Skocz do zawartości

Kontrola legalności oprogramowania w firmie

Pomyslowy

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo będę zakładał działalność w domu i zastanawia mnie jak w takim przypadku odbywa się kontrola komputerów i innych tego typu rzeczy. Przecież mam średni wpływ na to co znajduje się np na komputerze mojej siostry. Czy kontrolują wszystkie komputery, także te należące do innych domowników, czy tylko te, które są 'na firmę'?

Poza tym jak to jest w przypadku kiedy do większych firm/korporacji wpada taka kontrola? Mam co najmniej kilku znajomych którzy noszą swoje prywatne laptopy do pracy i korzystają z nich, a na ich dyska na pewno znalazłby się jakiś film, czy kilka mp3.

Z góry dzięki

Pzdr

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No właśnie tego się obawiałem. Kolega miał małą sieć osiedlową i weszli na kontrole z powodu jakiegoś pociągniętego bez pozwolenia kabla, a skończyło się na konfiskacie wszystkich komputerów w domu - w tym komputera ojca, który był mu potrzebny do pracy.

Rejestrujac dzialanosc podajesz w gminie metraz jaki na firme przeznaczasz. Przy odliczaniu internetu/pradu itp, nie odliczasz za caly dom, tylko za ten wydzielony metraz. Tak sama jest z kontrola, nie podlega jej caly dom.

Dodano: jesli to dom rodzicow, to podpisujesz z nimi umowe uzyczenia czesci lokalu.

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

Ale kto dzisiaj używa piratów?? Razem z kompem dostajesz oema, zamiast photoshopa instalujesz gimpa, itp. itd. Jest tyle darmowego oprogramowania że głowa mała. Ja się nauczyłem do legala prowadząc firmę i mam spokojną głowę. To nie boli poszukaj zamienników.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

aha.. czyli np dom ma powierzchnie 100m2 a ja mam pokój 20m2 to przy takim użyczeniu mogę sobie w koszty wpisywać 1/5 prądu, wody, czynszu itd? Bo będę się rozliczał 19% podatkiem dochodowym i byłoby mi to na rękę.

I czy takie użyczenie musi być przez rodziców gdziekolwiek zgłoszone, jakoś się oni muszą z tego rozliczać?

Dopiero się w tym wszystkim orientuje stąd może troszkę głupie pytania.

E:

@Dominik23, ale czy Twoja siostra, mama, tata czy ktokolwiek nie ma na komputerze mp3, czy chociażby filmów? Z oprogramowaniem jest najmniejszy kłopot.

Razem z kompem dostajesz oema

Przepraszam bardzo, ja dostałem pirata :>

Ale ceny OEMowych są tak niskie, że nie warto ryzykować :)

w koszty wpisywać 1/5 prądu [...]

Zdaje mi się, że musisz mieć osobne liczniki dla siebie...

nie musi, ale odliczyc mozna tylko proporcjonalnie czesc. Jesli chodzi o uzyczenie to rodzice moga ci to uzyczyc bezplatnie i nigdzie tego nie zglaszasz ale jakas tam umowe na papierku musisz miec. A podatek dochodowy w tej chwili to 18% w tym dolnym progu

Wykończeniówka Wrocław - jeśli szukasz firmy do remontu lub wykończenia mieszkania

FM Group sklep internetowy - sklep internetowy z produktami FM Group

Hokej Wrocław - amatorska drużyna hokejowa WTH Wrocław

rekwirują wszystko jak leci :) cdki, komórki, wszystko ;) ale to tak z ulicy Ci nikt nie przyjdzie, takie wjazdy są jak mają już rozpoznanie terenu i szykuje się akcja ;)

Rejestrujac dzialanosc podajesz w gminie metraz jaki na firme przeznaczasz. Przy odliczaniu internetu/pradu itp, nie odliczasz za caly dom, tylko za ten wydzielony metraz. Tak sama jest z kontrola, nie podlega jej caly dom.

ciekawe. jak kiedyś (2006) zaczynałem DG, a startowałem w mieszkaniu to nie podawało się żadnego metrażu ani tym bardziej umów z właścicielem (mieszkanie nie było moje). Nie mylisz tego może z chęcia odliczania kosztów mieszkania kiedy to takie dokumenty się stosuje (ale na poziomie firmy/księgowa a nie w UM).

w 2009 przeniosłem adres na biuro i tym bardziej żadnych umów nie wykazywałem. na dobrą sprawę chyba mogłem wpisać księżyc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności