Skocz do zawartości

SEO bohater

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Mark, z filmami masz rację.

Miałem parę wcześniejszych, ale chciałem je zrobić na nowo i jeszcze inne, dlatego nie wypuszczałem na nową stronę, a to może błąd, bo zawsze może coś pomóc. Póki co obejrzyj to:

https://seo.cyfropolis.pl/prezentacje/katalogowanie.htm

https://seo.cyfropolis.pl/prezentacje/katal...-ustawienia.htm

https://seo.cyfropolis.pl/prezentacje/preclowanie.htm

https://seo.cyfropolis.pl/prezentacje/katal...zy-wlasnych.htm

https://seo.cyfropolis.pl/prezentacje/kalendarz01.htm

pozdrawiam

Grzegorz

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Te filmiki są rzeczywiście spoko, dowiedziałem się po co jest checkbox "Ukrywaj" :)

A jak już piszę, to czy ma ktoś jeszcze taki problem, że czasami nie wkleja danych do pól, ponowne wklejenie przez "Wklej ponownie z bazy" nic nie daje. Z kolei "Losowo - tylko tytuł" i "Losowo - tylko opis" działa poprawnie. Jeżeli problem ciężko zlokalizować proponuję dodać do okienka nowych danych e-mail i słowa kluczowe, tak żeby nie trzeba było za każdym razem tego kopiować z ustawień.

A jak już piszę, to czy ma ktoś jeszcze taki problem, że czasami nie wkleja danych do pól, ponowne wklejenie przez "Wklej ponownie z bazy" nic nie daje. Z kolei "Losowo - tylko tytuł" i "Losowo - tylko opis" działa poprawnie.

Jeśli możesz, daj jakiś przykładowy adres lub przyślij mi na PW, to będzie mi łatwiej namierzyć, czy to jest tylko kwestia dodania nazwy pola do pliku z nazwami pól czy jeszcze coś innego.

Dzięki, pozdrowienia

Grzegorz

A ja mam kilka pytań odnośnie tego programu które mnie trochę nurtują ;)

A więc...

dopiero zaczynam z tym programem więc proszę o w miarę jasne odpowiedzi :D

1. Po stworzeniu projektu dogrywam sobie bazę katalogów wchodząc w -> baza adresowa -> import z .csv i rozumiem że z tych czterech pliczków najważniejszy jest "2009-12-12-tylko-dobre" bo z tego akurat korzystam i rozumiem że resztą nie ma sobie co głowy zawracać?

2 Ogólnie plik 2009-12-12-tylko-dobre zawiera dość dużo katalogów ale mimo wszystko jest tam strasznie dużo katalogów nie odpowiadających rzeczywistości zazwyczaj duża liczba katalogów to katalogi płatne i wymagające linku zwrotnego i o ile niektóre są oznaczone odpowiednio to większość nie posiada takich oznaczeń i trochę to utrudnia a przynajmniej zajmuje czas, bo gdy już przebrnę przez gąszcz strony i chce ją dodać jest albo wysil SMS albo wstaw linka, trochę jest to irytujące.

3. Może jest jakaś alternatywna baza katalogów którą można by było eksportować do SB?

4. Nie wiem czemu ale przy przeglądaniu katalogów przy użyciu Gecko na niektórych katalogach nie uzupełnia danych i do tego nie pozwala na ich edycję lub dopisanie czegokolwiek w pola do wpisów, powiem że pod IE ten problem nie występuje.

5. Mam włączone Testuj Site ---> rozumiem że jeśli katalog dostaje wynik 0 (zero) to ma bana i nie warto sobie głowy zawracać takim katalogiem?

6. Poprawił bym jeszcze podświetlanie interesujących nas wyrazów w katalogach bo nieraz jest tak podświetlone że aż nie czytelne, albo potrafi to rozjechać cały katalog.

7. Można by było zrobić tak aby wybór katalogu po kliknięciu na "czarna lista" i "beznadziejny" zachowywał się tak samo jak gdy klikamy żółtą buźkę (oczekuje) czyli z automatu przenosi nas do następnego katalogu z listy?

Na razie tyle może jeszcze coś mi się nasunie to napiszę.

Ad. 1 i reszta dotycząca katalogów. Baza była odsiewana w grudniu, ale przede wszystkim pod kątem dostępności katalogów. Na pewno nie wszystkie szczegółowe parametry są aktualne, ale to już tak z samymi adresami jest, bo to ciągle się zmienia.

Najlepiej co jakiś czas ściągać sobie w miarę aktualną bazę od Mara na katalogiseo.info.

Ad. Gecko, to i wypełniania pól, to ostatnio już ten problem był zgłoszony i jest do zrobienia. Wkrótce w nowej wersji, mam nadzieję, że to się poprawi.

Ad. Site=0 to jeśli są inne katalogi i precle do których można dodawać, to lepiej adresy z site=0 olać, bo albo są jeszcze młode, albo już zbanowane.

Ad. Podświetlanie w IE. Najlepiej na razie dać sobie w ustawieniach katalogowania inne style podświetlania, tzn wywalić border:1px solid blue;

Ad 7. Tutaj to już nie chcę kombinować, bo jednemu pasuje tak, innemu inaczej i chyba najlepiej jak bym rozbudował jakoś ustawienia działania poszczególnych funkcji, ale to muszę zrobić później. Teraz wisi mi nad głową ustawienie czcionek w programie i inne wcześniej zgłoszone idee. ;-)

pozdrawiam

Grzegorz

• 2 tygodnie później...

Witam!

W wersji 2.1b zrobiłem dwie rzeczy:

1.Wprowadziłem w głównych ustawieniach programu możliwość ustawienia sobie czcionki w typowych polach tekstowych programu i osobno w edytorze tytułów i opisów.

czcionki-programu.jpg

2. Dołożyłem funkcję lokalnego oznaczania katalogów ikonkami użytkownika. Nieraz zachodzi potrzeba oznaczenia danego adresu tylko w bieżącym projekcie. Na przykład, żeby do danego katalogu nie dodawać, bo ma tematykę nie związaną z danym projektem.

oznaczenia-usera.jpg

Szczegółowy opis na forum pomocy seo bohatera.

Możemy się zastanowić, czy nie wprowadzić podobnego oznaczania adresów, ale o charakterze globalnym.

pozdrawiam

Grzegorz

Możemy się zastanowić, czy nie wprowadzić podobnego oznaczania adresów, ale o charakterze globalnym.

No właśnie global to by było dobre.

Przykładowo: Robie ikonke "góry" do kategorii katalogów turystycznych, potem jeszcze jakieś łatwe sortowanie, żeby

dało się te katalogi szybko wyłuskać

Witam ;)

Ja mam pytanie z innej beki. Otóż mam już rozpadającego się laptopa i w przeciągu 2, góra 3 miesięcy będę go wymieniał na nowy model. Więc, czy jeśli kupię program teraz, to będę mógł go bezproblemowo przenieść na nowy komputer? Czy może trzeba będzie zakupić nową licencję?

Pozdrawiam!

Witam!

Licencja jest na człowieka, więc sprzęt nie ma tu nic do rzeczy. Program można przenosić między komputerami, a nawet instalować go w kilku egzemplarzach o ile użytkuje go właściciel licencji. Jesteśmy przecież rozsądnymi ludźmi. ;-)

A technicznie przeniesienie polega na skopiowaniu całego katalogu programu. Program nie instaluje niczego w systemie, ani nie zapisuje w rejestrze.

pozdrawiam

Grzegorz

• 2 tygodnie później...

Witam!

Zrobiłem test na ubuntu 9.04 (jaunty) z zainstalowanym wine.

Przy założeniu, że wcześniej zainstalujemy Seo Bohatera w windzie, np. w katalogu "sb".

Musimy potem dociągnąć plik "MSVCP60.DLL", np. stąd:

https://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?msvcp60

Wklejamy ten plik do głównego katalogu "sb" obok seobohater.exe.

Następnie kopiujemy cały katalog do linuksa, tak aby był widoczny na dysku c: w wine.

Np. fizycznie ścieżka może wyglądać tak: "home/greg/.wine/dosdevices/c:/sb".

W konsoli wydajemy komendę:

wine regsvr32 c:/sb/mozctlx.dll

Powinien pojawić się komunikat:

Succesfully registered DLL c:/sb/mozctlx.dll

konsola-seobohater.jpg

W tym momencie możemy już uruchomić przez wine plik seobohater.exe

Jeszcze nie miałem czasu dalej tego zgłębiać, ale zadziałał mi tylko silnik gecko.

Pewnie trzebaby zainstalować najpierw IE przez winetricks lub podobnie.

Jak znajdę trochę więcej czasu to jeszcze przetestuję tę sprawę.

W każdym bądź razie istnieje taka możliwość.

seobohater-ubuntu.jpg

pozdrawiam

Grzegorz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności