Skocz do zawartości

Przekierowanie czy link?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! :)

To mój pierwszy post/temat ale wcześniej troche tu czytałem.

Jestem w tej działce nowy, mam strone i forum od pół roku. Domena i subdomena mają obecnie PR3. Strone pozycjonowałem głównie preclami i katalogami - nie posiadam własnego zaplecza (ostatnio robiłem 2 strony ale mają PR0). Dwa tygodnie temu kupiłem sobie konkurencyjne forum oraz domene która kierowała na to forum. Obie mają PR3. (czyli ktoś zrobił forum www.X.pl - ma PR3 i domene osobną www.Y.pl która była przekierowaniem na www.X.pl również wypozycjonował na PR3).

Moje pytanie brzmi: co z nimi zrobić? Lepszy efekt uzyskam jeśli obie przekieruje na swój właściwy serwis czy może będę tam linkował do swojego 'prawdziwego' serwisu? Gdzieś tu czytałem, że jak się zrobi przekierowanie to całą moc domeny idzie tam gdzie się przekierowało - prawda to? Jakbym przekierował obie domeny, czyli 2 x PR3 na jedną, inną co ma PR3 to by tam pewnie wyszło już PR4-5 ;)

Druga możliwość to zrobienie małej farmy linków - tzn. sprzedawałbym co miesiąc 10 linków na obu domenach aby po roku mi się zwróciły koszty ich zakupu i utrzymania i na każdej z nich posiadałbym 10 linków do właściwego serwisu.

Która opcja lepsza?

I jeszcze pytanie tak na boku. Na domenie którą kupiłem jest postawione małe forum - siedzi już tak z 7 miesięcy (ma z 100 postów, 30 userów) - jak je wyrzuce i zrobie jakiegoś bloga (precla), np. WP to google nie popatrzy się na to źle? Że nagle z 200 podstron zrobiło się 10 i to w dodatku całkiem inne?

Pozdrawiam, mam nadzieję że zrozumieliście problem. Czekam na Waszą pomoc :)

Jedynym przekierowaniem ktore przenosi moc jest przekierowanie 301 w .htaccess chociaz mozna uzyskac je rowniez w php. Przekierowanie htmla nic nie przenosi. Ponadto sila jest przenoszona tylko wtedy, kiedy stara domena istnieje tzn. przekierowywujesz ze starej domeny na nowa,a po 6 miesiacach nie przedluzasz starej domeny. Wtedy moc nowej spada. Jednak jest to wystarczajaca ilosc czasu aby pozyskac linki na nowa domene, albo ewentualnie przedluzyc obydwie.

Jezeli zamienisz forum w bloga, stare strony zostana wyindeksowane, a nowe zaindeksowane. Nie powinno to zaszkodzic stronie.

Jakbym przekierowywał to tylko '301 w .htaccess' :huh:

Jednak co polecacie w mojej sytuacji? Przekierowanie czy może linkowanie do głównej i podstron które chce aby były wyżej? Dodam że przynajmniej 1 z nich (ta na której stoi teraz forum) będę zawsze przedłużał. No i kiepsko póki co z moim zapleczem. (jeszcze tak napisze dodatkowo że na swoich 2 stronach "prawdziwych" mam po 1000-1500 BL, podobnie jest z tymi dwoma co kupiłem - może się przyda)

I drugie pytanie, czy jakbym zrobił przekierowanie i był np. niezadowolony z jego efektów to jak go ściągnę to moc domeny z której robiłem przekierowanie wraca z powrotem do niej?

"Moc" nie wraca :huh: Moc jedynie mozesz przekazac i to startujac od 85% strony referujacej schodzac w dol (na sprawnymarketing.pl) masz opisany algorytm PageRank

Z osobistych doswiadczen: ciagnij 2 domeny rownolegle, trzymaj na 2 ip, nie zakladaj wspolnych GA, WebTools, Adsense itp, sciagasz wiecej ruchu do siebie jako 2 niezalezne podmioty

i mozesz linkowac jednokierunkowoz domeny X do domeny Y

Ecommerce 2.0 od strony technicznej

Koszulki dla programistów: LINUX, PHP, JAVA..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności