Skocz do zawartości

SeoLight

LightAdder

Rekomendowane odpowiedzi

czy funkcja "moderuj katalog" działa tylko w obrębie danego projektu?

wydawało mi się, że działa to globalnie ale teraz przy moderacji(odznaczam darmowy bo katalog jest płatny) przy innym projekcie ten sam jest w darmowych.

Zgłaszałem to już wcześniej i dostałem odpowiedź, że to działa globalnie:) a tak nie jest, mam tak cały czas dla wszystkich projektów, jak przelecę jeden to w następnym znowu muszę przydzielać katalogi do kategorii .

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jak mogę wykorzystać własne pola w SEOKatalogach? Dodałem pola typu nip, nazwa firmy wprowadziłem dane jednak podczas dodawania pola te nie są uzupełniane? Co zrobiłem źle?

Przy definiowaniu pól należy im nadać własną nazwę (istotną tylko dla użytkownika), oraz wyrażenie, które będzie odpowiadać za dopasowanie nazw pól formularzy. Nazwę danego pola można sprawdzić w formularzu klikając prawym przyciskiem na to pole i wybierając z menu "Kopiuj nazwę pola". Należy pamiętać, że w niektórych katalogach (np. SEOKatalogi) nazwy dodatkowych pól w formularzach są problematyczne (np. form[8]) i mogą oznaczać w jednym katalogu np. NIP a w drugim REGON.

@moskit

A wszystkie projekty korzystają z tej samej bazy, czy dla każdego wybierana jest inna?

@ezomaniak

Odpisaliśmy już na maila, jednak tu powtórzymy dla wszystkich: przed usunięciem kategorii należy ją przenieść do listy wszystkich kategorii (prawej).

Wieloplatformowy półautomat do katalogowania i preclowania: SeoLight

Nowa wersja! Zobacz: SeoLight 2 - co nowego?

Można to zrobić na dwa sposoby:

1. Utworzyć nową bazę katalogów, zaimportować do niej listę tych katalogów, a następnie ustawić tą bazę w programie i załadować projekt.

2. Można wykorzystać istniejącą bazę katalogów i zaimportować do niej listę wybranych katalogów z przypisaną grupą np. "do projektu". W tym celu można posłużyć się arkuszem kalkulacyjnym (Excel, OO Calc itp.): otworzyć w nim listę adresów jako plik CSV i w drugiej kolumnie umieścić w każdej komórce tekst "do projektu". Następnie zapisać plik jako CSV. Oczywiście pierwszy wiersz powinien zawierać nazwy kolumn, czyli w tym wypadku adres i grupy. Po zaimportowaniu należy zdefiniować w programie odpowiednią grupę (Ustawienia -> Grupy katalogów), a następnie ustawić w projekcie takie kryteria, aby wybrane były tylko katalogi z grupy "do projektu". Należy również pamiętać, że po imporcie pliku CSV do bazy, istniejące przypisania do grup katalogów z listy zostaną nadpisane.

1. Czy jest jakaś możliwość eksportu projektów ? Czy podczas przeinstalowania systemu wszystkie projekty i ustawienia papa ?

2. Czy podczas importu katalogów trzeba podawać jakoś jaki to skrypt czy program wykryje automatycznie ?

3. Czy program automatycznie usunie duplikaty katalogów w przypadku gdy podczas importu uzupełniamy istniejącą bazę listą w której znajdą się duplikaty z tej istniejącej bazy ?

Dzięki za pomoc.

co do drugiego punktu mam pytanko gdzie to się podaje czy csv jakoś odpowiednio wygenerować trzeba czy co ?

Mam przykładowo listę katalogów na tym samym skrypcie PHPLD (link pod linkiem) jak to zaimportować ?

dodatkowym problemem może być fakt że na liście znajduje się ok 2 % katalogów na skryptach autorskich ?

Może istnieje inny sposób, ja to zrobiłem dość chałupniczo, metodą dedukcji :)

Najpierw zrobiłem eksport z bazy do *.csv - by zobaczyć układ, a następnie zrobiłem taki sam i metodą kopiuj/wklej dodałem adresy, oraz nazwy skryptów. Więcej nie wypełniałem, ale jak będziesz miał dodatkowe info (płatne, z linkiem, itp) to też można to zrobić. Zapisać i myk do bazy.

Dzięki kazek - nie głupia myśl :)

Czy używał ktoś tego narzędzia do dodawania na anglojęzycznych katalogach - nie ma przy tym różnic ?

EDIT:

Mam jeszcze małe ale ważne pytanie odnośnie fragmentu 2 punktu licencji:

.... . Użytkownik posiada niewyłączną

licencję na instalowanie i używanie OPROGRAMOWANIA na trzech komputerach w danej chwili,

pod warunkiem, że jest on jedyną osobą upoważnioną do korzystania z OPROGRAMOWANIA.

a co jeśli posiadam 2 systemy Windows i Linux - otrzymam obie wersje programu ?

a co jeśli posiadam 2 systemy Windows i Linux - otrzymam obie wersje programu ?

Nie, licencja jest zawsze tylko na jeden rodzaj systemu. Aby używać programu na dwóch różnych systemach (Windows i Linuks), należy dokupić licencję na drugi system. Jednak dzięki promocji cena jest naprawdę niska.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności