Skocz do zawartości

phpBB? - boszzz nie mam juz siły...

nrm

Rekomendowane odpowiedzi

To forum jest niezle obciazone i jakos sie trzyma a stoi na phpBB

problem w tym, że się nie trzyma :) jakby się trzymalo to by nikt nie narzekal, my nie widzielibysmy ciaglych bledow z baza, a michal nie szukalby sposobu jak pozbyc sie ponad 100 dolców :)

Chce uniknac tutaj jakis posadzen o zacietrzewienie i ideologizowanie

za pozno :)

tez troche siedzialem na phpBB wiec sie przyzwyczailem -> potem potrzebne byly zmiany wiec musialem sie przeniesc, a teraz jestem zadowolony z tamtego posuniecia.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
a michal nie szukalby sposobu jak pozbyc sie ponad 100 dolców

Przecież możemy zrobić dobrowolną zrzutkę na licencję. Na pewno by się uzbierało te 100-200$.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Przecież możemy zrobić dobrowolną zrzutkę na licencję. Na pewno by się uzbierało te 100-200$.

myślę, że jakby chciał to by o tym napisał. ja też nie lubie takich rozwiązań. potem kazdy się czuje wlaścicielem bo 'zaplacil' ;) a poza tym co to jest te 100$ w świetle naszych czeków? :) w najgorszym wypadku jeden miesięczny czek :)

Ok, zważam - ile razy robi się update forum? Jak miałem swoje aktywne forum prawie rok temu była to wersja 2.0.9 czyli, przez rok czasu 8 razy update - faktycznie, bardzo często.

Nie do końca Cie zrozumiałem, ale cisze się, że zgadzasz się ze mną. :)

Dodam, że od początku tego roku, admini phpBB musieli robić już 6 upgradów.

ukrywasz numer wersji w stopce i masz takie samo ryzyko

Przecież to bardzo mało zmieni! Myślę, że hacker nie patrzy na numerki, tylko probuje któryś ze sposobów.

Linux też jest za friko, i co, pewnie jest niedobry? Lepiej płacić za Windowsa... bo jak płacisz, to lepsze.

Bardzo źle, że wszystko szufladkujesz nie patrząc na okoliczności.

Wyobraź sobie sytuacje, w której Linux byłby w cenie Windowsa. Przegrałby walke o rynek, bo konkurent jest monopolistą.

A teraz sytuacja, w której phpBB jest w cenie IPB. PhpBB przegrałoby walke o rynek, bo jest po prostu gorsze.

Pomijając inne szlachetne powody, między innymi dlatego są za darmo.

Wymień mi najważniejsze cechy, w których phpBB nie może dorównać tym przez Ciebie wymienionym.

gołe phpBB to juz w ogóle zero funkcjonalności

Zgadza się

To jak. Mam wymieniać?

Jeżeli instalujesz haki, to robisz sobie dodatkową robotę na własne życzenie. Nikt Ci przecież tego nie narzuca.

Zgadza się. Ale jak już sam napisałeś w poprzednich postach, forum będzie miało "zero funkcjonalności".

Poza tym, jest coś takiego jak EasyMod, wrzucenie 10 haków w 5 minut jest jak najbardziej możliwe...

Nie wszystkie instrukcje do hacków są poprawnie napisane i działąją pod EM. Pozatym często hacki się kłócą ze sobą. Hack A zmieni jakąś linijke, którą również potrzebuje hack B i EM wywala błędy przy instalacji B. Prowadzi to do tego, że i tak musisz ręcznie modyfikować skrypt. Tak więc jak ktoś chce zrobić z phpBB forum choć trochę funcjonalne, to przy 6 upgradach w tym roku miał trochę pracy.

Na koniec polecam Wam ten artykuł:

https://www. idg.pl/news/80828.html

https://www. hostpc.com/forums/index.php?act=announce&f=6&id=15

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

A teraz sytuacja, w której phpBB jest w cenie IPB. PhpBB przegrałoby walke o rynek, bo jest po prostu gorsze.

Pomijając inne szlachetne powody, między innymi dlatego są za darmo.

Nie byłbym o tym przekonany - tak samo jak Windows przeważa nad Linuxem, tak samo phpBB nad innymi forami - jest najpopularniejsze. Ma ogromną rzeszę zwolenników na całym świecie i nie sądzę, żeby wprowadzenie opłat spowodowałoby zwycięstwo innego typu forum. Szczególnie tych, którzy mają fora z milionami postów i tysiącami userów, na pewno nie przenosiliby się do innego systemu, bo ten się sprawdza, jeżeli umie się z niego korzystać. Poza tym cały czas czekam na wymienienie powodów, dla którego phpBB jest gorsze - pomijamy dziury, bo o tym cały czas toczy się dyskusja.

Zgadza się. Ale jak już sam napisałeś w poprzednich postach, forum będzie miało "zero funkcjonalności".

Nie przesadzajmy z zerową funkcjonalnością, w końcu to forum, na którym piszemy na dosłownie kilka hacków, a jednak potrafimy na nim spędzać całe godziny. Są bajerki, które znacznie ułatwiają i uprzyjemniają pracę na forum, ale moim zdaniem phpBB jest funkcjonalne, tyle, że prawie każdy zna zmodyfikowane, ciekawsze wersje. Siła przyzwyczajenia.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Zrobienie wszystkich haków na średnim forum trwa powiedzmy 2 godziny' date=' robiąc ręcznie, przy EasyMod zajmuje o wiele mniej.[/quote']

Ale mając IPB po samej instalacji (kilka chwil), najprawdopodobniej masz wszystko to, co proponują owe hacki.

Tutaj się nie zgodzę' date=' bo nie będzie kusiło wszystkich pseudohakerów, którzy przeczytali na jakiś forum, jak można shaczyć phpBB2.[/quote']

Tylko że ten "numerek" to aspekt psychologiczny conajwyżej, a nie jakieś rzeczywiste zabezpieczenie forum.

Ten' date=' kto ma naprawdę się włamać, zrobi to, niezależnie od sposobu w jaki zabezpieczymy stronę i jak drogiego skryptu użyjemy.[/quote']

Owszem, osoby które się "znają" na rzeczy tak. Ale nie o tym mówimy. Byle szczeniak nie włamie się nawet na IPB 1.3, nie mówiąc o dwójce. Oczywiście, dziury w tym skrypcie są i będą jak w każdym, ale jest ich mniej. Jeśli chodzi o 1.3 będzie się to wyrównywać, gdyż jak już mówiłem, prace nad tym skryptem ustały.

Problem polega na tym' date=' że to forum jest popularne i dlatego jest bardzo częstym celem ataków żółtodziobów, pseudohakerów.[/quote']

vBulletin za granicą chyba mu dorównuje popularnością, a włamań jest raczej mniej.

tak samo jak Windows przeważa nad Linuxem' date=' tak samo phpBB nad innymi forami - jest najpopularniejsze.[/quote']

Tak, ale Windows jest popularny ze względu na monopol. PhpBB ze względu na cenę. A rozważamy sytuacje, gdy argumentu ceny owe forum by nie miało.

Ma ogromną rzeszę zwolenników na całym świecie i nie sądzę' date=' żeby wprowadzenie opłat spowodowałoby zwycięstwo innego typu forum. Szczególnie tych, którzy mają fora z milionami postów i tysiącami userów, na pewno nie przenosiliby się do innego systemu, bo ten się sprawdza, jeżeli umie się z niego korzystać.[/quote']

Jestem innego zdania. Ci którzy sobie samodzielnie przerobili phpBB, tak dogłębnie, owszem zostaliby. Ale większość przerzuciłaby się chociażby na IPB, że nie wspomne o tych którzy dopiero nosiliby się z zamiarem kupna licencji. Hellz, naprawdę uważam, że mając taką samą cenę, phpBB nie będzie konkurencyje wobec IPB!! Zaznaczam ,że nadal mówie o 1.3. Dwójka to już w ogóle inna galaktyka.

Natomiast jeśli chodzi o sytuacje jaka zaistniałaby w Polsce: tu taka cena zabiłaby skrypt, tak jak się dzieje teraz z IPB. Polacy wybieraliby forum punBB, jeszcze bardziej okrojone niż phpBB. Powiem tylko, że w podstawowej wersji punBB nie ma możliwości tworzenia ankiet - trzeba zainstalować hack.

Poza tym cały czas czekam na wymienienie powodów' date=' dla którego phpBB jest gorsze - pomijamy dziury, bo o tym cały czas toczy się dyskusja.[/quote']

Otwórz sobie w jednym okienku panel administratora IPB, a w drugim phpBB. Będziesz miał bardzo dużo wymienionych powodów. Pomyśl również, które byś kupił za 100 dolców.

Powiem więcej - różnice widać już z poziomu zwykłego użytkownika. Sam panel kontrolny jest bardzo zaawansowany i pięknie kontrastuje z "profilem" na phpBB, gdzie możesz sobie www wpisać, lokalizacje i takie tam bzdety.

gołe phpBB to juz w ogóle zero funkcjonalności

Zgadza się
Nie przesadzajmy z zerową funkcjonalnością

Waszmość zmieniasz zdanie jak Cimoszewicz(przepraszam za porównanie)

w końcu to forum' date=' na którym piszemy na dosłownie kilka hacków' date=' a jednak potrafimy na nim spędzać całe godziny. [/quote'']

To akurat nie ma nic wspólnego z funkcjonalnością, tylko z wiedzą zawartą na forum, jego użytkownikami i tematyką. Ogólnie z klimatem na forum. Jeśli klimat będzie dobry, użytkownicy będą często pisać nawet w księdze gości ...

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

Ale mając IPB po samej instalacji (kilka chwil), najprawdopodobniej masz wszystko to, co proponują owe hacki

W to nie uwierzę :D Bo np. pod phpBB wrzucam swoje haki, które własnoręcznie napisałem i nie widziałem nigdzie indziej. Poza tym, można skorzystać z gotowca np. by Przemo, wiele mniej doświadczonych osób tak robi i nie wierzę, żeby tam brakowało funkcjonalności :>

a nie jakieś rzeczywiste zabezpieczenie forum

Tak, dlatego pisałem, że folder admina powinien być obowiązkowo na hasło, ja osobiście dodaje haka, który loguje każdego usera z user_level większym niż normalny. To daje pewne poczucie bezpieczeństwa.

Byle szczeniak nie włamie się nawet na IPB 1.3, nie mówiąc o dwójce. Oczywiście, dziury w tym skrypcie są i będą jak w każdym, ale jest ich mniej.
Skoro są dziury, to byle szczeniak też się włamie, wystarczy, że poczyta w dobry miejscu. Nie ma skryptów bez dziur, są tylko takie, w których ich nie wykryto.

vBulletin za granicą chyba mu dorównuje popularnością, a włamań jest raczej mniej.

Proszę, pokaż mi statystyki dotyczące forum oraz ilości włamań... Sprawa może wynikać z prostego faktu, że wiele osób na początek sięga po phpBB i nie umieją się należycie z nim obchodzić, stąd doniesienia o włamaniach.

Tak, ale Windows jest popularny ze względu na monopol. PhpBB ze względu na cenę. A rozważamy sytuacje, gdy argumentu ceny owe forum by nie miało.

Analogicznie można gdybać, co by było, gdyby Windows nie miał monopolu... Do czego to prowadzi? Jest tak jak jest - to forum darmowe.

Gdybym miał płacić za forum, to wolałbym poświęcić kilka dni i napisać sobie swoje, umiejętności mi na to pozwalają.

Takie gdybania to żaden argument. Możliwe, że ludzie by wybrali tamto, a możliwe, że po wprowadzeniu opłat phpBB zostało by tak dopieszczone, że nie dałoby szans innym forum. W końcu jak robisz coś za kase, to zawsze inaczej, niż dla idei.

Otwórz sobie w jednym okienku panel administratora IPB, a w drugim phpBB. Będziesz miał bardzo dużo wymienionych powodów. Pomyśl również, które byś kupił za 100 dolców.

Nie widziałem IPB, nie wypowiadam się na jego temat, może ma większe możliwości, tylko powtarzam, forum jest dla użytkowników. Administrowanie nim nie jest najważniejsze! Poza tym do phpBB jest kilkadziesiąt modów tylko do samego usprawniania admina, więc jeżeli komuś na tym zależy, to proszę bardzo.

Waszmość zmieniasz zdanie jak Cimoszewicz(przepraszam za porównanie)

Hehe, nie mam nic do Cimoszewicza i się nie gniewam ;) Trzeba czytać całą wypowiedź, a nie tylko wyrwany z kontektu wyraz. Powiedzmy, że uważam, iż phpBB bez haków jest słabo funkcjonalne, ale powiedzmy 5 sztuk czyni z niego dobre forum.

To akurat nie ma nic wspólnego z funkcjonalnością, tylko z wiedzą zawartą na forum, jego użytkownikami i tematyką. Ogólnie z klimatem na forum. Jeśli klimat będzie dobry, użytkownicy będą często pisać nawet w księdze gości

Tak, ale widzisz, mimo, że pewnie z połowa użytkowników forum ma swoje fora, zna doskonale inne skrypty, haki, to prawie nikt nie marudzi, że "Michal, dodaj to, Michal, zmień skrypt, bo ten na dziury...". Forum funkcjonuje sporo czasu, nikt go narazie nie shaczył, a wrogów przecież nie brakuje... Moim zdaniem phpBB ma prawie wszystko, co pozwala na swobodną wymianę opini, reszta haków, dodatków jest to tylko pierdoły, którymi muszą się wspierać fora, na których nie ma o czym pisać.

Dała matka rozum? To kombinuj.

W to nie uwierzę Wink Bo np. pod phpBB wrzucam swoje haki, które własnoręcznie napisałem i nie widziałem nigdzie indziej.

oh ah oh ;) wszystkie te modyfikacje pokrywają się na BB/VB/IPB w 95%. moze się inaczej nazywaja, może różnia sie funkcjonalnościa ale SĄ. Poza tym tu chodziło o to, że bierzesz IPB i masz już gotowe forum które zaspokoi wiekszośc zachcianek. a phpBB jest gołe i trzeba wiele się nasiedzieć aby przypominało funkcjonalnością IPB lub VB.

To daje pewne poczucie bezpieczeństwa.

jakies złudne. największym problemem phpBB przez większośc czasu było podatnośc na sql injection w kilku miejscach.

możliwe, że po wprowadzeniu opłat phpBB zostało by tak dopieszczone, że nie dałoby szans innym forum.

mozliwe, mozliwe, mozliwe.. ale nie jest. jest darmowie i kiepskie. a pozostałe płatne i dobre. phpBB musiało by byc napisane zupełnie od nowa z uwzglednieniem masy nowych funkcji, które u konurencji są juz od lat.

to prawie nikt nie marudzi, że "Michal, dodaj to, Michal, zmień skrypt, bo ten na dziury...". Forum funkcjonuje sporo czasu, nikt go narazie nie shaczył,

przyspawałeś się tych dziur i jedziesz :) jak zobaczysz za kilka dni/tygodni forum przejdzie na IPB (najprawdopdoobniej) lub vB i to nie względu na dziury a na wydajność. a na temat wydajności nie mamy co rozmawiac bo co sie dzieje chocby z tym forum to wszyscy wiemy :)

Poza tym, można skorzystać z gotowca np. by Przemo

nie, nie, nieee nie chce słyszec juz o tym KILLERZE!!! :mrgreen:

https://www.google.pl/search?sourceid=mozcl...+sql+queries%3A

a w szczególności 2 miejsce :P

i dla porównania:

https://www.google.pl/search?hl=pl&c2coff=1...btnG=Szukaj&lr=

Wy tu gadu gadu a UNB się nie widziało

widzialo, widzialo. kiedyś tymczasowo forum serialu 24 stało na tym. niestety słabe. taki boardzik z ubiegłych lat.

Wy tu gadu gadu a UNB się nie widziało

widzialo, widzialo. kiedyś tymczasowo forum serialu 24 stało na tym. niestety słabe. taki boardzik z ubiegłych lat.

Przyznam, że domyślny styl jesst ochydny, ale forum ma dość dobry system themesów i prawdziwe cuda da się zdziałać. Forum jest bardzo wygodne dla administratorów i moderatorów. To że jest troche inne niż IPG phpBB nie znaczy, że jest złe. Mi się podoba ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności