Skocz do zawartości

Na czym polega optymalizacja?

dMien

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo mniej więcej o co chodzi, ale czy mógłby ktoś przestawić w punktach, jakie cechy powinna mieć wytryna, żeby uznać ją za zoptymalizowaną?

Może dodam jeszcze, że chodzi mi o cechy zoptymalizowanego sklepu internetowego, czyli czym się powinien takowy charakteryzować.

Za dużo pisania. Polecam zakupić jakąś książeczkę

tak w kilku pkt to napewno:

- przyjazne urle

- czysty kod strony (bez tabelek, stylow)

- właściwie użyte znaczniki HTML (strong, H1,H2, itd)

- właściwie anchory kategorii w menu

Mayko.pl - skuteczne pozycjonowanie stron www

Stosowanie poprawnej tabeli tam gdzie jest to wymagane czyli do przedstawienia zawartości tabelarycznych jest jak najbardziej poprawne w kontekście optymalizacji kodu strony.

- przyjazne urle, ale do tego odpowiednio zdefiniowane zawierające słowa kluczowe jak nazwa kategorii, produktu;

- dynamiczne meta tagi tiitle, description oczywiście określające zawartość danej strony;

- dla grafik odpowiednie atrybuty jak alt;

- mapa serwisu;

i inne...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ok, dzięki Panowie. No w zasadzie takie rzeczy to w większości wiedziałem, po prostu próbuję znaleźc dobry skrypt sklepu i chciałbym wiedzieć, o co mam pytać.

No to będę musiał kupić chyba jakąś książkę.

Jeśli polecacie albo odradzacie jakąś, fajnie byłoby gdybyście napisali.

Pozdrówki!

Dzięki Irek, ale nie zrozumieliśmy się. Sklepu szukam nie tylko pod kątem SEO, ważne są też inne sprawy, takie jak funkcjonalność, integracja z systemem firmowym itp. Mam już kilka typów, ale po prostu chciałem wiedzieć, na co zwracać uwagę przy dalszych poszukiwaniach.

Wydaje mi się, że łatwiej i taniej przerobić skypt pod względem SEO, niż innych funkcjonalności.

Wydaje mi się, że łatwiej i taniej przerobić skypt pod względem SEO, niż innych funkcjonalności.
I tak i nie, ale to jest osobny temat zresztą zależny od tego na ile sam sklep jest już przygotowany pod kontem SEO, jak zbudowany MVC czy mysz mas jak osComerce itd wiec nie będę się tutaj dalej rozpisywał.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Oo dziękuję! Tylko oceny tej książki troszkę słabe... A co powiesz o tej książce? https://helion.pl/ksiazki/seobib.htm

Jest dzisiaj w promocji, tylko czy znajdę w niej coś o optymalizacji? Czytając spis treści, nie jestem tego pewien.

[edit]

OK, znalazłem trochę opinii [m.in. Waszych] o tej książce na blogu Lexy. Chyba faktycznie lepiej sięgnąć po książkę polecaną przez Ciebie, Xann.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności