Skocz do zawartości

SEO bohater

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Update jest teoretycznie darmowe, ale myślę sobie, że będę je wysyłać ludziom, którzy przyślą mi jakąś swoją pozytywną opinię, którą mógłbym umieścić w jakimś dziale opinii i referencji na swojej stronie lub aukcjach.

Uważam, że takie podejście jest fair, bo w końcu nie otrzymywać niczego w zamian za setki godzin swojej pracy to też nie w porządku wobec siebie samego. Z drugiej strony jeżeli dla kogoś program jest nieprzydatny i mu nie podchodzi, albo mu się nie chce napisać dwóch zdań komentarza, to nie ma sensu wysyłać takiej osobie aktualizacji. ;-)

pozdro

Grzegorz

Brakuje mi jakiegoś takiego intuicyjnego edytora katalogów w którym można by na żywym organizmie katalogu wprowadzać poprawki do opisu katalogu. Np. mam gołą listę katalogów odpalam ją sobie i wchodzę na pierwszy oglądam, wypełniam opisy, patrzę jaki temat, ile znaków ma mieć opis, itp. A po drugie na liście kat. już przy dodawaniu widzę tylko nazwę skryptu brak jest tematyki i opisu własnego.

Update jest teoretycznie darmowe, ale myślę sobie, że będę je wysyłać ludziom, którzy przyślą mi jakąś swoją pozytywną opinię, którą mógłbym umieścić w jakimś dziale opinii i referencji na swojej stronie lub aukcjach.

Toć nawet Microsoft daje aktualizacje za free :) poza tym to trochę marnie wygląda marketingowo: kupcie program, dostaniecie update jak będziecie dla mnie mili...

Trochę to odstrasza - także tych co już mają. Szczególnie dla tych którzy dla Ciebie testują i produkują się z propozycjami na tym forum.

edit: absolutnie nie mówię tu o sobie - to w kwestii produkowania się :)

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Toć nawet Microsoft daje aktualizacje za free :) poza tym to trochę marnie wygląda marketingowo: kupcie program, dostaniecie update jak będziecie dla mnie mili...

Trochę to odstrasza - także tych co już mają. Szczególnie dla tych którzy dla Ciebie testują i produkują się z propozycjami na tym forum.

edit: absolutnie nie mówię tu o sobie - to w kwestii produkowania się :)

Microsoft daje za free? Zależy w jakiej perspektywie...

Jeśli chodzi o marketing, to może masz rację. Może popełniłem błąd. Mój błąd być może polegał na tym, że szukałem rozwiązania, w którym nie pobierałbym za update opłat. W ten sposób produkt byłby dla użytkownika tani i klient byłby zadowolony. I drugi błąd, że moją prośbę potraktowano jako przymus. Tak, nikt nie lubi być przymuszany. Sorry.

Ale jest druga strona medalu. Twórca musi czerpać z programu jakieś zyski. Tu nie chodzi o to, że szukam pochwał i tego, żeby ktoś był dla mnie miły. Owszem lubię ludzi miłych i przyjaznych i sam wobec takich ludzi takim jestem, ale to nie jest warunek konieczny.

W mojej prośbie o pozytywne komentarze była taka logika i forma testu.

Zakładałem, że jeśli ludzie będą z programu zadowoleni nie będą mieć problemu z napisaniem pozytywnego komentarza. Tak się zastanawiałem jak ja bym postąpił, gdybym był klientem. Widzę, że człowiek odwala kupę dobrej roboty, że program ma potencjał, że stosuje oryginalne rozwiązania, że szybko reaguje i wprowadza nowości i nie pobiera opłat. Myślę sobie wtedy: Ok, z nim warto współpracować. Chce komentarza? Ok, dlaczego nie, jeśli pomoże mu to rozwijać program. Wszyscy to stosują, to nic strasznego pomóc mu w znajdywaniu nowych klientów, bo wtedy program będzie rentowny i będzie się rozwijał, czyli ja jako użytkownik programu na tym skorzystam. Wystawiam mu więc swój komentarz, wielkie halo! Przecież to naturalne, na allegro jak gość szybko wysyła towar zgodny z opisem też mu wystawiam pozytywa. Jest dobrym sprzedawcą, to mogę go polecić innym.

No cóż, Ci którzy testują mój program i "produkują się" z pomysłami przecież mają w tym też interes. Nie produkują się za darmo. Ja pomagam tobie, ty pomagasz mi. Współpraca. Ja stawiam piwo tobie, oczekuję w zamian, że ty postawisz mi je innym razem. Wzajemność. Na tym według mnie polegają sytuację win-win, gdzie energia, pieniądz, czas wciąż przepływają wciąż od jednej strony do drugiej, aby zachować równowagę.

Do tej pory robiłem program bez dużych korzyści i na nie zresztą nie liczyłem, bo nie jest to aż tak duży rynek zbytu, żeby na tym się wzbogacić. Takim programem nie zarobi się nawet na zus. Po prostu kiedyś zacząłem ten program, a jeśli zaczynam i mam pomysły to je realizuję do końca. Mam z tego satysfakcję. Ale zawsze są granice. Jeśli z wynikłej sytuacji widać, że program nie ma przyszłości, bo nie jest zbyt wiele wart dla userów, to po co się męczyć nad rozwojem? Jest tyle innych fajnych i bardziej rentownych rzeczy do zrobienia...

pozdrawiam

Lekko zawiedziony :(

Grzegorz

program w stosunku do możliwości( a tym bardziej reakcji autora na sugestie) jest bajecznie tanie i napisanie referencji autorowi chyba nikomu nie ujmie honoru. Możliwe, że dzięki referencjom autor zyska kolejnych klientów i to nie jest tak, że on zyska to Ty stracisz, bo będzie miał większą chęć do pracy. Jak się nie podoba podejście Grzegorza to katalogować/preclować ręcznie.

Natura "narodowa" jest taka że chętniej się napisze 10 komentarzy negatywnych niż 1 pozytywny :)

na allegro jak gość szybko wysyła towar zgodny z opisem też mu wystawiam pozytywa
Tak jak to w większości na Allegro dostaniesz komentarze w stylu "program ok" :)

[dodane]

Najrozsądniejszym wyjściem będzie pobieranie opłaty, jakiś procent ceny programu dla nowych użytkowników.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

No cóż, Ci którzy testują mój program i "produkują się" z pomysłami przecież mają w tym też interes. Nie produkują się za darmo. Ja pomagam tobie, ty pomagasz mi. Współpraca. Ja stawiam piwo tobie, oczekuję w zamian, że ty postawisz mi je innym razem. Wzajemność. Na tym według mnie polegają sytuację win-win, gdzie energia, pieniądz, czas wciąż przepływają wciąż od jednej strony do drugiej, aby zachować równowagę.

Bardzo mądre słowa Panie Grzegorzu !

Szczerze bardzo się dziwie poprzedniej opinii. Zrobił Pan naprawdę kupę dobrej roboty, w dodatku nie brał Pan pieniędzy za aktualizacje, co zasługuje na wyrazy szacunku wobec Pana.

Chciałbym Panu podziękować za wspaniały i funkcjonalny program, za niewielką cenne. Ale przed wszystkim chciałbym podziękować za suport . Jak zwykle szybki i niezawodny, a rozmowa z Panem to czysta przyjemność! Niemożna tutaj pominąć spełniania wszystkich zachcianek klientów, zazwyczaj wszelkie sugestie były realizowane z następnym DARMOWYM update. Program w tej chwili jest bezkonkurencyjny na rynku. Naprawdę jak za taką cenę, za taką funkcjonalność i za taki suport to powinienem wysłać Panu kilka skrzynek piwa.

Ech... staram się wystrzegać przepychanek, utarczek itp. na forach bo to daje tylko dużą ilość postów i wrogów, a zero jakiegokolwiek rozwoju.

Po pierwsze primo - program jest dobry i nigdy tego nie negowałem i nie będę negował. Faktem jest, ze konkurencja robi się powoli spora i faktem jest że aby się wypowiadać który jest lepszy, a który gorszy trzeba by zakupić wszystkie i po prostu porównać.

Po drugie primo - wracając do cytatu przytoczonego w moim poprzednim poście, to zachęta do wyrażenia opinii pojawiła się już w mailu z pierwszą wersją Seo Bohatera i to było jak najbardziej ok. Natomiast nakłanianie do wystawienia pozytywnej opinii na zasadzie coś za coś, już niezbyt bo, to jest po prostu kupowanie pozytywnych opinii. Zatem jeśli ktoś, za kilka miesięcy trafi tutaj w poszukiwaniu czegoś na temat tego programu, to powie sobie po prostu: " ok, to już wiem skąd u niego na stronie tyle pozytywnych opinii - kupił je za aktualizacje".

Zupełnie inaczej by to wyglądało, gdybyś zaproponował że za "konstruktywne" opinie będzie aktualizacja, albo za konstruktywny udział w tworzeniu programu, poprzez sugestie, porady i ew. wyłapywanie błędów.

Ale jest druga strona medalu. Twórca musi czerpać z programu jakieś zyski. Tu nie chodzi o to, że szukam pochwał i tego, żeby ktoś był dla mnie miły. Owszem lubię ludzi miłych i przyjaznych i sam wobec takich ludzi takim jestem, ale to nie jest warunek konieczny.
Owszem - sprzedając program, skończony i dopracowany.

Chcesz brać kasę za aktualizacje, to bierz - przynajmniej każdy kto nie przeczytał licencji (a kto ją czyta w całości?) będzie wiedział czego się spodziewać. I jednocześnie przestanie to wyglądać na pseudo-społecznościowy projekt. Przy okazji zarobisz, a w końcu o to chyba chodzi bo nie rozdajesz programu za free, więc tworzysz go dla zysku, jak każdy kto zarabia na tym co robi.

Ciekawe ile porad i sugestii będziesz miał po kilku takich aktualizacjach.

Dam Ci przykład z tego forum - prześledź rozwój wydarzeń w tym wątku: https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=72798

Gość zrobił produkt, ciągle go ulepsza i przesyła aktualizacje bez żadnych narzekań że nie ma z produktu zysków, support wręcz ekspresowy. On wie, że jeśli jego skrypt będzie dobry to sam się rozreklamuje. A także wie o tym, że każda opinia i każdy wyłapany błąd ulepsza jego produkt, a co za tym idzie zwiększa atrakcyjność. A Seokatalog jest naprawdę na poziomie i cena jest na poziomie 30% podobnych dostępnych na rynku.

Jako że jestem osobnikiem zupełnie nieznanym w światku SEO, a także na tym forum to proszę sobie przypadkiem nie wymyślać, że jestem z jakiejkolwiek "konkurencji"

Pozytywnej opinii nie wystawię, pomimo tego że program jest dobry, bo po pierwsze nie mam najnowszej wersji więc nie mogę się o niej wypowiadać, a po drugie byłbym w konflikcie z samym sobą - bo mam ochotę na aktualizację :)

Po drugie primo - wracając do cytatu przytoczonego w moim poprzednim poście, to zachęta do wyrażenia opinii pojawiła się już w mailu z pierwszą wersją Seo Bohatera i to było jak najbardziej ok. Natomiast nakłanianie do wystawienia pozytywnej opinii na zasadzie coś za coś, już niezbyt bo, to jest po prostu kupowanie pozytywnych opinii. Zatem jeśli ktoś, za kilka miesięcy trafi tutaj w poszukiwaniu czegoś na temat tego programu, to powie sobie po prostu: " ok, to już wiem skąd u niego na stronie tyle pozytywnych opinii - kupił je za aktualizacje".

No, teraz to już jest po ptokach. Nawet jak ktoś wystawi komentarz z "własnej woli", jak np. Mariusz, którego projekt cytujesz, to i tak teraz każdy będzie myślał, że to wymuszony komentarz. Ten mój, teoretyczny w zasadzie pomysł był błędem.

Owszem - sprzedając program, skończony i dopracowany.

Chcesz brać kasę za aktualizacje, to bierz - przynajmniej każdy kto nie przeczytał licencji (a kto ją czyta w całości?) będzie wiedział czego się spodziewać. I jednocześnie przestanie to wyglądać na pseudo-społecznościowy projekt. Przy okazji zarobisz, a w końcu o to chyba chodzi bo nie rozdajesz programu za free, więc tworzysz go dla zysku, jak każdy kto zarabia na tym co robi.

Ciekawe ile porad i sugestii będziesz miał po kilku takich aktualizacjach.

No tak, ale gdyby Bill Gates chciał czekać na kasę za program skończony i dopracowany, to czekałby do dziś, albo jeszcze dłużej.

Pozytywnej opinii nie wystawię, pomimo tego że program jest dobry, bo po pierwsze nie mam najnowszej wersji więc nie mogę się o niej wypowiadać, a po drugie byłbym w konflikcie z samym sobą - bo mam ochotę na aktualizację :)

Staram się zrozumieć twoje motywy, ale chyba nie starcza mi wiedzy psychologicznej. ;-))

Podejrzewam, że chcesz być szczery, coś w rodzaju "przymuszony pacierz panu Bogu niemiły". Jest w tym chyba dużo racji. Niepotrzebnie żebrałem o komentarze, bo nie dość, że każę sobie płacić, to jeszcze wymagam jakichś osobistych relacji. Masz rację, lepiej ustalić po prostu cenę za update, oziębić kontakty i nie żądać od ludzi nieszczerych być może komentarzy.

Chociaż tak naprawdę, to liczyłem na to, że jednak mój program jest ok i że postępowałem z moimi klientami naprawdę uczciwie i że jakaś nić czegoś w rodzaju zadowolenia i sympatii gdzieś tam jest i nie będzie problemu z komentarzami, a tu zonk. ;-)

No trudno. Teraz już sam nie wiem co zrobić. Stary chłop ze mnie, ale ze sprzedażą mam zawsze kłopot...

pozdrawiam

Grzegorz

No, teraz to już jest po ptokach. Nawet jak ktoś wystawi komentarz z "własnej woli", jak np. Mariusz, którego projekt cytujesz, to i tak teraz każdy będzie myślał, że to wymuszony komentarz. Ten mój, teoretyczny w zasadzie pomysł był błędem.
Ale tego gola strzeliłeś sobie sam. Ja tylko to zauważyłem. Wiesz skąd taka interpretacja - nie cierpię jak się mnie do czegoś nakłania właśnie w taki sposób.

Jak myślisz, jaki procent komentarzy by był w 100% szczery?

Następna kwestia, to ilu z tych którzy zakupili program liczyło na darmowe aktualizacje? Ja tak, przynajmniej na kilka pierwszych, ciekaw jestem czy byłem osamotniony w tym względzie...

Jeśli chodzi o odpłatność za aktualizacje, to juz tylko Twoja decyzja, ale nie szalałbym w przypadku likwidowania błędów, bo to chyba powinno być za free?

*Poprawiono działanie paska postępu przy kolorowaniu synonimów.

*Poprawiono błędny odczyt opcji mieszania linii opisu.

No tak, ale gdyby Bill Gates chciał czekać na kasę za program skończony i dopracowany, to czekałby do dziś, albo jeszcze dłużej.
Kilka lat mam Win XP i ciągle się aktualizuje. Przez kilka lat funkcjonalność zmieniła się dość sporo, nowe wersje programów, różne nowe wynalazki i wszystko za free. Iną sprawą jest, że i tak pracuję przede wszystkim na Ubuntu :)
Staram się zrozumieć twoje motywy, ale chyba nie starcza mi wiedzy psychologicznej. ;-))
To proste, nie sprzedaję swoich opinii, ani swojego zdania ;)

Teraz, skoro stosunki się "ochłodziły" i jestem czołowym malkontentem tego wątku mogę sobie pozwolić na opinię. Nikt nie zwątpi że jest szczera.

Programu używam dopiero od wejścia Seo Bohatera, Seo Machina wyglądała zbyt chm.. "wymagająco" i odkładałem oswojenie się z programem "na jutro", dlatego wielkie dzięki za aktualizację bo tu wszystko jest proste.

Program funkcjonalnie jest bardzo dobry, wszystko działa tak jak trzeba i spełnia swoje funkcje, zatem tu ogromny plus.

Natomiast interfejs trochę odstrasza - mowa o wyglądzie, nawet stare dobre SK pod tym względem jest dużo lepsze. Nie jest to ogromny mankament, ale wali po oczach jak się zasiądzie przed programem na kilka godzin - bo tak robię, nie precluję codziennie, tylko np 2 razy w tygodniu.

Przydałoby się menu kontekstowe po kliknięciu prawym klawiszem myszy na katalogu w liście - zdublowane funkcje "czarna lista", "czeka" itd.

Bardzo duży minus za brak wersji linuksowej. Muszę pokombinować z Wine ;)

No trudno. Teraz już sam nie wiem co zrobić. Stary chłop ze mnie, ale ze sprzedażą mam zawsze kłopot...
Znajdź kogoś kto program sprzeda, pokombinuj z programem partnerskim itd. Ty zarobisz, bo sprzedasz więcej licencji i jeszcze pozwolisz zarobić innym. Ale marketing to zupełnie nie moja działka i nie moje zainteresowania, więc traktuj to jako luźną uwagę

Pozdrawiam i życzę sukcesów

No cóż...

Przepraszam wszystkich użytkowników za mój chybiony pomysł związany z komentarzami. Nie traktowałem tego na zasadzie kupowania komentarza, ale faktycznie mogło to być tak odebrane. Sorry i zapomnijmy o sprawie! Postanowiłem też, w związku z tą sprawą, nie używać żadnych komentarzy na stronie programu i aukcjach.

A jeśli chodzi o to:

Natomiast interfejs trochę odstrasza - mowa o wyglądzie, nawet stare dobre SK pod tym względem jest dużo lepsze. Nie jest to ogromny mankament, ale wali po oczach jak się zasiądzie przed programem na kilka godzin - bo tak robię, nie precluję codziennie, tylko np 2 razy w tygodniu.

To zrobiłem Ci pasek ustalania jasności przycisków menu. Jeżeli uważasz, że menu odstrasza i jest zbyt jaskrawe, to proszę bardzo, możesz je sobie zrobić bardziej blade.

pozdrawiam

Grzegorz

Przepraszam wszystkich użytkowników za mój chybiony pomysł związany z komentarzami. Nie traktowałem tego na zasadzie kupowania komentarza, ale faktycznie mogło to być tak odebrane. Sorry i zapomnijmy o sprawie! Postanowiłem też, w związku z tą sprawą, nie używać żadnych komentarzy na stronie programu i aukcjach.

Nie taki był mój cel ;), myślę że jeśli ktoś ma ochotę wystawić pozytywną, a nawet wychwalającą opinię to powinien mieć taką możliwość, tylko że właśnie zupełnie dobrowolnie.

Druga sprawa, to to że absolutnie nie chcę zniechęcić autora i zamordować dobrego programu! Zupełnie nie o to chodzi - program jest dobry i powinien być rozwijany.

Dziękuje za aktualizację, powiem - nie spodziewałem się i byłem przygotowany na zakup. Powiem jeszcze że kupiłbym aktualizację na podstawie tego co zobaczyłem w demo i na pewno rozważę kupno następnej.

Być może zbyt duży zamęt rozpętał się po moim pierwszy poście, zapewne to moja wina - ze względu na sposób pisania (mało przyjacielski i niezbyt miły jestem z natury). Przykro mi, jeśli odebrałeś to jako osobisty atak. Według moich kryteriów to była co najwyżej konstruktywna krytyka.

Co do wyglądu i funkcji - wszelkie sugestie prześlę po prostu na maila i jeśli zostaną uwzględnione to po prostu będę zadowolony z zakupu następnej aktualizacji.

Zatem dziękuje za bardzo dobry program.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności