Skocz do zawartości

Wyśrodkowanie strony i usunięcie kalejdoskopu

Toomek

Rekomendowane odpowiedzi

Tworzę (przynajmniej próbuję tworzyć stronę główną) i wyskoczył mi problem, a nie znalazłem odpowiedzi w historycznych wątkach na forum (choć niektóre nawiązywały do tematu, ale przy trochę innej sytuacji i nic mi to nie pomogło)

https://www.drzeweczka.pl

W mojej rozdzielczości wszystko wygląda dobrze (1024x768px), ale przy większych nie dość, że strona nie jest na środku to jeszcze robi mi się kalejdoskop z grafiki, która jest tłem strony (a chciałbym mieć szablon na środku, a po bokach ewentualnie tło)

Co do pierwszego elementu to próbowałem z tym align="center" i margin: auto i nie było efektu (chyba, że coś nie tak robiłem).

To chyba coś z tym powinienem mieć nie tak, ale nie wiem co:

<body background="data/green.jpg" width=1008px height=758px>

Proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o pomoc!

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

Ja się poddałem - takiej sieczki dawno w kodzie nie widziałem.

Pomogę ci z tłem.

Aby mieć stałe, wyśrodkowane tło stwórz plik style.css

kod:

html, body {
text-align: center;
background: #fff url(https://www.drzeweczka.pl/data/green.jpg) top center no-repeat;
font:90%/1.5 Verdana,Helvetica,Arial,sans-serif;
}

w głównym katalogu strony i dodaj ten kawałek kodu w sekcji <head></head>

<link rel="stylesheet" type="text/css" media="all" href="style.css" />

i podmień tą linijkę

<body background="data/green.jpg" width=1008px height=758px>

na taką

<body>

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Ciuchcia kwiatów, nieźle to wygląda hehehe :)

<TABLE 
  style="POSITION: absolute; WIDTH: 1004px; HEIGHT:630px; TOP: 8px; LEFT: 1px"

Jeśli pozycjonujesz stronę w taki sposób, to jej tak łatwo nie wyśrodkujesz. Zmień design, skorzystaj z jakiegoś darmowego lub zapłać grafikowi.

mam nadzieje że robisz tą stronę tylko po to żeby poćwiczyć.... oups, chyba nie, wedlug mnie grafa jest do wymiany, zresztą złożyć też trzeba od nowa, ale dam Ci wędkę

https://vivee.info/2009/07/13/layout-na-str...ce-ogrodniczej/

mam nadzieje że pomoże ;-)

pozdro

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

Dzięki za opinie i podpowiedzi.

Na razie spróbuję z podpowiedzi Dominika z tym css (z wędki i całkowitej zmiany skorzystam później).

A strona taka jest jaka jest bo jak pisałem dopiero się uczę - myślałem, że html wystarczy i jak widziałem coś napisane o css to omijałem te tematy szerokim łukiem. Początkowo chciałem to robić w programie www Studio 2005, ale to dopiero była klapa (zraziłem się do edytorów i zacząłem to co mi wyszło zmieniać ręcznie w htmlu - stąd pewnie tyle sprzeczności i błędów - może pobiorę keda, który niby jest dobry...).

W sumie to ma być strona treningowa (na razie) - chcę ją jako tako ukończyć (przynajmniej treścią zapełnić) i zacząć pozycjonować, a w zimie (wtedy mam więcej czasu na siedzenie przy kompie) jak się trochę poduczę spróbuję coś lepszego wypocić - nawet mam zamiar zrobić kilka stron związanych z tematyką ogrodniczą i wszystkie pozycjonować (nie zamierzam zlecać tego komuś tylko samemu spróbować się nauczyć - taka wiedza przyda się w przyszłości jeszcze nie raz).

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

- edytory WYSiWYG to porażka, kiedyś to mogło się nadawać do użycia, teraz już nie bardzo

- CSS to podstawa, i wcale nie jest trudny, no dobra, na IE można się wk****ć

- treningowa ? na razie ? według mnie takie podejście nie ma sensu, robiąc coś (stronę) i licząc że później się to poprawi można się srogo przeliczyć - nie truj tylko pisz jak sztuka nakazuje ;-)

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

1. Całkowiecie zmień kod, nie używaj tabelek. Uzyj stylów css i xhtml-a.

2. Zmień grafikę, w nowym projekcie zastanów się nad tłem, uzyj takiego aby ładnie się rozciagało w różnych rozdziałkach.

3. Kazda podstrona otwiera nowy tab, po co? usuń to.

Masz layout do pocięcia? Wynajmij mnie! Koder XHTML, CSS ---> turbohtml.pl

Darmowe plusy google!! google+1 Zobacz, wejdź: faceplus_banner_88_31.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności