Skocz do zawartości

SeoLight

LightAdder

Rekomendowane odpowiedzi

1. Przydałaby się możliwość definiowania przedziału ilości słów kluczowych, które są losowane. W chwili obecnej można podać konkretną ilość, ale zamiast podawać na przykład 10 słów kluczowych wolałbym móc określić pewien przedział, na przykład 8 do 12 i wtedy przy każdym dodaniu byłaby losowana ilość, a następnie słowa z puli wpisanych słów.

2. Wpisywanie tytułów stron jest bardzo niepraktyczne. Za każdym razem trzeba kliknąć "dodaj", wpisać dany tytuł i klepnąć enter. Dodatkowo tytuły nie są sortowane w żaden sposób więc przy większej liczbie wpisanych tytułów może się zrobić niemały bałagan wraz z powtórzeniami. Po pierwsze warto tu wprowadzić synonimy, a po drugie można tu zrobić sortowanie alfabetyczne.

3. W dziale LightMenedżer czyli w miejscu, gdzie zarządza się bazą katalogów brak możliwości filtrowania po skrypcie, co powoduje, że jedyną możliwością odnalezienia wszystkich katalogów postawionych na przykład na EasyDir jest posortowanie kolumny "skrypt" i scrollowanie listy do momentu odnalezienia odpowiednich wpisów w bazie. Nie daje to jednak możliwości swobodnego i wygodnego zarządzania bazą katalogów.

4. Mam też wrażenie (być może mylne), że sam silnik wczytywania stron jest dużo wolniejszy niż w przypadku Firefox 3.5, Opery 10 oraz IE 8.

Mam nadzieję, że do 3 pierwszych punktów odniesie się autor aplikacji i wprowadzi owe zmiany w najbliższym czasie, gdyż są naprawdę istotne.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z tego co kojarzę to w przypadku zaznaczenia, iż katalog jest niepotrzebny masz opcję automatycznego wczytania następnego katalogu. Możesz to sobie ustawić w menu -> ustawienia -> zaawansowane -> zakładka ogólne. Nie ma tam natomiast możliwości zdefiniowania zachowania po odłożeniu na później.

Jeszcze zapomniałem o tym, że chciałbym móc zmienić kolor tła katalogów, które zostały już obsłużone i został do nich przypisany link, gdzie dodano wpis. W chwili obecnej ten oczojebny zielony bardzo denerwuje. Skoro można definiować dwa kolory podświetlenia bezpośrednio w katalogach to dajcie, proszę, możliwość zdefiniowania też tego tła, o którym piszę.

Edit: W katalogach WP przydałaby się opcja zaznaczania kategorii, które zostały przypisane do danego projektu.

net-site, jak napisał Lesiu dla niepotrzebnych można ustawić co ma się dziać z kartą, domyślnie jest to zamknięcie. Skoro potrzeba też dla 'odłożonych' dorobimy taką możliwość.

Lesiu,

1. Dopisane do listy rzeczy "do zrobienia".

2. Nie trzeba wciskać Enter, można od razu "dodaj" :). Synonimy oraz sortowanie możemy zrobić. Skoro dodawanie tytułów jest niepraktyczne, czekamy na propozycje jak byłoby wygodnie.

3. Filtrować po skryptach można, wystarczy wpisać skrypt = 'EasyDir', ale racja nie jest to zbyt wygodne, postaramy się poprawić.

4. Proszę się upewnić, czy program nie jest blokowany przez firewall. Renderowanie stron jest raczej szybsze, ale póki co przeglądarka w programie nie posiada cache dyskowego - stąd mogą wynikać różnice.

Nie przewidzieliśmy, że kogoś może denerwować zielony :). Ale oczywiście dodanie wyboru koloru nie będzie trudne.

Zaznaczanie kategorii zostało już zgłoszone do nas, mamy to w planach.

a ja mam takie pytanie, czy trudne by było aby dać możliwość aby po najechaniu na otwartej stronie na link była możliwość otwarcia go w nowym okienku? czeto autorzy precli czy katalogów podają po dodaniu do katalogu/precla inne swoje katalogi/precle, lub po prostu maja w polecanych

W nowej karcie można otwierać po kliknięciu linku środkowym przyciskiem myszy. To samo tyczy się list 'Dodane' itd.

Wieloplatformowy półautomat do katalogowania i preclowania: SeoLight

Nowa wersja! Zobacz: SeoLight 2 - co nowego?

1. Super

2. Podejrzewam, że jak będzie już sortowanie oraz synonimy to sytuacja się poprawi, gdyż zamiast dodawać 3 linie w stylu "program do katalogowania", "aplikacja do katalogowania", "narzędzie do katalogowania" będzie można wstawić jedną linię w postaci "{program|aplikacja|narzędzie} do katalogowania"

3. Faktycznie, w ten sposób działa. Czy da się jednak zrobić to tak, aby to wyszukiwanie było niewrażliwe na wielkość liter? W chwili obecnej to stanowi pewne utrudnienie. W dodatku w przypadku skorzystania z opcji moderacji katalogu w liście combobox ze skryptami katalogów najpierw wyświetlone są nazwy skryptów zaczynające się z dużych liter, a następnie te z małych. Dziwnie to wygląda i jest bardzo mylące. Ta sama sytuacja ma miejsce w przypadku wybierania katalogów przy konfiguracji projektu. Da się coś z tym zrobić?

4. Na pewno to nie jest kwestia firewalla. Może to moje subiektywne odczucie jeśli chodzi o prędkość ładowania stron. Wydawało mi się nawet, że cache jest tu jakiś mocny, bo miałem problemy z captcha w przypadku katalogu EasyDir, nie chciało mi przeładować obrazka.

5. Fajnie, że będzie można definiować ten cudowny, oczojebny kolorek :)

6. Bardzo mnie to cieszy, iż zaznaczanie kategorii jest w planach.

7. Dość ciężko jest kliknąć środkowym przyciskiem, kiedy go po prostu brak :) Za to mam w myszce przyciski "dalej" oraz "wstecz", które nie działają w SeoLight.

Edit:

8. Przydałaby się bardziej rozbudowana możliwość zarządzania projektami, czyli na przykład grupy projektów, a dopiero w nich konkretne projekty. Jeśli kataloguje się nie tylko stronę główną, wówczas byłoby to przydatne. Można sobie wtedy zdefiniować grupę jako "strona.pl" i w tej grupie mieć projekty "strona.pl/1/" oraz "strona.pl/2/" itd.

9. W przypadku, gdy adres z bazy katalogów nie zgadza się z docelowym z powodu przekierowania 301 to powinna się pojawiać jakaś informacja lub ostrzeżenie w widocznym miejscu. W dodatku nie można wtedy zgłosić takiej strony jako niedziałającej, gdyż program nie znajduje adresu w liście katalogów. Trzeba szukać pierwotnego adresu na liście katalogów i stamtąd go usuwać, mało to jest wygodne.

10. Czy menu kontekstowego w przypadku czerwonego paska adresu może być swojego standardowego koloru zamiast tego czerwonego? To pierdoła, wiem, ale mało czytelne jest wtedy to menu kontekstowe.

11. Jeśli doda się jakiś wpis i automatem wgrywa się kolejny katalog, to adres tego katalogu nie pojawia się na zakładce dopóki nie jest on wgrany do końca. U mnie są jakieś problemy z silnikiem tej przeglądarki i działa ona wolniej niż Firefox czy Opera i wtedy pojawia się problem. W dodatku jeśli ta druga strona nie chce się wczytać, gdyż na przykład serwer jest cholernie wolny lub całkowicie padł, wtedy muszę zgłaszać stronę jako niedziałającą bezpośrednio z listy katalogów, a nie z okna głównego z niedziałającym katalogiem.

12. Fajnie byłoby mieć w menu kontekstowym na samej górze "Do dodanych" wraz z tą zieloną ikonką po lewej stronie (taką jak jest po lewej stronie zakładki). Wiem, że można wcisnąć CTRL+D lub najechać kursorem na zakładkę i kliknąć tę zieloną ikonę, ale czasami łatwiej byłoby po prostu kliknąć RMB i pierwszą opcję od góry czyli "Do dodanych". Zielona ikonka na zakładce pojawia się dopiero, gdy cały katalog jest wczytany do końca, a może się zdarzać, że strona jest już zgłoszona do katalogu, ładuje się podstrona katalogu z informacją, że zgłoszono stronę, ale trwa to kilka sekund, a wolałbym w tym czasie, niezależnie w którym miejscu głównego okna programu (przeglądarki webkit) znajduje się kursor, kliknąć RMB, przesunąć myszkę o kilka milimetrów i kliknąć LMB.

13. Dodanie przycisku otwarcia aktywnej strony w swojej domyślnej przeglądarce. Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do swoich własnych narzędzi, na przykład Firefox + SeoQuake to taka opcja bardzo by się przydała.

14. Przy wciśnięciu zielonej ikonki na zakładce od razu zmienia się adres na kolejny, jednak problem pojawia się, gdy wczytywany katalog ma problemy z pojawieniem się. Jeśli domena wygasła lub serwer nawala wówczas na zakładce widnieje nowy adres katalogu, który się nie może wczytać, ale w przeglądarce wciąż widoczny jest stary katalog. Jeśli ktoś operuje na kilku zakładkach to może to stanowić problem, gdyż po powrocie do tej zakładki może nawet nie zauważyć, że wciąż się wyświetla stary katalog. Może warto zrobić tak, że po wciśnięciu zielonego przycisku "Do dodanych" automatem wczytywana jest strona (about:blank) i dopiero następuje wczytywanie nowego katalogu? Nie wiem czy w tym webkit jest coś takiego jak about:blank, ale jak się wyłączy wszystkie zakładki to widać jedną z białym tłem i o takie coś mi chodzi.

15. Ktoś tam wcześniej pisał o otwieraniu nowej zakładki przy pomocy CTRL+N. Lepiej zastosować CTRL+T, czyli tak jak jest w Firefox, Operze i IE. Dlaczego lepiej? Z przyzwyczajenia i wygodniej. Najlepiej by oczywiście było dać użytkownikowi możliwość definiowania takich skrótów, ale są tu rzeczy bardziej istotne do wprowadzenia.

16. Możliwość wyłączenia tego tooltip'a z opisem, który pojawia się na na listach z adresami katalogów.

17. Połączenia przez proxy w przeglądarce (w zasadzie każda przeglądarka internetowa to ma, więc i tu powinna być taka możliwość). Jest niby jakaś opcja proxy, ale ona dotyczy połączeń z Google.

18. Możliwość ustawienia po kolei według priorytetów kategorii, które mają być zaznaczane. W przypadku takich skryptów jak qlweb nie ma problemu, jednak gdy wybiera się kategorię z listy (combo box) wówczas zaznaczana jest pierwsza z alfabetycznej listy, co nie oznacza, że najbardziej trafna kategoria.

W liście dodanych adresów przydałaby się informacja ile jest na zielono czyli z zapisanym linkiem bezpośrednim do wpisu. Nie musi to być widoczne cały czas, ale na przykład po najechaniu myszą na nagłówek "Dodane" mógłby wyświetlić się tooltip z taką informacją.

Dodatkowo też fajnie byłoby móc posortować tę listę według takiego kryterium, tak żeby razem były te wpisy z zielonym tłem i razem te z białym. Chodzi o to by móc po kilku dniach na szybko przejrzeć wszystkie katalogi, gdzie wpisy oczekiwały na akceptację i nie musieć przy tym poszukiwać białych przerw między zielonym (a niebawem ustalonym przez siebie) kolorem.

Nie wiem czy dobrze rozumiem te kategorie projektów, które mają zostać wprowadzone. Z tego co kojarzę to do każdej strony będzie można zdefiniować różne adresy i tytuły, ale czy będzie można zrobić jakieś kategorie główne projektów? Chodzi o to, że przy, dajmy na to, 50 stronach do katalogowania w spisie projektów będzie bałagan. Wtedy można je sobie podzielić na przykład na kategorie "katalogi", "fora", "klienci", itd. W takich kategoriach można by dodawać dopiero projekty, tak jak dzieje się to obecnie w "zarządzanie projektami". A oprócz tego byłaby możliwość w obszarze jednej strony definiowania różnych linków i tytułów. Najważniejsze aby można było w tym dziale z projektami tworzyć kategorie i oczywiście przenosić dany projekt do innej kategorii.

Wiem, że uproszczenie interfejsu i minimalizacja zduplikowanych przycisków była celowa, ale czy nie można do menu górnego dodać "zarządzaj projektami"? Wiem gdzie jest ta ikonka w programie, ale już kilka razy odruchowo szukałem "zarządzaj projektami" w górnym menu. To błahostka, wiem, ale może ktoś jeszcze uznałby tę opcję za potrzebną.

jak to jest z tą automatyczną rejestracją do precli?

Może ktoś krok po kroku skrobnąć bo za cholere nie moge dojść o co kaman :/

Procedura jest prosta: wchodzimy w tryb autorejestracji, wpisujemy login i email pod jakimi ma się program rejestrować i otwieramy z listy "Niezarejestrowane" kilka precli na raz. Program postara się zarejestrować, jeśli się uda wciskamy na karcie przycisk "Do dodanych" i (domyślnie) wczytuje się następny, do którego program znowu się próbuje zarejestrować. Listy "Niezarejestrowane", "Zarejestrowane" itd. odnoszą się do aktualnego loginu.

Nie wiem czy dobrze rozumiem te kategorie projektów, które mają zostać wprowadzone. Z tego co kojarzę to do każdej strony będzie można zdefiniować różne adresy i tytuły, ale czy będzie można zrobić jakieś kategorie główne projektów? Chodzi o to, że przy, dajmy na to, 50 stronach do katalogowania w spisie projektów będzie bałagan. Wtedy można je sobie podzielić na przykład na kategorie "katalogi", "fora", "klienci", itd. W takich kategoriach można by dodawać dopiero projekty, tak jak dzieje się to obecnie w "zarządzanie projektami". A oprócz tego byłaby możliwość w obszarze jednej strony definiowania różnych linków i tytułów. Najważniejsze aby można było w tym dziale z projektami tworzyć kategorie i oczywiście przenosić dany projekt do innej kategorii.

Chodzi o zestawy (różne ustawienia w obrębie projektu) oraz o grupy projektów (czyli np. klienci, fora). Są to dwie rzeczy, nad którymi obecnie pracujemy, mają najwyższy priorytet.

Witam,

niedawno zakupiłem programik, przetestowałem i bardzo mi się podoba. Ogólnie nie mam jeszcze wielu uwag, ale pewnie pojawią się gdy już przetestuje.

Jedno jedyne co wg. mnie jest definitywnie do poprawki to tworzenie opisów. System, w którym tytuły są losowo dobierane do opisu jest bez sensu - promując stronę na wiele haseł (np. 20) trudno ułożyć opisy, które pasowały by pod wszystkie. Znacznie lepiej sprawdzą się opisy dopasowane do konkretnych tytułów. Niezłym wyjściem byłoby stworzenie grup tak jak pisaliście wcześniej.

Ciekawym w mojej opinii pomysłem byłoby też zostawienie tytułów tak jak są, a przy opisie wybieranie z listy tytułów do których mają być dobierane.

Dodałbym też wagę do tytułów, tak żeby wybrane tytuły mogły pojawiać się częściej niż te "poboczne".

Ogólnie jednak gratuluję udanego programu, który działa na linuksie bo wreszcie nie muszę się przelogowywać ciągle.

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

Aktualnie trzeba płacić pełną cenę za obydwie wersje. Jednak za kilka dni wprowadzimy promocję - po zakupie jednej wersji (Windows lub Linux), wersję na drugi system będzie można nabyć w cenie 50 zł (zarówno użytkownicy forum jak i pozostali).

W miejscu zarządzanie projektami -> projekt -> strona -> tytuły strony przydałby się jakiś licznik ilości wierszy czyli wersji tytułu wpisu. Jak będzie już możliwość używania synonimów w tytułach to mogłaby się pojawiać zarówno ilość wierszy jak i łączna ilość kombinacji tytułów czyli po prostu to samo co obecnie oznacza ilość wierszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności