Skocz do zawartości

SeoLight

LightAdder

Rekomendowane odpowiedzi

moja opinia o programie jest taka:

Działa szybciej od semiaddera ale nie zawsze prawidłowo rozpoznaje katalogi i źle je uzupełnia. To jest dość mocno niedopracowane pod tym względem.

W wersji demo dołącza za każdym razem nazwę programu w pola tytułu co mnie strasznie wkurzało. Troszkę mnie to zniechęciło do zakupu.

Baza katalogów mało imponująca.

Cena jak na możliwości za duża .

Wartość programu to na moje oko 35 zł.

Ale i tak ogólnie pozytywna opinia. Poczekam aż go dopracujecie lub aż cena spadnie.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
W wersji demo dołącza za każdym razem nazwę programu w pola tytułu co mnie strasznie wkurzało. Troszkę mnie to zniechęciło do zakupu.

To jest po to, abyś kupił pełną wersję...

Baza katalogów mało imponująca.

Bo to wersja demo - w pełnej jest ich znacznie więcej

Wartość programu to na moje oko 35 zł.

To właśnie zaoszczędziłeś 35zł, bo wersja demo jest za darmo a chcesz za nią dać aż 35zł.

Ja używam SeoLight i nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko pięknie działa, tak jak powinno, z wyjątkiem sprawdzania pozycji w google (ale to zgłaszałem wcześniej i mają naprawić). Uważam, że kwota jakiej żądają autorzy programu wcale nie jest za wysoka, a w zamian uzyskujesz świetny program, support, darmowe aktualizacje i kto wie co jeszcze.

A tak apropos aktualizacji to mi się właśnie przypomniało - w zeszłym roku kupiłem program do księgowości - RachmistrzGT z firmy Insert za ponad 400 zł. Po pół roku okazało się, że nagle przestały działać podstawowe funkcjonalności. Telefon do Inserta i już wiadomo o co chodzi - "chce Pan dalej korzystać z programu, musi Pan zapłacić 200zł". Rozumiem, że za aktualizacje trzeba płacić, ale żeby płacić za to żeby program działał w podstawowej wersji? Zakładałem, że płacąc 400 zł kupuję program. Tymczasem tak naprawdę kupiłem wersję demo, mimo że w nazewnictwie stosowanym przez Insert jest to pełna wersja programu. Tyle że ta pełna wersja przestała mi działać po pół roku. I żeby jeszcze był ten program dobry, to bym zapłacił za aktualizację. Ale w moim odczuciu jest to program sprzed 10 lat (bo tak się go obsługuje - jeżeli ktoś ma podstawowe obycie z komputerem to obsługa programu jest niesamowicie nielogiczna - dlatego mi przypomina aplikacje z początku internetu).

Żeby oddać sprawiedliwość - funkcjonalności które przestały działać nie są kluczowe i bez nich da się pracować. Tylko, że wtedy szybciej prowadzić księgowość w zeszycie, a nie po to kupowałem program aby prowadzić ją na kartce papieru. To tak samo, jakby po pół roku od zakupu samochodu nagle nie dało się jeździć szybciej niż 20 km/h. No niby nadal mam samochód który jeździ, ale chyba nie o taką jazdę mi chodziło.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Tylko mam jeden problem. Program nie uzupełnia mi pola: tytuł. W każdych katalogach. Opis, słowa kluczowe, mail itp. uzupełnia idealnie natomiast tytułu w ogóle nie chce.

Dzieje się tak, gdy jest włączony tryb Presell, ponieważ wtedy wypełnia tytułami artykułów. Wystarczy wyłączyć ten tryb: Ustawienia -> Tryb Presell.

Wieloplatformowy półautomat do katalogowania i preclowania: SeoLight

Nowa wersja! Zobacz: SeoLight 2 - co nowego?

Kilka uwag i pomysłów:

1. Czasami nie działa formularz moderacji/dodawania katalogu poprzez sam program (nie edytor bazy). Objawia się to tym, iż samo okno się pokazuje, ale nie można z listy wybrać rodzaju katalogu.

2. Po aktualizacji bazy katalogów usuwane są z listy sprawne katalogi i co równie irytujące to edytowane są również katalogi istniejące w bazie, ale zastępujące są dane właściwe niewłaściwymi. Bardzo często aktualne katalogi na INDEXU lub SEOKatalog modyfikowane są na stare otwarty.mini, które kiedyś tam były.

3. Przydałaby się możliwość definiowania osobnych kategorii wpisów dla poszczególnych zestawów. Teraz we wszystkich zestawach są te same kategorie.

4. Fajnie byłoby mieć przycisk/skrót klawiaturowy do wczytania kolejnego lub losowego katalogu z listy. Przykładowo wczytywany jest jakiś katalog obecnie, ale wczytuje się wolno lub chcemy dodać obecnie do innego, jednak nie przerzucać go do listy "odłożone" i chcemy zmienić adres na jakiś inny w szybki sposób.

5. Jeżeli wpis został dodany do jakiegoś katalogu i widnieje w liście "dodane" to po usunięciu danego katalogu z bazy (ręcznie lub przez update) czy też po zmianie filtrów/skryptów katalogów w projekcie dany katalog świeci się na czerwono i nie można go z tej listy usunąć czy też przenieść do listy "do dodania" lub "odłożone".

6. Bardzo przydałby się bardziej rozbudowany filtr w listach po prawej stronie. Chodzi na przykład o wyświetlenie w liście "dodane" jedynie katalogów na konkretnym skrypcie.

7. Czasami program się przywiesza na INDEXU, rzadko, ale się zdarza.

8. Bardzo chętnie bym zobaczył opcję umożliwiającą całkowite wyłączenie podkreślenia w znacznikach ALT lub TITLE (nie pamiętam który) obrazków będących linkami. Jeżeli dla przykładu ma być podkreślana kategoria "komputery" i znajduje się na stronie obrazek z ALT lub też TITLE "komputery" to wtedy obok obrazka czasem pojawia się rozjechane źródło obrazka z podkreśleniem.

9. W katalogach, gdzie zliczana jest ilość znaków należy wstawić kursor do już wypełnionego pola i nacisnąć jakiś klawisz aby zliczyło ilość znaków. To jest oczywiste, gdyż onKeyUp z reguły wywołuje funkcję zliczającą znaki. Czy jest jednak możliwość aby program wywoływał/emulował funkcję onKeyUp dla pola textarea/input po wypełnieniu tego pola lub załadowaniu całej strony? Jeżeli nie to czy choć kliknięcie myszką w textarea/input czyli onClick mogłoby wywoływać onKeyUp? Byłoby super gdyby dało się tę funkcję programu włączyć/wyłączyć w ustawieniach.

10. Czy baza katalogów mogłaby zawierać publiczną informację o ostatniej aktualizacji tej bazy? Tak żeby można było klikając "o programie" czy coś takiego zobaczyć "aktualizacja bazy:data" lub coś w ten deseń.

11. Bardzo ale to bardzo przydałaby się możliwość zdefiniowania dodatkowych linków do każdego projektu i zestawu. Wiadomo, że adres strony byłby jeden, ale mogłaby być dodatkowa zakładka boczna z linkami dodatkowymi, które wstawiałoby się przy pomocy menu kontekstowego z pozycji podobnej do "wypełnij jako". Bardzo by to się przydało w katalogach/presellach, gdzie chce się dorzucić dodatkowy link i nie wstawiać go z palca czy też kopiować z przeglądarki. W przypadku zdefiniowania dodatkowych linków w menu kontekstowym byłaby dodatkowa opcja typu "wstaw link" i wysuwałyby się obok tytuły przypisane do tych linków. Mogłyby też być oczywiście same adresy wysuwane, ale bardziej czytelnie byłoby przypisać nazwy do tych linków. Wtedy przykładowo chcąc dorzucić link do wygenerowanego tekstu wybieram z menu kontekstowego sobie spośród Ustka, Łeba, Kołobrzeg nazwę Łeba i wstawia mi się w miejscu gdzie jest kursor link przypisany do tytułu Łeba. Tytuły tych linków byłyby używane tylko i wyłącznie w tym menu kontekstowym aby nie czytać linków tylko tytuły. Jeżeli ktoś by nie zdefiniował tytułu to wtedy miałby wyświetlony link. Jeżeli cokolwiek opisałem niejasno to proszę o informację, doprecyzuję swą wypowiedź.

12. Możliwość ustawienia w opcjach programu czy podkreślenie kategorii ma być tylko w przypadku, gdy jest pełne dopasowanie słowa. W chwili obecnej można wybrać czy podświetlony ma być cały link czy tylko pasujące wyrażenie. Chciałbym jednak aby można było jeszcze wybrać, iż podświetlane jest tylko dokładne dopasowanie, czyli przykładowo "dom" nie podświetli hasła "domeny" czy "kondomy".

13. Jest jeszcze jakiś problem w przypadku dodanych wpisów, gdy katalog ma ustawione przekierowanie 301, ale dokładnie nie pamiętam już na czym ten problem polega. Jak się powtórzy to dam znać.

14. W katalogach opartych na skrypcie SEOKatalog wypełnia się samoczynnie kategoria, ale żeby pojawiła się belka (combobox) z podkategoriami to prawdopodobnie wymagane jest zdarzenie onChange lub onClick. Czy jest możliwość wywołania tego zdarzenia z pozycji programu w sposób automatyczny? To podobny problem do opisywanego wcześniej punktu 9. Jeżeli by dało się wywołać to zdarzenie to czy da się wtedy automatycznie wypełnić belkę z podkategorią?

Tym, którzy wciąż się zastanawiają który program wybrać polecam zaprzestanie zastanawiania się i zakupienie SeoLight, miażdży konkurencję. A użytkownikowi Hirek zalecam powrót do piaskownicy. Wiaderko i grabki kosztują mniej niż 35 zł.

Mnie też ten program najbardziej poasuje ze wszystkich dostępnych, dzięĸi lesiu za namówienie mnie do zakupu kiedyś.

Korzystam z wersji pod linuksa i jedyne o co mogę się przyczepić to dość wolne ładowanie się katalogów i precli po kliknięciu linka. Nie wiem czy wersja windows te ma ten problem ale pod linuksem czeka się ładnych kilkadziesiąt sek na załadowanie katalogu czy też precla.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Dorzucę jeszcze, że czasami zdarza się, że po automatycznym wstawieniu adresu formularz nie jest automatycznie wysyłany. Wystarczy przescrollować stronę na sam dół i kliknąć "wyślij", ale skoro czasami automatyczne wysyłanie nie działa, to znaczy, że coś nie do końca śmiga.

jak dla mnie program rewelacja ;) nie załuje wydanych złotówek, mam jednak 2 problemy :] problemy, albo czegos nie widze, lub cos zle uzywam... mianowicie jest cos takiego jak moderacja katalogow, stworzylem sobie w tym celu kategorie takie jak turystyka, motoryzacja, erotyka itd itd wiadomo ;)

Tylko czemu dany katalog... musze moderowac w kazdym projekcie osobno? :( druga sprawa to chciałbym kiedys skorzystać z takich kategorii i dla danego projektu wczytac tylko katalogi z kategorii turystyka - czy to mozliwe?

No i jeszcze w temacie aktualizacji - fajnie, ze dodaje nowe katalogi, ale jest tez komunikat o usunieciu jakis katalogow z mojej bazy (ostatnio 1215:o) na jakiej podstawie sie to dzieje? moze dac jednak wybor czy chcemy pelen update, czy tylko sciagniecie nowych katalogow ? bo ja w sumie nie wiem co to za katalogi wylecialy i na jakiej podstawie :/

Tylko czemu dany katalog... musze moderowac w kazdym projekcie osobno? ;) druga sprawa to chciałbym kiedys skorzystać z takich kategorii i dla danego projektu wczytać tylko katalogi z kategorii turystyka - czy to mozliwe?

Domyślamy się, że użytkownik mówiąc "moderacja", miał na myśli przypisywanie katalogów do kategorii. Otóż przypisywanie jest globalne, wpływa na wszystkie projekty. Aby w danym projekcie wczytać katalogi tylko z określonej kategorii, wystarczy w ustawieniach kryteriów katalogów wpisać:

wartosc_uzytkownika = numer_kategorii

gdzie numer_kategorii to liczbowa wartość użytkownika przypisana do danej kategorii (widoczna w oknie definiowania kategorii). Np. jeśli dla kategorii "Turystyka" przypisano wartość 2, wpisujemy: wartosc_uzytkownika = 2.

Podobnie można postępować wybierając katalogi wszystkie z wyjątkiem danej kategorii: wartosc_uzytkownika != 2.

No i jeszcze w temacie aktualizacji - fajnie, ze dodaje nowe katalogi, ale jest tez komunikat o usunieciu jakis katalogow z mojej bazy (ostatnio 1215:o) na jakiej podstawie sie to dzieje? moze dac jednak wybor czy chcemy pelen update, czy tylko sciagniecie nowych katalogow ? bo ja w sumie nie wiem co to za katalogi wylecialy i na jakiej podstawie :/

Podczas aktualizacji z bazy usuwane są katalogi uznane przez nas za niedziałające. Opieramy się przy tym na zgłoszeniach dokonanych przez użytkowników oraz na własnej, w miarę obiektywnej ocenie. Najczęściej do niedziałających są przenoszone świeże WordPressy, do których nie ma możliwości zarejestrowania się. Jest ich mnóstwo, a są one bezużyteczne dla osoby "preclującej".

Wprowadzenie opcji wyboru nie usuwania katalogów niedziałających, w obecnym stanie mogłoby skutkować wracaniem do bazy katalogów uznanych przez użytkownika jako niedziałające. Dlatego opcja ta wymagałaby wprowadzenia czegoś w rodzaju "czarnej listy", czyli globalnych "niepotrzebnych". Oczywiście jest to możliwe do zrobienia, jednak będzie wymagać czasu. Będziemy o tym myśleć dopiero po naprawieniu zgłoszonych błędów.

Oczywiście jeśli ktoś uważa, że baza dostarczana i moderowana przez nas (z pomocą użytkowników) mu nie odpowiada, zawsze może stworzyć własną i nie przejmować się naszymi aktualizacjami - jest zupełna swoboda.

Wcale by nie skutkowało powracaniem niedziałających. Jeżeli jakiś user zaznaczy u siebie, że dany katalog nie działa to przy aktualizacji ten katalog by nie został ponownie dodany, nie zostałyby też pousuwane żadne katalogi, a doszłyby natomiast tylko te, które są nowe i są u usera w bazie oznaczone jako niedziałające.

Bardzo przydałaby się możliwość eksportu do raportu (CSV) rodzaju katalogu aby można było w raporcie sprawdzić jakie skrypty są już obsłużone. To pod kątem programistycznym żaden problem nie powinien być, wystarczy w tych polach wyboru do zaznaczania dodać jeszcze jedno "Skrypt".

Wcale by nie skutkowało powracaniem niedziałających. Jeżeli jakiś user zaznaczy u siebie, że dany katalog nie działa to przy aktualizacji ten katalog by nie został ponownie dodany, nie zostałyby też pousuwane żadne katalogi, a doszłyby natomiast tylko te, które są nowe i są u usera w bazie oznaczone jako niedziałające.

Problem w tym, że póki co nie ma standardowego mechanizmu oznaczania katalogów jako niedziałające :zeby:. Po uznaniu katalogu za niedziałający jest on po prostu usuwany z bazy, a do nas wysyłany jest adres tego katalogu.

Co do skryptów w raportach, oczywiście nie będzie problemem wprowadzenie tego.

Tylko czemu dany katalog... musze moderowac w kazdym projekcie osobno? :( druga sprawa to chciałbym kiedys skorzystać z takich kategorii i dla danego projektu wczytać tylko katalogi z kategorii turystyka - czy to mozliwe?

Domyślamy się, że użytkownik mówiąc "moderacja", miał na myśli przypisywanie katalogów do kategorii. Otóż przypisywanie jest globalne, wpływa na wszystkie projekty.

Hmmm globalnie to działa chyba tylko wtedy jak po moderacji, tworzony jest nowy projekt, bo jak jest juz kilka projektow i w jednym z nich oznacze sobie katalog dajmy na to, ze nalezy do kategorii turystyka, to przelaczajac sie na inny projekt.. katalog ten, nadal nie jest przydzielony do zadnej kategorii i musze to zrobic ponownie.

Czyli zeby tak bylo jak pisze Pan powyżej, po zakonczeniu pracy z jednym projektem, musiałbym wejść w katalogi kolejnych projektów i odświeżyc filtrowanie?

Po prostu uściślam/dopytuje:)

moskit, dziwne, sprawdziliśmy u siebie i przypisanie do kategorii ma również wpływ na inne projekty, czyli po załadowaniu innego projektu, dany katalog jest już w tej nowej kategorii. Proszę się upewnić, że ma Pan najnowszą wersję (1.12). Być może problem leży w niezrozumieniu kategorii. Kategorie katalogów to po prostu zwykłe wartości użytkownika, odpowiednio nazwane.

Kiedy można spodziewać się aktualizacji programu?
Aktualizacja planowana jest tuż po świętach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności