Skocz do zawartości

Na czym postawić portal?

JarekMk

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak kolega wyżej napisał, najpierw dowiedz się co potrzebujesz i jak ma wszystko działać

potem wybierz system

ja swoją droga zawsze stawiam wszystko na autorskim cms, szybciej napiszę coś od nowa niż

zrobię jakąś joomle, worpressa tak żeby było jak ja chcę

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W obecnych czasach portal = każda strona WWW, czy to zrobi ją onet czy to zrobi ją 13 letni Karolek :D

Pojęcie sie strasznie zdewaluowało ;(

A co do licytacji to ja bym jeszcze dorzucił do kotła technologie ze stajni MS ewentualnie zrobienie wszystkiego w java (sun-a), nie zapominajmy też że Oracle oferuje bardzo ciekawe narzędzie do robienia portali gdzie strony sa zapisane jako obiekty bazy danych , nie jako rekordy w tabeli ale jako procedury składowane na serwerze ;)

Taka ciekawa i w sumie dość zabawna technologia

W obecnych czasach portal = każda strona WWW, czy to zrobi ją onet czy to zrobi ją 13 letni Karolek ;)

Pojęcie sie strasznie zdewaluowało ;(

Zgodzę się z Tobą- i dlatego zazwyczaj używam słowa 'serwis' lub 'strona'. A portal to jest dla mnie coś naprawdę dużego :D

A co do licytacji to ja bym jeszcze dorzucił (...)

Taka ciekawa i w sumie dość zabawna technologia

Jak już dorzucamy ciekawe i zabawne technologie to może by tak Erlanga jeszcze wepchnąć? ;)

Fakt może przesadziłem z określeniem portal.

Strona w zamyśle ma wytrzymać koło 200 użytkowników online.

Zastanawiam się czy WP to wytrzyma, czy lepiej Joomla - tak aby tez nie muliło to. Stanie to na VPSie.

Drupal bardzo dobry ale nie za bardzo się aż tak na nim znam. Dlatego na razie odpada.

Powiecie: zleć komuś za wdrożenie - ok, lecz nie mam takich funduszy na to - mam pomysł ale budżetu prawie żadnego na to...

Musiał byś trochę więcej powiedzieć o tym co to ma być.

Czy użytkownicy tylko oglądają czy też współtworzą ? W jakim stopniu strona jest spersonalizowane dla kazdego z nich itd. itp.

Najlepiej podać adres jakiejś podobnej strony do czego chcesz darzyć z funkcjonalnością ?

Powiecie: zleć komuś za wdrożenie - ok, lecz nie mam takich funduszy na to - mam pomysł ale budżetu prawie żadnego na to...

I powiemy, że rozumiemy. Większość serwisów tak zaczyna. Na początku wybierz to, co sam jesteś w stanie ogarnąć. Na początku liczy się zawartość merytoryczna serwisu, a nie bajery i funkcjonalności. Serwis zacznie przynosić dochód - będą środki na zlecenie wykonania czy to autorskiego cmsa czy też na zlecenie wdrożenia. W trakcie tworzenia serwisu i tak wyjdą Ci nowe problemy i potrzeby, których w tej chwili jeszcze nie ograniasz czy nie planujesz. Nie przewidzisz bowiem potrzeb i rozwoju serwisu przed jego uruchomieniem.

Więc tak, integracja bazy użytkowników między stroną a forum - jedna rejestracja - jedno logowanie. Zalogowani będą mogli komentować wpisy. Gradacja użytkowników aby mogli pisać teksty - ale tylko Ci przydzieleni do specjalnej grupy. Na tym się kończą możliwość społecznościowe.

Będę 4 do 5 kategorii, w każdej po kilka sub kategorii. Na stronie główniej będą się wyświetlać wpisy z wybranych kategorii. Do tego dochodzi dział z możliwością pobierania plików, hotlinki do stron producentów. Ten dział też chyba będzie statycznie stworzony jak ww.

Do tego newsletter, sonda, wyświetlanie najnowszych wpisów z danej kategorii ( z boku / na dole / na górze ).

Myślę nad prezentacjami wideo, ale nie wiem jeszcze czy na pewno będą - może nie od razu.

Działy - po za stroną główną wyświetlane w ten sposób:

Sub kategoria 1

Wpis 1

Wpis 2

Sub kategoria 2

Wpis 1

Wpis 2

I tak dalej. nazwa wpisu jest linkiem do artykułu.

Zależy mi na prostych linkach, słowach kluczowych i opisie dla każdego wpisu z osobna - widziałem Joomla ma coś takiego.

Ogólnie ma być głównie treść + obrazki więc chyba nie powinno za dużo obciążać serwera. Na pewno włączony będzie cache.

Co teraz napiszecie?

Przeczytałem Twój ostatni wpis, i myślę, że Joomla spełni twoje oczekiwania w 101% :)

Forum - Fireboard

Plikownia - Repository/Remository

Linkownia, newslettler, sonda - wbudowana w silnik

Komentarze - multum wtyczek, do wyboru do koloru

Powodzenia :)

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

Joomla, WordPress, Drupal - wszystko to są bardzo podobne skrypty różniące się w zasadzie detalami.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, czy Drupal albo jakiś inny skrypt wytrzymie 200 osób online. Zależy to od wielu czynników, np. od serwera, ilości modułów dodatkowych oraz umiejętności odpowiedniej konfiguracji skryptu. Wiem o stronach na Drupalu, które wytrzymały 2000 online i o takich, które padały po wejściu na główną Wykop.pl (co daje około 200 userów online).

Także można powiedzieć, że przy 200 userach online skrypt nie ma znaczenia.

wazniejsze tu jaki masz hosting, 200 osob online to sporo, watpie czy na shared to utrzyma, z doswiadczenia, cachowany drupal bez dodatkow sypal mi sie zawsze jak bylo ponad 150 osob liczone wg ostatnich 5 minut. mdpro siadalo juz przy 70 :)

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Ja tam polecam "Delphi for PHP" nie ma nic lepszego
To do działu dowcipy się nadaje :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zależy co chcesz postawić i jakie funkcje chcesz mieć.

Jak większość wymagań spełnia któryś z cms'ów wordpress, joomla, php-fusion itd. no to stawiasz i oszczędzasz czas i forse.

Jeżeli nie no to możesz albo dostosować jakiś cms typu wordpress, drupal czy nawet TYPO3... ale pamiętaj że z gó**a bata nie ukręcisz...

Więc ja bym na Twoim miejscu rozważył napisanie od nowa w jakimś frameworku - w każdym języku coś się znajdzie.

- w każdym języku coś się znajdzie.
Jesteś pewien tego co piszesz ;), bo ja bym nie był...

Poza tym już samo zadanie takiego pytania dyskwalifikuje jego autora do "postawienia" portalu, bo portale się buduje, a nie stawia.

Postawić to możesz sobie drogi kolego butelkę piwa na stole :)

Zainteresuj się terminem: "Wortal, portal wertykalny (ang. vertical portal) – portal wyspecjalizowany, publikujący informacje z jednej dziedziny, tematycznie do siebie zbliżone, np. dotyczące muzyki, filmu, programów komputerowych.

Nazwa ma stanowić przeciwstawienie do zwykłego portalu, obejmującego szeroki zakres tematyczny (horyzontalnego), a przy okazji podkreślać wyższą jakość udostępnianych zasobów, jednak nie przyjęła się szeroko."

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności