Skocz do zawartości

Indeksowanie starych stron domeny

Cestro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem jak patrzeć na sytuację, gdy pod daną domeną kiedyś był mój sklep a niedawno stworzyłem pod domeną zaplecze. Wujek indeksuje na chwilę obecną jeszcze adresy URL sklepu. Oczywiście nowe sitemap etc wysłane do Centrum Webmastera Google. Ostatnimi czasy usunąłem sklep, wymieniłem mapy w Centrum Webmastera i na serwerze, postawiłem blog (zaplecze) tematyczny.

Google zamiast indeksować strony nowego bloga (zaplecza) indeksuje jeszcze stare URL sklepu internetowego.

Wymianę SiteMap etc wprowadziłem niedawno (bo około tygodnia temu), czy nie martwić się i czekać aż wujek będzie indeksował zaplecze (i wymieni URL w site i SERP) czy może coś mam wdrożyć? Dodam iż nowe zaplecze jest linkowane.

multikonto, recydywa

Powiem tak - podmieniłem stronę na domenie - nowe URL-ki, stare podstrony (z nazwy) miały nowe opisy i tytuły, nowa struktura linków, etc.

Po 2 miesiącach z ciekawości wpisuję w google "site:..." i :unsure:

Pojawiły się nowe URL, ale w sąsiedztwie starych - WTF - dopiero po jakiś 3-3.5 miesiącach wszystkie starocie zniknęły, a strona była pod ciągłą opieką - linkowana i "dopieszczana" na wszystkie możliwe sposoby :(

Google za bardzo się ".pl-ką" przejęło i wchodzi w środowiskowe klimaty - "pier.... nie robię" B)

Pozdrawiam :)

Czyli nie przejmować się starymi URL'ami i dalej linkować sobie zaplecze z cierpliwością i oczywiście uzupełniać unikalną treścią? Zaplecze nie śmietnikowe, długoterminowe (więc myślę, że warto czekać na zmiany), tematyczne.

Czy to nie poniesie za sobą jakiś konsekwencji typu filter na domenę za niezgodne URL z zawartością czy coś w tym stylu?

multikonto, recydywa

Czy to nie poniesie za sobą jakiś konsekwencji typu filter na domenę za niezgodne URL z zawartością czy coś w tym stylu?

Nie...

Jak stare strony wywołują 404 to w końcu je Googiel wywali z indeksu, ale czasem trawa to bardzo długo, ale nie ma to żadnego negatywnego wpływu.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności