Skocz do zawartości

Załóżmy że mam pomysł na krótki artykuł

Content

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Po niedawnej odpowiedzi Googlarza iże dobre precle nie są złe, trochę rozważam powrót do praktyki dodawania w nich swoich wpisów z linkiem. Ponieważ jednak wchodziłby w grę tylko unikalny i przemyślany artykuł gdyż taka miałem i mam zasadę, więc tak się zastanawiam, czy warto. Czy nie lepiej, zamiast dodawać wpisy do prceli, po prostu dodawać je do strony docelowej w formie nowej podstrony? Co będzie mieć lepszy efekt pozycjonerski? Oczywiście wiem, ze do prceli łatwiej, bo jednym artykułem zaliczyć można kilka precli lub nawet więcej, jeżeli poprzestawia się wyrazy, użyje synonimów, itp. Jednak w kwestii zasadniczej - mam artykuł i co: dodać go do precla czy zrobić na pozycjonowanej stronie nową podstronę na której go zamieszczę? Nie będzie nowego linka (z precla), ale wzrośnie site, wzrośnie content.

Obydwie opcje maja zalety - wybór zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć ;)

Tzn.

1. dodając artykuł do silnego, jakościowo dobrego i zadbanego precelka:

- zyskasz silne linki z innego IP (ważne),

- skorzystasz na ruchu, który jest przez niego generowany,

- ewentualnie będziesz miał kolejną stronkę pod którą będziesz mógł np. podpiąć SWL i nie będziesz ryzykował stroną pozycjonowaną.

Minus jest taki, że nie masz wpływu na to jak długo precelek się utrzyma i jak długo pociągnie jakość.

2. dodając "content" jako nową podstronę serwisu pozycjonowanego:

- Ty decydujesz o linkowaniu wewnętrznym w serwisie,

- zwiększysz ilość treści w serwisie, a to można wykorzystać pod hasła doprecyzowane,

- dajesz Internautą dodatkową lekturę i wzbogacasz serwis (to też się liczy - nawet bardzo).

Minus jest taki, że wszystko się odbywa w ramach jednego serwisu więc możesz wykorzystać co najwyżej linkowanie wewnętrzne.

Sprawa do przemyślenia (jeszcze się znajdą jakieś za i przeciw B) ).

Pozdrawiam :rotfl:

... ale najczęściej potrzebne są linki, żeby zdobyć jakąś pozycję. A tego dodanie artykułu na stronę nie załatwi.

Wydaje mi się, iż to zależy od tego, czy już mam jakieś linki do strony, ile i ich jest, jakiej jakości - siły. Do mojej strony prowadzi sporo linków ale niektórzy zapewne mają ich choćby dwa razy więcej. Tyle że właśnie w pewnym momencie może być tak, że lepiej poświęcić czas na powiększenie contentu.

Jeszcze jedna rzecz o której miałem nie wspominać aby nikogo ewentualnie nie dołować a która zniechęca mnie do preclowania i do katalogowania. Otóż obawiam się, że linki w ogóle a przynajmniej linki z precli i katalogów będą coraz mniej znaczyć. Dlatego lepiej mięć artykuł u siebie bo dodatkowy unikalny content i site zawsze będą się liczyć.

Nie będzie nowego linka (z precla), ale wzrośnie site, wzrośnie content.

Dokładnie, gdy wzrasta site i powstaje nowy unikalny conntent, wzrasta nowy ruch i to na nowe frazy.

Pozycjonowałem kiedyś popularną nazwę i gdy doszedłem do 5 pozycji miałem na niej 40 uu dziennie, bo to niszówka była (ale oblegana przez stare, mocne domeny) ;).

Doszedłem do wniosku że rozdzielę moc domeny na nowe podstrony (conntent) i nowe subdomeny. Teraz na tej domenie mam od 1000/2000 uu dziennie. Domena spadła z 5 do 10 pozycji na tą popularną nazwę, ale zyskałem ruch.

Sam dojdź do wniosków.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Lepiej zwiększać zaplecze. Stawiać nowe domeny na różnych IP wykorzystując np. pikoCMS.

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Na budowę zaplecza potrzeba czasu i linkowania tegoż zaplecza i to porządnie, bo IMHO stawianie 300 lipnie podlinkowanych stron zaplecza wymaga o wiele więcej pracy i daje mniejsze możliwości niż kilka dużych, ale to tylko moja opinia.

Co do dylematu czy do precla, czy jako podstrona, to po prostu musisz się zastanowić czy chcesz budować site i linkować wewnętrznie, czy zdobyć tematyczne zewnętrzne linki i pozycjonować konkretną stronę na konkretną frazę.

Druga sprawa to wybór precla - dobry artykuł warto dodawać tylko do pewnych i porządnych precli, najlepiej należących do zaufanych właścicieli, bo dziennie powstaje tego masa i tyle samo znika albo wisi niepodlinkowane.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności