtp i chyba będzie teraz lepiej mnie od razu powiadamiało.

A co do reszty, to mogę tylko dać standardową odpowiedź, że będę działał. Kurde, nie lubię tak ogólnikowo odpowiadać, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. ;-/

pozdrawiam

Grzegorz

Mam pytanie do dotychczasowym użytkowników, bo się zatrzymałem:

Czy mieliście kłopoty z uruchomieniem seo bohatera polegające na tym, że na liście projektów nie były widoczne projekty i nie pomagało nadanie uprawnień na katalogi programu lub uruchamianie jako administrator?

Nie mogę jakoś pomóc jednemu Użytkownikowi. Po zainstalowaniu na xp lub na viście wciąż nie może odpalić programu. Pamiętam, że u kogoś pomogło przeniesienie do innego folderu.

Może dzięki jakiemuś pomysłowi wpadnę na trop gdzie leży istota problemu. Tzn. wiem z informacji o błędzie, że program ma zablokowany dostęp do katalogów i plików programu - nie może ich otworzyć.

pozdrawiam

Grzegorz

hmm nie wiem czy to pomoze, ale dzisiaj mialem wlaczonego bohatera z pendrive'a

szturchnalem go niechcacy no i musial sie odlaczyc gdyz po chwili wyskoczyl windowsowy autorun

bohater jednak dzialal dalej bez problemu. zakonczylem wiec projekt, wylaczylem bohatera, wlaczam jeszcze raz i program nie wlacza sie

okazalo sie ze zniknela cala zawartosc katalogu !sys...

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

hmm nie wiem czy to pomoze, ale dzisiaj mialem wlaczonego bohatera z pendrive'a

szturchnalem go niechcacy no i musial sie odlaczyc gdyz po chwili wyskoczyl windowsowy autorun

bohater jednak dzialal dalej bez problemu. zakonczylem wiec projekt, wylaczylem bohatera, wlaczam jeszcze raz i program nie wlacza sie

okazalo sie ze zniknela cala zawartosc katalogu !sys...

No, to z pendrviem to była ekstremalna sytuacja. Żaden program tego nie zniesie ;-)

Witam!

Powoli wracam do gry. ;-)

Jutro zamieszczę nową wersję beta, w której oprócz paru małych rzeczy, jak np.:

- Ręczne otwieranie strony po wpisaniu adresu w pasek adresu

- Pytanie przy opuszczaniu projektu, aby zapobiec irytującemu wyskakiwaniu z projektu

zrobiłem:

- Poprawka usuwania adresu przy zafiltrowanej bazie

- Lepsze zabezpieczenie przed dublowaniem adresów przy importowaniu i ręcznym dodawaniu adresów

- Globalne zapamiętywanie zmian w danych katalogu typu rodzaj skryptu, moderowany, darmowy, link zwrotny, tematyka, itp.

- Synonimy - Dołożyłem okienko wyświetlające podpowiedzi synonimów w trybie dokładnym. Np. po wpisaniu części słowa "Program" wyświetli się:

Synonimy-x3.jpg

- Wersję wstępną modułu do globalnego zarządzania adresami katalogów. Adresy będą przechowywane w bazie, w której będzie możliwość filtrowania, importowania z niej wybranych adresów, itp..

Glownabazakatalogow.jpg

- Wstępną wersję modułu wyszukiwania nowych adresów katalogów w sieci. Wyszukiwanie następuje na podstawie frazy związanej z szukanymi katalogami. Po wyszukaniu adresy są dodawane do listy. Przeglądamy katalog, zaznaczamy i wprowadzamy do głównej bazy adresów. A tam możemy dalej dany adres obrabiać.

Wyszukiwanie-katalogow.jpg

Jutro, a raczej to już dzisiaj (kurde, znowu po północy iść spać), prześlę linki do demo i do pełnej wersji.

Postanowiłem, że teraz nie będę czekał z wypuszczeniem kolejnych wersji, aż zrobię jakieś duże rzeczy, ale będę dawał wersje na bieżąco. Tak będzie chyba lepiej.

pozdrawiam

Grzegorz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności