Skocz do zawartości

Jak "zbudować" wydajny system do pracy?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

"jak [tanio] podłączyć lapka do peceta? Bo mam do skopiowania 18GB danych, a pendrivem 1GB trochę to zejdzie..."

Kablem RJ-45 (skrętka) -> sieciówka do sieciówki -> adres ip: 192.168.1.1 i drugi 192.168.1.2 -> maska 255.255.255.0 i sru musi działać (wyłącz firewalle) :)

"dlaczego w lapku nie chce mi internet z kablówki działać? Możliwe jest, że mam kabelek "przypisany" do adresu karty sieciowej?"

Większość ISP tak robi, dostęp do netu jest przypisany danemu adresowi fizycznemu karty sieciowej (MAC)

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A jest jakaś możliwość, aby był Internet (na parę dni) w komputerze nie przypisanym? Bo Service Packi sobie normalnie pobrałem na pececie, gorzej z resztą aktualizacji...

A jest jakaś możliwość, aby był Internet (na parę dni) w komputerze nie przypisanym? Bo Service Packi sobie normalnie pobrałem na pececie, gorzej z resztą aktualizacji...

Zmiana MAC'a na komputerze nieprzypisanym lub router z MAC- clonningiem. Oba oczywiście niezgodne z regulaminem usług operatora :P

Druga karta sieciowa w obecnie podłączonym do internetu i udostępnianie dostępu do sieci (czy jakoś tak). Wtedy masz internet w obu, oczywiście trzeba je kabelkiem połączyć.

Wszystko jest w www.bing.com lub www.google.pl :P

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

W laptopie mam kartę sieciową Realtek RTL8169/8110 Family PCI Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.0), a w pececie Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC :P

A jak mam udostępnić internet lapkowi, jak mam tylko jedno wejście na swojej karcie sieciowej [w pececie]?

A jak mam udostępnić internet lapkowi, jak mam tylko jedno wejście na swojej karcie sieciowej [w pececie]?

Jak się uprzesz i poszukasz to po USB powinno pójść- w końcu to tylko kabelek :P a jak nie to możesz pożyczyć od jakiegoś kumpla switch na chwilę :P

Można jaśniej? :P

Jaki kabelek usb? Po ile mniej więcej jest? Czym zarządzać udostępnianie netu z XP'ka do Visty?

ps. już instaluję sobie sp1, zaraz potem sp2 i potrzebne programy :P

Powiedz, że potrzebujesz kabelek, żeby udostępnić drugiemu komputerowi Internet i Szanowny Pan Sprzedawca Ci doradzi. :-) Równie dobrze możesz zapytać o kabel z końcówką RJ-45, czyli ten większy niż telefoniczny (RJ-11). Kompy i lapki mają dwa wejścia - ja przynajmniej nigdy nie spotkałem się z innym rozwiązaniem - jeden na kabel od linii telefonicznej, a drugi taki większy, do połączenia komputerów na localu. Ale musisz pamietać, że wtedy komputer, do którego podłączona jest linia jest w tym momencie "matką" (czy tam serwerem/routerem whatever) i wszystkie podłączone dalej są od niego zależne.

Pamiętaj też o umozliwieniu udostępniania Internetu na innych, gdzieś w panelu sterowania - niestety nie powiem dokładnie, bo dawno nie miałem styczności z Windowsem XP, a na Viście to już zupełnie nie wiem jak to jest rozwiązane.

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

Dobra, poradziłem sobie poprzez pobieranie aktualizacji przez komórkę ;)

System działa wg. szybko, stabilnie... jednakże jedno mnie nurtuje. Czy u Was też długo uruchamia się laptop?

screw - inaczej jak ma się wielordzeniowy procesor, a inaczej jak ma się jeden rdzeń :)

Jaki masz OS i hardware?

A płyty nie ma w napędzie - dodatkowo jest startowanie z HDD (było startowanie z "CD" na czas reinstalacji).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności