Skocz do zawartości

SeoLight

LightAdder

Rekomendowane odpowiedzi

Mi na cały rok zawiesił się tylko dwa razy...

Jest to fenomenalny wynik w porównaniu do ilości zawieszania się innego oprogramowania, choćby windowsa :D

Sorry za offtop, ale mi się żadne Windowsy(a używam kilku różnych) nie wywaliły w ciągu ostatniego roku :D

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@SilverT

Niestety w najbliższej aktualizacji (planowanej na dzisiaj lub jutro) nie zdążyliśmy tego wprowadzić - byłoby zbyt dużo rzeczy do testowania, jak na jeden raz. Dlatego opisanej funkcji można się spodziewać dopiero w następnej aktualizacji.

Wieloplatformowy półautomat do katalogowania i preclowania: SeoLight

Nowa wersja! Zobacz: SeoLight 2 - co nowego?

Dostępna jest nowa wersja SeoLight (1.19). Zmiany:

1. Usunięto problem z importem w LightMenedżerze w przypadku występowania zbędnych spacji w importowanym pliku.

2. Poprawiono sprawdzanie Google Site - czasami program błędnie pokazywał ban.

3. Dodano sprawdzanie pisowni do edytora opisów.

4. Usunięto wieszanie się programu po kliknięciu myszką na nieaktywną listę katalogów.

5. Poprawiono błędny import katalogów w LightMenedżerze, występujący w niektórych przypadkach, jeśli wybrano opcję uaktualniania istniejących katalogów.

6. Dodano opcję sprawdzania aktualizacji przy uruchamianiu (domyślnie włączona).

7. W LightMenedżerze podczas eksportu jest teraz uwzględniany ustawiony filtr.

8. Poprawiono sprawdzanie pozycji w Google - teraz wyniki są niezależne od przedrostka 'www' w adresie.

9. W celu ujednolicenia zmieniono nazwę kolumny "katalog" w raportach CSV na "adres".

10. Zmiany wyglądu okna projektu: wydzielono osobną sekcję dla kategorii, ukryto bardziej zaawansowane sekcje (widoczne po wciśnięciu przycisku "Zaawansowane") oraz zmieniono wygląd listy sekcji.

11. Usunięto problem niemieszczenia się okna projektu na ekranie w niektórych konfiguracjach (małe rozdzielczości i środowisko Gnome na Linuksie).

12. Usprawniono definiowanie (tematycznych) kategorii projektu przez wprowadzenie pola szybkiego dodawania oraz kopiowania kategorii.

13. Poprawiono działanie akcji "Odśwież" i "Wstecz" w przeglądarce w przypadku, kiedy wczytywanie zakończy się błędem.

14. Dodano wyświetlanie w tytule okna tytułu otwartej strony.

15. Poprawiono błędny eksport "Wartości użytkownika" w LightMenedżerze.

16. Zmieniono system kategorii katalogów: zmieniono nazwę funkcji na "grupy katalogów", uniezależniono ją od kolumny "Wartość użytkownika" oraz dodano możliwość przypisywaniu jednego katalogu do wielu kategorii (grup).

17. Przemianowano kolumnę "Wartość użytkownika" na "Ocena" oraz dodano przycisk "Ocena" na pasku narzędzi służący do szybkiego oceniania katalogów.

18. Dodano nową kolumnę "Komentarz", w której można umieszczać dowolne wartości tekstowe.

19. Naprawiano problem z "przeskakiwaniem" liczby użyć przy kasowaniu opisu/artykułu w oknie edycji projektu.

20. Dodano możliwość filtrowania listy niepotrzebnych oraz informację o ilości katalogów niepotrzebnych.

EDIT:

Przed aktualizacji koniecznie należy zrobić kopię zapasową projektów i bazy. Więcej w wątku na naszym forum:

https://www.seolight.pl/forum/index.php/topic,30.0.html

Niestety, mamy słaby system aktualizacji programu. Każde dodanie nowego pliku wymaga pobrania całego instalatora. Planujemy go ulepszyć, ale ciągle wypadają ważniejsze rzeczy do wprowadzenia.

"Naciśnięcie Konwertuj spowoduje przeniesienie informacji o kategoriach katalogów z kolumny Wartość użytkownika do nowej kolumny Grupy. Dzięki temu dane o kategoriach (grupach) katalogów zostaną zachowane i będą gotowe do użycia, ale już w nowym systemie. Ta opcja jest dla osób, które chcą zachować stare "wartości użytkownika", chociaż należy pamiętać, że teraz będą one widoczne w kolumnie Ocena."

No dobra - poradziłem sobie - zadziałało. Tylko dlaczego teraz w: ustawienia -> grupy katalogów nie mogę sobie przyporządkować do tworzonej grupy "oceny" i zmienić jej (tak jak wcześniej "wartości użytkownika")? Dla mnie to krok do tyłu, bo bardzo często z tego korzystałem. Teraz mogę zdefiniować sobie jedynie skrót do grupy, który de facto jest mi niepotrzebny. Chyba, że coś przegapiłem.

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

A jaki był cel częstych zmian wartości użytkownika dla grupy?

Ustawiałem sobie bardzo dużo własnych kryteriów katalogów, wykorzystując dla szybkiej identyfikacji wartość liczbową.

Wartości przeniosły się do oceny - to mi nie przeszkadza. Zadane wartości liczbowe nie są jednak obecnie przyporządkowane do konkretnej grupy w: ustawienia -> grupy katalogów. Nie można ich też tam edytować. Mniej więcej rok tworzenia bazy wg własnych kryteriów w plecy. Teoretycznie teraz mógłbym zrobić podobną użyteczność przy pomocy "uwag", ale musiałbym zaczynać wszystko do początku, bo z kolei w Lightmeneger nie można z palca edytować grupy. Trochę mnie to załamało.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

Czy istnieje możliwość opcjonalnego włączenia flasha w SeoLight?

Obecnie nie, ale powinno dać się to wprowadzić.

@Styx

Ale informacje o podziale bazy według własnych kryteriów nie zostały utracone, ciągle są dostępne, tylko teraz w specjalnej kolumnie "Grupy". Ciągle można szybko przypisywać katalog do danej grupy. Jedyne co się zmieniło to ustawienia kryteriów w oknie projektu - stare kryteria według "Wartości użytkownika" trzeba przenieść na nowy interfejs - listy. Nie powinno to być czasochłonne, chyba że ktoś ma bardzo skomplikowane kryteria.

Chyba że ciągle czegoś nie rozumiemy.

Nie powinno to być czasochłonne, chyba że ktoś ma bardzo skomplikowane kryteria.

Chyba że ciągle czegoś nie rozumiemy.

Raczej rozumiemy. Właśnie w tym problem, ze kryteria dosyć skomplikowane i przeniesienie będzie czasochłonne - w przeciwnym przypadku bym nie płakał ;)

No niestety, musieliśmy znaleźć jakiś kompromis. Nowe grupy katalogów były robione głównie z myślą, aby można było przypisywać jeden katalog do kilku grup. W starym systemie nie było to możliwe, dodatkowo niektórzy użytkownicy nie rozumieli tego pomieszania grup z Wartością użytkownika.

Mogliśmy zostawić zostawić kolumnę Wartość użytkownika i stary system kategorii oraz dodać do tego kolumnę Ocena i Grupy z nowym systemem grup. W ten sposób zachowane były stare kryteria, ale zrobiłby się ogromny nieporządek w bazie - zapewne wielu nowych użytkowników nie mogłoby się tym połapać.

Nie wiem czy to tylko u mnie, ale jak kiedyś użyłem "Otwórz linki w kartach" w dodanych katalogach (z zapisanym linkiem) - otworzyło mi stronę z moim wpisem. Teraz po aktualizacji (ostatniej) tego nie robi, a adres w pasku odnosi się do lokalizacji na moim dysku np: file:///C:/Program Files (x86)/SeoLight/2011-01-17

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności