Skocz do zawartości

Nieucziwa konkurencja

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.paiz.gov.pl/index/?id=cefab442b...9c63f1a55781c#2

Zgodnie z tym co zacytowałem powyżej zabronione jest stosowanie nieuczciwych praktyk rynkowych.

Działanie na szkodę konkurencji w wyszukiwarce Google nie jest co prawda łamaniem prawa, łamiemy jedynie regulamin wyszukiwarki postępując niezgodnie z dobrymi obyczajami regulaminem wyszukiwarki oraz filozofią Google (pkt 6: nie czyń zła).

zgadza się , zgodnie z Polskim prawem nie ma czegoś takiego jak nieuczciwa konkurnecja w pozycjonowaniu - koniec kropka

Czy fizyczna, prawna, jednostka organizacyjna, nieposiadająca osobowości prawnej czy ktokolwiek inny, przeznaczający punkty SWL na rzecz swojej konkurencji ma dobre zamiary? Moim skromnym zdaniem jest to celowe i świadome działanie na szkodę, więc jak inaczej jak nieuczciwą konkurencją należy nazwać taki czyn?

Pomijam już fakt ze jest to Twoje zdanie to interesuje mnie dlaczego ten czyn jest szkodliwy ????

Marketing internetowy dla firm

• Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
To jak sie to nazwie to nie mam róznicy dla mnie, bo efekt cały czas ten sam - strona pozycjonownia wycleciła na dana fraze poza poza 30.

no wiesz ma to zasadnicze znaczenie dlaczego wyleciała , mogła wylecieć z rożnych przyczyn pytanie czy znasz te przyczyny dla których wyleciała ????? czy ich nie znasz i po prostu piszesz ze to przez konkurnecje ????

chodziło mi nazewenictwo tego ze ktos działa na stron w taki a nie innyn sposob..

A co do tego ze ktos kombinuje to jestem tego pewien na 90%. Po prostu zapytałem co mogłbym w takiej sytacji zrobic

pozdro,

akkilles

Tanie mieszkania i inne nieruchomości szczecin

Naturalna sprawa że strona lata, przecież frazy są trudne, co sam napisałeś. Przy takich frazach konkurencja może ci naskoczyć...

... no chyba że jest właścielem jakiegoś SWLa (przykładowo Xann) i się na ciebie wkórzył. Tak więc uważaj na słowa ;)

Właśnie mi się przypomniało, że ostatnio zepsuł mi się jeden z telefonów komórkowych po czym zadzwonili z sieci komórkowej i proponując mi nowy telefon. Twierdzenie, że to konkurencja zniszczyła mi telefon byłaby paranoją.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Nie jestem prawnikiem i moim zdaniem, na pierwszy rzut oka nie można zostać pociągniętym do odpowiedzialności za złamaninie regulaminu wyszukiwarki. Jednak jakby się bliżej przyjrzeć istnieją podstawy prawne do żeby uznać to za nieuczciwą konkurencję:

Czynem nieuczciwej konkurencji jest działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta. Przedsiębiorcą, w rozumieniu Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, jest każda osoba (fizyczna, prawna, jednostka organizacyjna, nieposiadająca osobowości prawnej), która prowadząc, chociażby ubocznie, działalność zarobkową lub zawodową, uczestniczy w działalności gospodarczej.

Odpowiem dlaczego tak uważam jak odpowiesz dlaczego dla Ciebie jest on nie szkodliwy.

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

Naturalna sprawa że strona lata, przecież frazy są trudne, co sam napisałeś. Przy takich frazach konkurencja może ci naskoczyć...

... no chyba że jest właścielem jakiegoś SWLa (przykładowo Xann) i się na ciebie wkórzył. Tak więc uważaj na słowa ;)

Właśnie mi się przypomniało, że ostatnio zepsuł mi się jeden z telefonów komórkowych po czym zadzwonili z sieci komórkowej i proponując mi nowy telefon. Twierdzenie, że to konkurencja zniszczyła mi telefon byłaby paranoją.

Rozumiem, tylko ze to zdarzyło sie 3 razy:

- spadek -30 i zaraz telefon do klienta od jakiejs firmy pozycjonerskiej...

pozdro,

akkilles

Tanie mieszkania i inne nieruchomości szczecin

zgodnie z Polskim prawem nie ma czegoś takiego jak nieuczciwa konkurnecja w pozycjonowaniu - koniec kropka

Xann, przestań już pisać kolejny dzień dyrdymały. Twoje podejście do prawa jest iście pokemońskie. Jeśli czegoś nie wiesz to po prostu nie pisz.

Masz małą wykładnię czym jest nieuczciwa konkurencja. Pogrubiłem Ci czyny, które spokojnie można popełnić za pomocą pozycjonowania.

Czyny nieuczciwej konkurencji

Czynem nieuczciwej konkurencji jest działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta.

Czynami nieuczciwej konkurencji są w szczególności: wprowadzające w błąd oznaczenie przedsiębiorstwa, fałszywe lub oszukańcze oznaczenie pochodzenia geograficznego towarów albo usług, wprowadzające w błąd oznaczenie towarów lub usług, naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa, nakłanianie do rozwiązania lub niewykonania umowy, naśladownictwo produktów, pomawianie lub nieuczciwe zachwalanie, utrudnianie dostępu do rynku, przekupstwo osoby pełniącej funkcję publiczną, a także nieuczciwa lub zakazana reklama, organizowanie systemu sprzedaży lawinowej oraz prowadzenie lub organizowanie działalności w systemie konsorcyjnym.

To czy popełniasz czyn nieuczciwej konkurencji za pomocą prasy, telewizji, billboardów czy wyszukiwarki Google nie ma znaczenia.

Warto też dodać, że prawo nie musi czegoś zabraniać "dosłownie" aby można było za to kogoś pozwać. Przykładowo w KC są bardzo ogólne przepisy dotyczące np. norm współżycia społecznego etc, które sprowadzają się do tego, że "nie wolno działać na cudzą niekorzyść".

I tak, pewnie trudno było by komuś wytoczyć proces z urzędu o depozycjonowanie, ale już jak najbardziej byłoby to możliwe jako powództwo cywilne - musiałbyś tylko wykazać, że: ktoś działa na Twoją niekorzyść oraz jakie straty z tego tytułu poniosłeś.

Jest wszak jeden problem, który sprawia, że taki pozew się na 90% nie powiedzie - nie dasz rady udowodnić, że to działania konkurencji spowodowały spadek, bo przecież google ci tego na papierku nie da...

Ale w samej teorii wydaj mi się że jest jak najbardziej możliwe dochodzenie swego przed sądem w takich sprawach.

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

Warto też dodać, że prawo nie musi czegoś zabraniać "dosłownie" aby można było za to kogoś pozwać.

Otóż to.

A dokładniej to zasady i prawo. Prawo opiera się na zasadach. Łamiąc prawo, łamiemy zasadę. Łamiąc zasadę na której oparte jest prawo niekoniecznie łamiemy prawo.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności