Skocz do zawartości

kilka pytań na temat własnego zaplecza

Mornus

Rekomendowane odpowiedzi

Za tydzień zaczynam pozycjonowanie nowej strony. Będzie to dość trudne zadanie, dlatego pomyślałem o zbudowaniu własnego zaplecza. Oczywiście wpierw chcę się was poradzić w kilku sprawach.

Zamierzam stworzyć około 150 różnych stron z unikalną treścią. Planuję, że około 120 stron będzie o tematyce podobnej do strony pozycjonowanej, pozostałe 30 to będą strony wielotematyczne lub lekko różniące się tematyką. Wszystkie strony zamierzam umieścić na 1 serwerze dedykowanym, ale każda będzie na innej domenie i będę miał do dyspozycji 35 różnych adresów IP, czyli 4-5 stron będzie na tym samym IP.

Jak myślicie są to dobre proporcje? Czy jednak 4-5 stron na tym samym IP to za dużo?

Jeśli chodzi o domeny to zamierzam użyć regionalnych z polskimi znakami, czyli na przykład jakieś-słowo.wroclaw.pl, ponieważ takie są najtańsze.

Czy dla google ma jakieś większe znaczenie czy użyję takiej domeny, czy na przykład lepsza jest zwykła domena .pl?

Jeśli to drugie to powiedzcie czy lepiej mieć 10 stron z domenami typu jakieś-słowo.wroclaw.pl czy jedną stronę z adresem slowo.pl?

Kolejna sprawa. Wszystkie strony będą na prostym cmsie, oczywiście autorskim. Jak sądzicie czy dla google ma znaczenie formatowanie css strony? Zamierzam na niektórych stronach lekko zmienić układ div’ów żeby to trochę inaczej wyglądało i lekko pozmieniać kolory i oczywiście dla każdej strony będzie inny obrazek w tle logo. Czy to starczy, żeby google nie znalazło powiązań między tymi stronami? Czy zmiany wyglądu powinny być raczej duże?

Następne pytanie dotyczy podstron. Na wszystkich stronach i podstronach będą unikalne treści, ręcznie pisane (długości od 500 do 3000 znaków), na niektórych stronach będą też obrazki (nie wiem czy google rozpoznaje skopiowane obrazki, lub czy w niedalekiej przyszłości będzie rozpoznawał, więc dla pewności każdy dodany obrazek będzie unikalny). Niestety stworzenie czegoś takiego wymaga bardzo dużo czasu. Co sądzicie, czy warto? Chciałem też zapytać ile każda strona powinna mieć podstron? 10? 25? 50?

Jeśli dużo linków będzie prowadzić z jednej domeny z różnych podstron to ich moc spadnie, ale nie wiem jaka ilość będzie optymalna? Nie mogę sobie pozwolić na zbyt dużo, ponieważ stworzenia każdej podstrony to około 15-30 minut pracy. Jak sądzicie ile będzie najlepiej? Oczywiście pytam o liczbę średnią, ponieważ niektóre strony będą mieć 10 podstron, a inne 100. Nie chce żeby to wyglądało sztucznie.

Następne pytanie jest dla mnie najtrudniejsze. Co jaki czas strony powinny być aktualizowane? Myślałem nad dodawaniem 1 podstrony do każdej strony co około 20-40 dni. Czy to wystarczy? Czy aktualizacje powinny być częstsze?

Ostatnia sprawa o którą chce was zapytać nie jest już związana z pozycjonowaniem, tylko z kasą. Opłacenie dedykowanego serwera, zakup dodatkowych IP, zakup 150 domen, odwdzięczenie się za pomocą $ znajomym, którzy pomogą mi to tworzyć to niestety wszystko kosztuje. Dlatego myślałem jak odzyskać przynajmniej część tych pieniędzy, ponieważ bez jakiegokolwiek zysku po około 3 miesiącach bym zbankrutował. Niestety odpadają reklamy google (google od razu by powiązał ze sobą strony, na których są te same reklamy). Zastanawiają mnie też reklamy z innych systemów partnerskich, ale czy google tego nie wykryje, wszędzie te reklamy będą identyczne, więc może to podpaść. Jeśli nawet teraz google nie jest w stanie tego wykryć to niewiadomo co będzie za niedługo. Jedynym wyjściem jakie znalazłem byłoby nawiązanie współpracy z jakimiś firmami pozycjonującymi. Osobiście na każdej stronie będę potrzebował 2 linki, ale śmiało można by umieść jeszcze dodatkowe 3 (nie więcej niż 5 linków wychodzących na jednej stronie). Jak myślicie będą zainteresowani kupnem tych linków? I nie mówię o pojedynczych klientach, ponieważ to zajmuje zbyt dużo czasu. Potrzebowałbym góra 2-3 osoby/firmy które chciałyby wykupić po 1 linku na każdej stronie. Mógłbym wtedy napisać jakiś system zarządzania tymi linkami żeby było łatwiej tym administrować. Jak myślicie znajdę takie osoby? Chodzi o znalezienie chętnych osób na samym początku jak to powstanie, czyli zanim podlinkuje te wszystkie strony i zanim ich PR wzrośnie. Jeśli jest szansa na znalezienie zainteresowanych to jaką cenę mogę zarządzać za 1 link na 1 podstronie każdej strony, czyli łącznie 150 linków?

Zapomniałbym o jeszcze jednym pytaniu. Jak sądzicie jaką ilością linków powinienem linkować każdą ze stron, żeby miała jakąś moc?

Chciałbym, aby to zaplecze było wartościowe dla użytkowników, żeby samo się pozycjonowało, dlatego zamierzam się do niego przyłożyć. Sądzicie, że to będzie opłacalne?

P.S. mam nadzieje, że umieściłem w dobrym dziale ;)

Czary - TajemniceMagii.pl serwis magiczny

Piłka nożna - serwis o piłce nożnej Kacik-Kibica.pl

Forum Kibica - forum poświęcone piłce nożnej

Qbexus właśnie w tym jest problem, że cena 5zł za domenę, a 50zł to ogromna różnica. Dlatego wybierając .pl miałbym 10 razy mniej tych domen. Chyba, że zdecydowałbym się na .pl IDN wtedy cena wyniosłaby około 15zł.

Co ty byś wybrał:

1. - 30 domen regionalnych IDN

2. - 10 domen .pl IDN

3. - 3 domeny .pl

?

Widzę, że każdy ma inne zdanie.

Osobiście uważam, że różnica jakaś jest miedzy takimi domenami, ale chyba nie aż tak duża, że 3 domeny .pl są lepsze od 30 regionalnych IDN

gniotek, a co sądzisz o subdomenach? Lepiej mieć 10 domen IDN regionalnych, czy 1 zwykłą domenę .pl i na niej stworzonych 9 subdomen + oczywiście jakaś strona na głównej?

Pierwsze pytanie : do czego ma służyc to zaplecze ? sprzedaż pkt ? pozycjonowanie strony ? jeżeli pod pozycjonowanie to jak duże potrzebujemy zeby interesujące nas frazy wyciągnąć ?

mamy wiec dwa rodzaje zapleczy

zaplecze pod pozycjonowanie i zarobek oraz zaplecze pod SWL , w ostatnich czasach już zaciera się różnica pomiedzy nimi bo handlarze pkt nauczeni ze na skróty nie warto chodzić poświęcają większy czas budowie znacznie lepszego jakościowo zaplecza niż rok temu (więcej można na nim wyciągnąć) takim przykładem może być taki skrypt jak ten na tym skrypcie możemy zorobic zaplecze tematyczne pod turystykę , sprzedać tematyczne linki , banery oraz skosić kasę na PKT , jak widać inwestowanie w lepsze zaplecze ma duże szanse na szybki zysk

Marketing internetowy dla firm

Główne pytanie "czy to jest opłacalne" nie może uzyskać odpowiedzi. O ile potrafimy sobie wyobrazić jakie koszty musisz ponieść, o tyle nie wiemy nic o Twojej stronie przychodowej, czyli jakie są planowane zyski z pozycjonowania tej strony.

Rzucanie palenia - czyli pewien test.

Jeśli strony będą unikalne (w 30 minut nie napiszesz zbyt dużo nie mówiąc o długościach 500-3000 znaków) to o domeny nie ma się co martwić, czy będą to regionalne czy też nie. Choć dziwnie to będzie wyglądało, gdy do strony będzie prowadziło 150 linków tylko z regionalnych. Pomyśl więc o kilkunastu pl mogą być z ogonkami.

Jeśli chodzi o kod html musi się różnić (skorzystaj z darmowych szablonów).

O zapleczu można pisać i pisać, ale ja ci dam dobrą radę: jeśli już boisz się o finanse, to załatw sobie zaplecze na raty. W tym miesiącu wykup 20 domen i postaw na nich serwisy (powinno ci czasu wystarczyć), za dwa miesiące kup kolejne 20 itd. W ten sposób nie dostanie cię taka sytuacja, że nagle za przedłużenie domen przyjdzie ci zapłacić 3 tysi.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Oczywiście nie będzie to jedyny sposób pozycjonowania, więc do witryny będą prowadzić także linki z innych domen, ale chyba faktycznie wykupię jeszcze dodatkowo kilkanaście .pl z polskimi literkami. Jeśli natomiast chodzi o koszty to nie robi mi różnicy czy na przykład muszę zapłacić w jednym miesiącu 3000zł czy przez 3 miesiące po 1000zł. A przedłużanie wszystkich domen w jeden dzień jest dużo wygodniejsze.

Xann co do zaplecza to jak pisałem w pierwszym poście potrzebuje go do pozycjonowania strony. Jeśli chodzi o to czy to będzie opłacalne to znam odpowiedz, po około 6 miesiącach zacznie mi się zwracać zainwestowana kwota i przewiduję że do roku czasu wyjdę na swoim (oczywiście pozycjonowanie to będzie tylko około 1/3 inwestycji). Niestety problem tkwi w tym, ze przez ten pierwszy rok będę musiał jakoś przeżyć. Niestety innych inwestycji nie mogę zmniejszyć, więc zastanawiam się co zrobić, żeby pieniądze zainwestowane w zaplecze się zwróciły. Dlatego pytałem czy jest szansa, że znajdę kogoś kto byłby zainteresowany wykupieniem linków na długi okres w takim zapleczu, już na początku zanim strony zyskają PR.

Powtarzam jeszcze raz pytanie o ilości podstron. Jak uważacie ile ich powinno być? Czy jest sens robić więcej niż 10-25? Czy taka ilość linków z jednej domeny z rożnych podstron coś da, czy nie warto tracić czas na kolejne podstrony?

Xann z IP to trochę przesadziłeś myślę.

Jeżeli chodzi o subdomeny to polecam Ci artykuł:

gniotek.com/nowa-domena-a-subdomena/

rzecz sprawdzona.

O podstrony dbaj, im więcej tym lepiej to normalne. Ale pamiętaj, że im więcej masz podstron, tym lepiej musisz podlinkować stronę - to już u wielu nie bywa takie oczywiste.

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

wyglada na to, ze to bedzie troche kosztowac. Czy na pewno sie to oplaca? Ostatnio coraz czesciej przekonuje sie, ze zakup kilku-kilkunastu linkow ze stron ktorymi ktos sie opiekuje jako glownymi daje swietne efekty. Mozna kupic linki tylko na stronach glownych, w tresci, itd.

A tak bedziesz mial 150 czy 15000 domen, o ktore trzeba dbac, a ktore nie przedstawiaja wartosci dodanej.

polish suicide flew 48 successful missions

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności