Skocz do zawartości

Zbyt duży zużycie procesora

tix

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam cholerny problem;/ moje forum ktore niedawno powstalo (phpbb3) i ma tylko(!) 15 uzytkownikow i ciagle rosnie, wywolalo wczoraj przeciazenie użycia procesora na hostingu 8p.pl przy 3% limicie - 4,9% !

Dostalem ostrzezenie, i gdy powtorzy sie to drugi raz zostanie zablokowane moje konto. Przez jednego z uzytkownikow forum phpbb3.pl został mi polecony inny hosting - proste.pl , po napisaniu do panow odparli: "Mysle ze moze byc problem z utrzymaniem tego na naszych serwerach"

To jest przeciez chore, jest tyle for ktore dzialaja pod phpbb3 i jakos nie sadze zeby wszyscy placili tysiace za utrzymanie glupiego forum! ;/ Limit transferu i zuzycie dysku sa bradzo male, a baza mysql to tylko 3 mb!

Błagam, w czym problem? Nie rozumiem co moze byc przyczyna, to przeciez niemożliwe zeby zaden serwer w polsce nie utrzymal glupiego forum, nie mowcie ze mam placic tysiac zlotych za utrzymanie miesiecznie :)

Mam tylko 15 uzytkownikow , ktorzy wczoraj napisali kilkadziesiat postow w sumie (i chyba z 4 na shoutboxie) - wiec jak na forum to bardzo mało. Zalezy mi na jak najszybszym uruchomieniu forum, bo wlasnie zaczalem rozreklamowywac je..

W czym tkwi problem? Co może być przyczyną? Czy ktos jest w stanie mi pomoc? To juz 3 forum na ktorym pisze

1. shoutbox, wiele razy również użytkownicy dziwili się że przy paru wpisach oraz kilkunastu userów online na forum, nagle rosło obciążenie, a dlaczego? odświeżanie shoutboxa indywidualnie co 1s dla każdego usera na stronie ;/

2. nie piszesz nic o dodatkowych "kolorowych modułach".

3. zabezpiecz się przez chińskimi i innymi robotami.

itd

Dobrze zoptymalizowane phpbb3 bez zbędnych modułów wytrzyma z kilkudziesięcioma userami online na zwykłym shared.

Podaj adres :)

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Moje mody to: Advanced Mod Seo Rewrite, Olympus Quick Reply, NV who was here, Imageshack mod, Ad management, Phpbb Chat mod 0.2.1

Podobno mod seo i shoutbox najwiecej zzeraja.. ale inny user odpisal: "shoutbox obciąża najbardziej, ale na moim forum na proste.pl kilkunastu userów jednocześnie pisało w chacie, napisali co najmniej kilkaset wiadomości w jeden wieczór i chyba nie przekroczyłem żadnych limitów (a przynajmniej nie dostałem ostrzeżenia)". Moj shoutbox nie jest odswiezany co 1 sekunde, tylko gdy ktos cos napisze ale i tak nei zawsze (mi czasem nie odswiezalo)

A co do zabezpieczenia przed chińskimi robotami i innymi to w jaki sposób mam to zrobić? Rozumiem, ze trzeba coś dodać do .htaccess ale co i gdzie?

Wiem ze raz mialem 19 uzytkownikow online (mimo ze zarejestrowanych jest dokladnie 14) a wczesniej mialem raz 17 uzytk. podczas gdy zarejestrowanych bylo tylko 5 (ale nie zauwazylem by w ten dzien obciazenie bylo wieksze), ale moze to ma jakis zwiazek? Moze chodzi o te boty?

Prosze o pomoc, ja jestem poczatkujacy, dopiero zaczalem rozreklamowywac forum i nie chcialbym tego stracic, duzo trudu i pracy w nie wlozylem.

https://www.wypowiedzsie.pl ale jest na razie wyłączone z obawy przed obciążeniem

ps. wczoraj obciazenie wynioslo 0.66% ! mimo ze forum caly dzien wyłączone, wchodziłem na nie pare razy i było tez kilkanaście wizyt innych, i 2x ściągałem bazę danych. Ale żeby aż takie obciążenie przez to? :) Nic nie rozumiem! Obciążenie było max 0.06% do 23.06.2009 kiedy to zarejestrowaly się 2 osoby i z kolejnymi dniami coraz wiecej az do liczby 14.

Dostałem odp od admina 8p.pl:

Top Process %CPU 28.0

Top Process %CPU 27.0 [php]

Top Process %CPU 23.0 /usr/bin/php /home/tix/public_html/forum/chat.php

Tutaj chat.php: https://wklej.to/q73m

Problem w tym, że na czacie jest dosłownie 10 wiadomości, które są usuwane po tygodniu (na razie nikt więcej niz 1-2 dziennie nie pisał) ehh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności