Skocz do zawartości

czy nielegalne oprogramowanie zostawia ślady na grafice

yourfate

Rekomendowane odpowiedzi

w pliku zostaje zapisana informacja o sofcie, ale tak jak pisze Hellz - tylko o tym.

Przy grafice wykorzystanej do layoutu, jesli ten ktos kto to robi sie zna, nie bedzie tego zapisu, poniewaz te informacje zostana usuniete.

Robilam ostatnio miniatury zdjęć 120x90 pix, przy prostym zapisie w kompresją 30% miały one po 15kb, natomiast po usunięciu exifu, miniatury i kompresji 60%, miały po 4 kb.

Roznica jest duza, usuwa sie te dane ze wzgledow praktycznych. Z piractwem nie ma to nic wspólnego.

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

Faktycznie faktury nie dostaniesz ale osoba taka po wywiazaniu sie z umowy musi wystawic Ci rachunek na podstawie ktorego Ty wyplacisz jej pieniadze. Pamietaj o tym, ze musisz takiej osobie pozniej PITa wystawic i dopelnic wszystkich formalnosci fiskalnych. 

BD a jak miałby wyglądać taki rachunek? Bo przecież ta osoba nie posiada pieczątki firmowej standardowo przybijanej na rachunkach. Więc tylko tekst z podpisem tej osoby? Czy wiesz może czy taki rachunek jest dowodem księgowym który później musze zachować jesli bedę chciał wliczyć wydatek na layout jako koszt uzyskania przychodu? Bo szczerze mówiąc to myślałem, zę wystarczy sama umowa o dzieło (bez rachunku zleceniobiorcy) aby zaliczyć ten wydatek jako KUP.

Białogóra - wczasy nad morzem Wczasy nad morzem w miejscowości Białogóra

Białogóra, wczasy i wakacje nad morzem bałtyckim Pięknie usytuowany, murowany domek letniskowy w miejscowości Białogóra nad morzem Bałtyckim

BD a jak miałby wyglądać taki rachunek? Bo przecież ta osoba nie posiada pieczątki firmowej standardowo przybijanej na rachunkach. Więc tylko tekst z podpisem tej osoby? Czy wiesz może czy taki rachunek jest dowodem księgowym który później musze zachować jesli bedę chciał wliczyć wydatek na layout jako koszt uzyskania przychodu? Bo szczerze mówiąc to myślałem, zę wystarczy sama umowa o dzieło (bez rachunku zleceniobiorcy) aby zaliczyć ten wydatek jako KUP.

Juz Ci napisze jak to wyglada w moim przypadku. Piszac np artykul dla gazety podpisuje umowe o dzielo. Po napisaniu artykulu kiedy juz znana jest jego cena (placa od ilosci znakow) dostaje rachunek, ktory podpisuje i odsylam do wydawcy. Oczywiscie ja jestem wystawca rachunku i widnieje na nim wylacznie moj podpis (nie prowadze dzialalnosci).

Sam wyglada rachunku jest bardzo prosty i zawiera:

- moje dane osobowe,

- informacje czego dotyczy dany rachunek (numer umow),

- kalkulacje ceny

- podpis

Calosc jest napisana w Wordzie, wydrukowana na zwyklej kartce A4 w 2 kopiach.

Skoro wszyscy chca ode mnie takich rachunkow to raczej sa one do czegos potrzebne. Placacy musi sie jakos rozliczyc i wpuscic sobie w koszty moja usluge. Moim zdaniem robi to wlasnie na podstawie rachunku, ktorzy nalezy pozniej przechowywac w papierach na wypadek kontroli. Zleceniodawca musi na koniec roku wystawic odpowiedniego PITa a wczesniej potracic podatek.

PS

Mozesz rowniez kupic sprzet od prywatnej osoby do firmy. Rowniez spisuje sie umowy i wpuszcza w koszty.

BD dzięki za szczegółową odpowiedź :mrgreen:

Białogóra - wczasy nad morzem Wczasy nad morzem w miejscowości Białogóra

Białogóra, wczasy i wakacje nad morzem bałtyckim Pięknie usytuowany, murowany domek letniskowy w miejscowości Białogóra nad morzem Bałtyckim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności