Skocz do zawartości

SEO bohater

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Oświeć ktoś mnie, a najlepiej twórca programu, bo nie wiem czy dobrze myślę :)

Gdy w opcjach wybiorę usunięcie beznadziejnych katalogów z zbiorczej bazy danych, to usunę je ze zbiorczej bazy danych. To jest logiczne. Ale...

Gdy kliknę w ikonę "Bazy" -> beznadziejne, to rozumiem, że stąd zostają usunięte beznadziejne adresy ?

Kolejne pytanie:

Jak wejdę w "Bazy" -> kat.bieżace i dokonam jakiś zmian, to zmiany tylko zapisują mi się w danym projekcie, to logiczne. Ale jakbym chciał zaktualizować zmiany do zbiorczej bazy danych, to muszę teraz wyszukać adresy, w których dokonałem zmian i klikać prawym przyciskiem myszki: aktualizuj ? Mam nadzieję, że tak nie jest, bo szłoby oszaleć.

Kolejne pytanie:

Powiedzmy, że mam listę 50 katalogów, których site=0. Teraz jakbym chciał sprawdzić tylko te 50 katalogów czy dalej są zbanowane w google, to rozumiem, że nie mogę tego zrobić, bo nie da się ustawić filtrowania wg site=0 ? Tak samo jakbym chciał sprawdzić katalogi z listy beznadziejnych, czarnej listy, to również nie da rady ?

Kolejne pytanie:

Jak mogę usunąć ocenę: "Nie" z katalogu - klikniecie drugi raz na ikonkę "Nie" nie działa ? Jak zaznaczę opcję "globalnie" to ocenę zapiszę mi do zbiorczej bazy danych, tak ?

Kolejne pytanie:

Czy przy imporcie adresów do zbiorczej bazy danych są uwzględniane adresy z czarnej, beznadziejnej listy ? Innymi słowy czy jak w pliku, który będę chciał zaimportować znajdzie się adres, który obecnie jest na czarnej liście w zbiorczej bazie danych, to zostanie on dodane do zbiorczej bazy danych czy zostanie ominięty ? Na moje zostanie on ominięty, ale dla pewności chcę się upewnić.

Kolejne pytanie:

Powiedzmy, że w jakiś projekcie zaczynam dodawać do katalogów -> kończę katalogowanie -> filtruję adresy, tak aby zostały tylko: darmowe, nie oczekujące, nie dodane, bez tematyki - innymi słowy robię tak aby zostały tylko katalogi do których nie udało mi się dodać wpisu gdyż wyskoczył jakiś błąd itp. -> zostaje mi 100 katalogów -> Teraz dodaje 300 katalogów do zbiorczej bazy danych, a następnie dodaje je do aktualnego projektu i tym samym mam 300 katalogów + 100 doprowadzających mnie do szału -> Zaczynam katalogowanie -> Trafiam na pierwszy katalog z 100 "złych, złych tymczasowo" -> SZAŁ -> W czasie całego katalogowania trafiam na 100 katalogów, które tymczasowo nie działają (przeważnie są to błędy z bazą danych, przerwa w przyjmowaniu wpisów itp.) -> Potem gdy skończę katalogowanie znowu zostaje mi 100 błędnych + dochodzą złe katalogi z tych 300, które dodałem do aktualnego projektu.

Po takim katalogowaniu doszedłem do wniosku, że można byłoby dać każdemu błędnemu katalogowi ocenę 0 i przy filtrowaniu zaznaczyć -> ocena -> jest pusta. Co przyczyniłoby się że tymczasowo błędne katalogi znikłyby mi z aktualnej bazy katalogów w danym projekcie. ALE... jakby miał każdy z osoba katalog oceniać, to straciłbym mnóstwo czasu, więc to odpada. Potem jeszcze weź to usuwaj z "bazy" - znowu pojedynczo :) Jest jakiś sposób aby temu zaradzić ?

OGÓLNIE TO,

Aktualizowanie bazy katalogów, praca na adresach kuleje i to bardzo. Jest to zrobione niewydajne i zbyt skomplikowanie. Można zdecydowanie było pomyśleć nad lepszym rozwiązaniem. Chyba, że ja odebrałem te wszystkie funkcje inaczej niż powinienem.

Jeszcze jedno mi się nasunęło na myśli. Powiedzmy, że dawno nie aktualizowałem swoje bazy danych i postanowiłem sobie kupić takową od kogoś z tego forum. Konwertuję listę aby wgrać do Seobohatera i teraz PYTANIE:

Czy SEObohater jest na tyle sprytny aby nie ominąć katalogów, które są już w zbiorczej bazie danych, TYLKO je zaktualizować. PRZYKŁAD.

Kupiona lista:

https://zcg.pl/ 2 Płatny

Katalog w SEObohaterze:

adres, pr, backlink, moderowany, płatny

https://zcg.pl/ 1 N T T

Teraz przy importowaniu katalog zostanie ominięty ? Oczywiście listę przekształcam na odpowiednią do SEOBohatera.

PS. Mam nadziej, że nie napisałem skomplikowanie.

PSS. Nie czytałem mojej wiadomości drugi raz, wiec mogą być błędy, chaotyczne zdania. Jakbym miał teraz spędzić czas na przeczytanie tego drugi raz + poprawienie błędów, to bym oszalał.

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Ja jestem za tym (pewnie niektórzy mnie przeklną), żeby autor zrobił jakąś wersje programu VIP (taki branch). Czyli SEO-Bohater VIP i ta wersja byłaby dodatkowo płatna (tak jak publiker zrobił).

Pewnie się zgodzicie, że obecna wersja działa w miare stabilnie i wszyscy sobie z nią jakoś radzimy.

Jednak autorowi rynek pewnie się już kończy bo przecież wiele osób już kupiło ten program albo konkurencyjne programy i robiac jakieś nowe dodatki nie ma za dużej motywacji finansowej. Dajmy mu zarobić i zamiast przepisywania wersji niech zrobi jakąś odmianę np. VIP. Tam nas będzie zachwycał nowymi i przydatnymi dodatkami/usprawnieniami a obecna wersja ograniczy się do łatek z poprawkami bugów. Koszt kilkudziesięciu złotych za taką wersje nikogo z nas nie zabije a będziemy mieli lepszy, może szybszy i inteligentniejszy program z jeszcze lepszym supportem.

co Wy na to?

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

@arve_lek

1. Tak usunięcie z tej bazy usuwa całkiem ten adres z beznadziejnych, i podobnie z innymi bazami w tym miejscu.

2. Jak wejdę w "Bazy" -> kat.bieżace...

Zmiany danych jakiegoś katalogu są zmieniane w bazie zbiorczej. Tyle, że aby były widoczne też w innych projektach, trzeba je uruchamiać z zaznaczoną opcją aktualizacji.

3. Powiedzmy, że mam listę 50 katalogów, których site=0...

Fakt, pod tym względem nie da się zafiltrować bazy.

4. Jak mogę usunąć ocenę...

W okienku z ikonkami ocen trzeba kliknąć prawym przyciskiem na którąś ikonkę.

5. Czy przy imporcie adresów do zbiorczej bazy danych...

Pod tym względem adresy nie są analizowane. Jest tylko sprawdzane, czy adres jest już w bazie, żeby nie powielić.

6. Powiedzmy, że w jakiś projekcie zaczynam dodawać do katalogów -> kończę katalogowanie...

Hmmm... nie wiem, ale chyba o jakąś opcję zbiorowego nadawania oceny. Potem filtrowania i usunięcia?

7. OGÓLNIE TO, Aktualizowanie bazy katalogów, praca na adresach kuleje...

Tak to prawda. Sam to widzę i dlatego chcę zrobić kolejną wersję jakby od nowa, korzystając z kodu, który się sprawdził a zmieniając rzeczy, które komplikowały się w miarę rozwoju programu.

8. Czy SEObohater jest na tyle sprytny aby nie ominąć katalogów, które są już w zbiorczej bazie danych, TYLKO je zaktualizować...

No, nie na razie pod tym względem jest tępy ;-)

@All

Podsumowując, Seo Bohater osiągnął stabilność pewnych rozwiązań, ale sam widzę od jakiegoś czasu, że pewne rozwiązania w miarę rozwoju okazały się niewydajne dla użytkowników i dla mnie, bo traciłem dużo czasu na sprawy związane z filtrowaniem, synchronizacją projektów z bazą adresów i ich danymi, itp.

Dlatego przymierzam się do przepisania programu od nowa. Przede wszystkim chcę przejść na inny rodzaj baz (przynajmniej jeśli chodzi o bazy katalogów), czyli bardziej wydajniejsze sqlite i związane z tym uproszczenie rozmieszczenia danych.

Druga rzecz, którą już mam prawie gotową, to wprowadzenie lepszej pracy na zakładkach i możliwości ubicia danej zakładki, gdy dany skrypt katalogu będzie chciał zawiesić program.

A propos tej wersji VIP, to będę chciał wprowadzić w tym nowym programie możliwość wyboru różnych wersji (funkcjonalności) i związanej z tym ceny. Czyli będzie kilka modułów takich jak automat, półautomat, blogiarka, i kilka niespodzianek do wyboru.

Dana osoba będzie mogła zdecydować co potrzebuje i za co chce zapłacić, lub dokupić po jakimś czasie.

pozdrawiam

Grzegorz

W okienku z ikonkami ocen trzeba kliknąć prawym przyciskiem na którąś ikonkę.

Rzeczywiście działa :) Dziękuje.

Hmmm... nie wiem, ale chyba o jakąś opcję zbiorowego nadawania oceny. Potem filtrowania i usunięcia?

Zbiorowe nadawanie ocen oraz filtrowanie byłoby super.

Ja również czekam na nową odsłonę SeoBohatera ;)

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Jeszcze mnie jedna rzecz w SEOBohaterze irytuję. Gdy otwiera się 5 zakładek:

1. adres_katalogu1

2. adres_katalogu2

3. adres_katalogu3

4. adres_katalogu4

5. adres_katalogu5

Dodaje wpis do katalogu z pierwszej zakładki -> klikam w ikonę oczekuję -> program sam przechodzi do zakładki 2. -> W drugiej zakładce okazuje się, że wpis jest płatny, więc klikam PPM na adres katalogu i odznaczam ptaszka przy polu: Darmowy, a następnie klikam aktualizuj.

Mam ustawione filtrowanie aby płatnych katalogów nie było widać w aktualnym projekcie -> Po zaktualizowaniu katalogu na płatny w zakładce nr2 ładuje mi się adres katalogu z zakładki nr3 i tym samym mam w dwóch zakładkach takie same katalogi. A SEOBohater powinien przejście do adres_katalogu6, TAK czy NIE ? To jest bug czy po prostu tak ma być i koniec :) ?

EDIT

Jeszcze nie mogę czegoś pojąć. W zbiorczej bazie danych po kliknięciu np. w SKRYPT powinno mi posortować adresy wg nazw skryptów na których stoją katalogi, tak ? Bo jeżeli tak, to u mnie to nie działa. Jeżeli nie, to nie wiem po co w ogóle można klikać w tytuły kolumn. U mnie nic nie można posortować. To raz ;)

Filtrowanie wg oceny nie działa. Biorę ocena -> zawiera -> 0 i nie filtruje mi adresów. To dwa. Chodzi mi o zbiorczą bazę danych. W bazie z projektu działa.

I najgorsze czego nie mogę zrozumieć, to dlaczego nie można filtrować wg kolumny UWAGI ? Ja tutaj dodaję: PR>0...PR>4 oraz słowo Rejestracja. Teraz powiedzmy, że chcę katalogować swoją stronę, która ma PR2 i fajne byłoby jakbym mógł ustawić filtr Uwagi -> zawiera -> PR>1. Bo teraz przy katalogowaniu nie mogę przefiltrować bazy tak jakbym chciał i dochodzi do sytuacji jak przed chwilą, że próbuję dodać stronę do jakiegoś katalogu, a tutaj zonk - od PR 3. Wtedy patrzę w Uwagi - no rzeczywiście od PR 3 i znowu się irytuję ;) To trzy. Kiedyś na ten problem podałem rozwiązanie, ale nie doszło do skutku -> "Można byłoby dorobić komunikat przy otwieraniu strony jeżeli znajduję się coś w polu Uwagi. Istnieje taka szansa bo wydaje mi się, że to łatwo dorobić smile.gif"

Filtrować adresy można wg 3 rzeczy. Jak dla mnie jest to za mało dlatego, że ja wolałbym filtrować adresy wg: Darmowe, Bez linku zwrotnego, Skrypt, tematyka jest pusta, uwagi PRn. Tylko, że tak nie da się zrobić, bo... wróć do początku tego zdania.

Ogólnie, to zauważyłem, że żadna z moich sugestii nie została wprowadzona :P Czuję dyskryminowany.

Dało radę by wprowadzić statystyki katalogów? Czyli po wejściu w bazę adresów dostalibyśmy informację ile jest katalogów np. Seokatalogów z uwzględnieniem na darmowy|niedarmowy, Indexu darmowy|niedarmowy itp ?

itp.

Robię strajk, ale nie wiem jaki :P

O7vVmZ7.gif

Ogólnie, to zauważyłem, że żadna z moich sugestii nie została wprowadzona :P Czuję dyskryminowany.

Czołem!

Tak jakoś wyszło, ale to nie była złośliwość z mojej strony ;-)

Wszystko co piszesz jest związane właśnie z początkowym wyborem stylu zarządzania danymi katalogów. Na samym początku, o wielu opcjach w ogóle się nie myślało i nie przewidywało. Potem w miarę rozrastania się programu, wszystko się komplikowało, albo brakowało czasu na zrobienie wszystkich opcji. Dlatego jest trochę wad.

Myślę jednak, że w kolejnej odsłonie będzie lepiej. ;-)

pozdrawiam

Grzegorz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności