Skocz do zawartości

SeoLight

LightAdder

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również uważam, że opcja synchronizacji byłaby bardzo przydatna, na razie przerzucam pliki między stacjonarnym, a netbookiem. Zaleta jest taka, że jak coś by się zwaliło na jednym to na drugim mam aktualne dane (baza, projekty). Taka sytuacja miała miejsce przy ostatniej aktualizacji, kiedy to nainstalowałem nową wersję na starą. Projekty zostały zachowane, ale baza nie. Technicznie z tym rozwiązaniem mógłby być problem... bo jak? Gdzie miałyby być synchronizowane te dane? Wysyłane na jakiś FTP? Jeśli na zewnętrzny, publiczny serwer to ja dziękuję. Chyba jedyne rozwiązanie to wysyłka danych na jakiś swój, konfigurowalny FTP.

Co do zawieszania się programu to trudno mi się odnieść, gdyż u mnie taki problem nie występuje. Może za mało z niego korzystam.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W SeoLight jest możliwość podania adresu bazy danych z której program ma korzystać. Ja mam ustawione tak, że na dwóch komputerach mam SeoLight, a łączą się z tą samą bazą. Trzeba tylko upewnić się, że do pliku bazy jest dostęp z zewnątrz (uprawnienia ustawia się w Windows), oraz ustawić prawo do zapisu dla tego pliku.

Myślę, że to rozwiązuje Wasz problem. Nie widzę sesnu pisać specjalnego modułu, aby zrobić coś, do czego każdy ma dostęp w standardzie - piszę o systemie Windows, nie wiem jak to wygląda na innych platformach, ale pewnie podobnie.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Ale jak to robisz? Podajesz ścieżkę względną do bazy, która umieściłeś gdzie?

0. Plik z bazą jest na dowolnym komputerze, musisz go tylko udostępnić

1. Jeżeli komputer z bazą jest w tej samej sieci co Ty, podajesz ścieżkę w formacie \\nazwa_komputera\ścieżka_do_pliku

2. Jeżeli jesteście w różnych sieciach, trzeba skonfigurować VPN, aby ten drugi komputer widziany był tak jak komputer z Twojej sieci, ścieżkę wpisujesz taką samą jak w punkcie 1

Oczywiście, komputer z bazą musi chodzić cały czas, abyś się z nim mógł połączyć w dowolnym momencie. Zamiast komputera można użyć serwera, ale wtedy musi to być serwer z możliwością zarządzania, aby skonfigurować VPN'a.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Trudno mi powiedzieć, czy takie mapowanie będzie działać, bo nie mam na ten temat żadnej wiedzy. Zasada jest jednak taka - jeżeli masz do tego pliku dostęp poprzez explorator windows na Twoim komputerze (zakłądam że to windows), to seolight również taki plik zobaczy.

W najgorszym wypadku, będziesz musiał zgrywać pliki na ftp i pobierać je u siebie na drugi komputer. Trochę pracochłonne zadanie, ale raz że baza zajmuje niewiele miejsca, a dwa że jak się nie ma co się lubi...

A czy tworzenie kopii zapasowych nie jest wystarczające? To tylko kilka kliknięć i przeniesienie jednego pliku. Ewentualnie można skorzystać z rozwiązania zaproponowanego przez Darek82.

Zastanowimy się nad wprowadzeniem synchronizacji, ale obecnie nie jest to naszym priorytetem.

Wieloplatformowy półautomat do katalogowania i preclowania: SeoLight

Nowa wersja! Zobacz: SeoLight 2 - co nowego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności