Skocz do zawartości

[javascript]IE przeładowuje obrazek, gdy nie musi

.Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sobie takie coś:

<table>

<tr onmouseover="this.style.background='#ffffff';">

<td><input type="button" style="background: url('obrazekjakis.gif');"/></td>

</tr>

</table>

Przy zdażeniu MouseOver IE przeładuje obrazek, który jest tłem na buttonie. A np. FireFox tego nie zrobi.

Wie ktoś jak przemówić IE do rozsądku? :)

// kod jest wyrwany z kontekstu i nie zwracajcie uwagi na to gdzie czy i dlaczego powinien być użyty :)

https://www.uitvaartkompas.nl/uitvaartkompa...tent?kindid=103

Tutaj w menu doskonale widać efekt o jaki mi się rozchodzi. Przynajmniej u mnie w IE6 te małe szare kwadraciki się przeładowują. Żeby było śmieszniej - IE6 ściąga je z serwera i co gorsza ściąga cały obrazek, a nie sprawdza, czy była modyfikacja od ostatniej wizyty. Tak się nie powinno dziać, bo serwer wysyła poprawne nagłówki w odpowiedzi na zapytanie HEAD o: https://www.uitvaartkompas.nl/pix/navvink_uit.gif.

Last-Modified: Wed, 22 Dec 2004 23:00:00 GMT

ETag: "4ebf7-45-41c9fc70"

Accept-Ranges: bytes

Content-Length: 69

Connection: close

Content-Type: image/gif

Cały ten bajer jest zdefiniowany całościowo w CSS, czyli troche inaczej niż ja to przedstawiłem, ale efekt jak widać ten sam.

Więc co co jest grane? Mam XP z zainstalowanym SP2. Oczywiście pod FireFoxem wszystko jest w porządku, no ale FF to tylko kilka śmiesznych procent wszystkich odsłon :?

Ja mam dosyc wolniutkie łącze, więc u mnie ten efekt jest aż bardzo widoczny. Na szybszych łączach efekt pewno będzie widoczny tylko na monitorze zużycia sieci. Najlepiej to widac w logach serwera ;)

Inna sprawa to to, że taki defekt może znacząco wpływać na ilość wygenerowanego transferu, na stronach, gdzie tego typu efekty w css/js są w powszechnym użyciu.

jest cos takiego jak mod_expired dla typow plikow (poszukaj na forum) i dziala jesli inaczej nie poradzisz sobie mozesz uzyc w celu ograniczenia transferu

mod_expires mówisz? To tak jakbym przy robieniu stronki zgodnie ze standardem XHTML użył tabelek :) Więc odpada. Nie wiadomo czy by to pomogło.

Nie jest to najelegantsze rozwiązanie ale pomóc napewno pomoże bo ci transfer i szybkość poprawi (wiadomo,wiadomo)- rozwiązanie naookoło to fakt ale jeśli w IE jest błąd i ściąga za każdym razem i innego rozwiązania brak to ja bym zastosował .

PS. A i bez tego warto stosować bo po cholere mają latać po sieci niepotrzebne bity

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności