Skocz do zawartości

WP na subdomenach

lannie80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam problem, mam strone www.domena.pl postanowilem postawic wordpressy na subdomenach:

sub1.domena.pl

sub2.domena.pl

Problem moj polega na tym ze:

robie site:www.domena.pl

no i wyskakuje mi kilka podstron zaindeksowanych ale oprocz tego takie kwiatki:

www.domena.pl/sub1/wp-login.php

www.domena.pl/sub2/wp-login.php?action...

mam tez inna zupelnie domene na tym hostingu tez z wordpressem i mam takie cos:

www.domena.pl/domena2.../wp-trackback.php?...

Co robie nie tak w ustawieniach ze mi takie rzeczy indeksuje? Jak to zmienic?

Nie chce zeby ktos wpisal site:www.domena.pl i widzial moje subdomeny oraz inna moja domene...

Dziekuje za pomoc.

Nie chce zeby ktos wpisal site:www.domena.pl i widzial moje subdomeny oraz inna moja domene...
W takim razie zajmij się akwarystyką ;)

Tam na poważnie to nie masz na to wpływu, ale wszystkie subdomeny będą pokazane przy zapytaniu site:mydomena.pl, a nie jak piszesz site:www.mydomena.pl.

Zdublowanego linkowania www.domena.pl/sub1/wp-login.php sub1.domena.pl/wp-login.php należy bezwzględnie unikać :

Zródło: Podręcznik startowy optymalizacji pod kątem wyszukiwarki Google Wersja 1.1, opublikowana 13 listopada 2008 r.

->Porady praktyczne dotyczące struktury adresów URL

Korzystanie z jednej wersji adresu URL w celu dostępu do dokumentu — aby zapobiec tworzeniu przez jednych użytkowników linków do jednej wersji adresu URL, a przez drugich — do drugiej wersji (może to spowodować podział reputacji treści pomiędzy adresami URL), należy używać i odwoływać się do jednego adresu URL w strukturze oraz podczas tworzenia wewnętrznych linków do własnych stron. W przypadku zauważenia, że użytkownicy uzyskują dostęp do tej samej zawartości za pomocą wielu adresów URL, warto ustanowić przekierowanie 301 z niechcianego adresu do adresu dominującego.

Unikaj:

dostępu do tej samej zawartości za pomocą stron z poddomen z katalogu głównego (np.: „domena.com/strona.htm” i „pod.domena.com/strona.htm”);

mieszania w wewnętrznej strukturze linków wersji www. i nie-www. adresów URL;

Przekierowanie można zrealizować za pomoca mod_rewrite i htaccess lub z poziomu php w pliku index.php WP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

htaccess ;-)

coś w tym stylu

RewriteRule ^sub1/ https://sub1.domena.pl [302]

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

jak dla mnie to sa uroki hostingów wspołdzielonych i narzędzi do zarządzania które delikatnie mowiąc są do D..Y, znaczy sie do niczego.

Bo jak z jedenj strony masz dostep do plików do drugiej a tego nie chcesz to coś tu nie jest tak. Popros BOK moze cos z tym zrobią.

Bo jak z jedenj strony masz dostep do plików do drugiej a tego nie chcesz to coś tu nie jest tak. Popros BOK moze cos z tym zrobią.

DirectAdmin standardowo tworzy subdomeny jako katalogi w domenie głównej.

Żeby strony nie pojawiały się pod dwoma adresami można zrobić przekierowanie w .htaccess, w każdym katalogu subdomeny.

Na przykład coś takiego

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.domena.pl\.pl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://sub1.domena.pl/$1 [R=301]

Wtedy nawet jak ktoś trafi przez adres z domeną główną to zostanie przekierowany na subdomenę.

Jak masz możliwość ustawienia wildcarda to do stawiania wordpressów na subdomenach dobry jest MU Wordpress, stawiasz jeden skrypt i zarządzasz całością przez panel Wordpressa.

mi przekierowuje tak jak chcialem. Czy sadzicie ze to dobra metoda?
Tak, jest to dobra metoda przekierowania.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności