Skocz do zawartości

Legalne oprogramowanie dla firm

KNS

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie photoshopa można zawsze zastąpić gimpem, jednak według mnie photoshopa nic nie przebije, ale to kwestia gustu i umiejętności. Jak to się mówi, dobry grafik we wszystkim zdziała cuda :)

Szkoda że PS jest taki drogi, dlatego że sam z chęcią bym go zakupił, jednak cena odstrasza.

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ale to są jacyś profesjonalni ludzi, którzy wiedzą o co chodzi i można z nimi pogadać, czy policja po jednym kursie?

normalna policja, ale tam tez maja wydzialy i nie wysla tobie kogos z wydzialu zabojstw lecz osobe zorientowana w informatyce. oczywiscie w malym miasteczku bedzie to zapewne mniej wyszkolona osoba.

biegly wystepuje dopiero na sprawie sadowej powolywany przez prokurature.

dowody zakupu/licencje powinienes miec tam gdzie komputery aby pokazac - inaczej wlasnie zostanie zarekwirowany

odnosnie mp3 o ktorych wspomniano wyzej - w sprawie ktora znam ani o mp3 ani o filmy policja nie wystepowala - nie bylo ich tez w spisie nielegalnie posiadanych programow podczas rozprawy sadowej

tak wiec zapewne w pewnej mierze jest to indywidualne podejscie, jak np podczas kontroli drogowej, raz poprosi o sama prawko i dowod/oc a raz bedzie sprawdzal gasnice i apteczke

Fakt, też słyszałem, że mogą się nawet doczepić do narzędzi OpenSource. Używając takiego programu powinieneś zapłacić podatek jak od podobnego komercyjnego narzędzia, inaczej zostanie to potraktowane jako darowizna, od której nie zapłaciłeś... JAKOŚ TAK.

darowizny od osob obcych w kwocie mniejszej od ~4,900 sa wolne od podatku

a przyczepic sie moga do wszystkiego - w wypadku oskarzenia od prokuratury misi byc podstawa prawna wiec na przyczepianiu sie policji skonczy. do nieumytego samochodu takze, jak masz jednak wszystko sprawe a tablice, swiatla i szyby czyste to nic nie moga zrobic.

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

To może się podłącze i zapytam, jak to jest z programami w firmie których ja jestem autorem i mam je do własnego użytku? Oczywiście programy piszę w turbo c++ explorer który jest darmowy do zastosowań komercyjnych, przez osobę fizyczną jak i firmę. I jeszcze jedno co muszę przekazać jakieś firmie aby mogła w pełni legalnie korzystać z programu mojego autorstwa? Słyszałem, że podobno licencje albo coś w tym stylu?

[...]Jak to się mówi, dobry grafik we wszystkim zdziała cuda :)

Szkoda że PS jest taki drogi, dlatego że sam z chęcią bym go zakupił, jednak cena odstrasza.

no ja bym się z tym kłócił. żeby się odnaleźć w gimpie po latach siedzenia na ps to masakra. funkcje inaczej działają, z czasem i może człowiek by przywykł, ale to chyba nie wart czasu tracić.

no tani ps nie jest ale inwestycja się cofa

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

sleaquit chyba nie myslisz ze w miasteczku 10.000 beda specjalisci albo dzial na komendzie informatykow.

Pochodze z Dzialdowa miasteczko 25.000 mieszkancow najblirzszy specjalista w Policji w okolicy oddalony o 22 km (moj znajomy) i nie jest sciagany na kazde zabezpieczenie sprzetu, panwie policyanty dowaza mu sprzet a on go kontrluje, jak bylem go odwiedzic mial ok. 700 komputerow do przejzenia, jak myslisz ile komputerow dziennie przeglada? maks 2 jak myslisz jak szybko dostaniesz swoj sprzet spowrotem bez interwencji?

A czy z polycjantami mozna sie dogadac i porozmawiac nie jestem pewny i nie kazdy uzna Ci licencje jako licencje jesli mu nie pokarzesz faktury a moze przeciez byc w biurze rachunkowym ktore prowadzi Twoja ksiegowosc i pozamiatane :)

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

sleaquit chyba nie myslisz ze w miasteczku 10.000 beda specjalisci albo dzial na komendzie informatykow.

Pochodze z Dzialdowa miasteczko 25.000 mieszkancow najblirzszy specjalista w Policji w okolicy oddalony o 22 km (moj znajomy) i nie jest sciagany na kazde zabezpieczenie sprzetu, panwie policyanty dowaza mu sprzet a on go kontrluje, jak bylem go odwiedzic mial ok. 700 komputerow do przejzenia, jak myslisz ile komputerow dziennie przeglada? maks 2 jak myslisz jak szybko dostaniesz swoj sprzet spowrotem bez interwencji?

w miasteczku 35k policji zajelo ok 1,5 tygodnia na sporzadzenie konkretnej listy zawartosci, wiec tak jak pisalem poprzednio - zalezy od regionu

A czy z polycjantami mozna sie dogadac i porozmawiac nie jestem pewny i nie kazdy uzna Ci licencje jako licencje jesli mu nie pokarzesz faktury a moze przeciez byc w biurze rachunkowym ktore prowadzi Twoja ksiegowosc i pozamiatane :(

dlatego podalem przyklad z drogowka :)

jak tez i sprawa ktora opisuje - napisze to po raz trzeci - nielegalnymi mp3 i filmami prokuratura wogole sie nie zainteresowala

ja rowniez napisalem poprzednio ze trzeba trzymac dowody zakupu/licencje itp tam gdzie sa komputery :P

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

No właśnie photoshopa można zawsze zastąpić gimpem, jednak według mnie photoshopa nic nie przebije, ale to kwestia gustu i umiejętności. Jak to się mówi, dobry grafik we wszystkim zdziała cuda :)

orientuje się ktoś jak to jest z wykorzystywaniem triala ?? można do komercyjnych?

Fakt, też słyszałem, że mogą się nawet doczepić do narzędzi OpenSource. Używając takiego programu powinieneś zapłacić podatek jak od podobnego komercyjnego narzędzia,

Nie ma nic takiego możesz używać za darmo i już - tak mówi licencja.

Chyba, że jakiś "sprytny" księgowy wpisał oprogramowanie otwarte do ewidencji lub wciągnął z zerowa wartością - wtedy prosi sam się o kłopoty. Tym bardziej, że sama Idea Wolnego oprogramowania, a nawet niektóre wersje licencji, w zasadzie wykluczają możliwość posiadania na własność takiego programu :)

Nie wiem jak to wygląda w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, ale osoby fizyczne mogą zostać ukarane np tak: 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata, 2000 zł grzywny, 2200 zł koszty sądowe, obowiązek naprawienia szkody czyli zapłacenie właścicielom oprogramowania wg kosmicznej wyceny sporządzonej przez biegłego np win xp prof 3700 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności