Skocz do zawartości

Jak naliczyc kare za kradziez traficcu,

JackDaniels

Rekomendowane odpowiedzi

Kradzież kradzieżą i swojego domagać się należy... ale na przyszłość: Może warto się zabezpieczyć przez hotlinkowaniem.

+ w stopce taki tekst:

Wszelkie prawa zastrzeżone. All Rights Reserved. Podstawa prawna:

Ustawa "O prawie autorskim i prawach pokrewnych" z dnia 4 lutego 1994r. (tekst jednolity: Dz. U. nr 80 z 2000r. poz. 904).

Kopiowanie fotografii bez zgody autora zabronione - chcesz wykorzystać zdjęcia? napisz do mnie!

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie moge odwolywac sie do ustawy o prawie autorskim nie jestem wlascicielem ani autorem grafiki, mam tylko zezwolenie na jej wykorzystywanie, okladki filmow, ksiazek, plyt, plakaty koncertowe itp itd

Co do zabezpieczanie sie przed hotlinkowaniem, Czy ktos wie jak zabezpieczyc poszczegolne foldery a nie wszystkie grafiki,poniewaz wiele grafik jest udostepnianaych na zasadzie "PP" ale nie te ktore pobieraja ;)

Wo Was Wann alle über Deutsche Städte Hamburg eine Stadt die niemals schläft

Nie moge odwolywac sie do ustawy o prawie autorskim nie jestem wlascicielem ani autorem grafiki, mam tylko zezwolenie na jej wykorzystywanie, okladki filmow, ksiazek, plyt, plakaty koncertowe itp itd

Pytanie o to w jaki sposób zawarłes umowę na wykonanie grafik . Decydujące jest o to czy w umowie miałeś wpisane, że z chwila zapłaty na Ciebie przechodza autorskie prawa majątkowe.

Jeśli miałeś to ok, jeśli nie to w praktyce nic nie możesz prawnie zrobić, gdyz ty dostałeś jedynie uprawnienie do wykorzystania na określonych warunkach stworzonych przez kogoś innego utworów. Ktoś inny zatem dysponuje uprawnieniem o którym pisałem wczesniej.

Licytacje komornicze nieruchomości to szybkie okazje

Tu znajdziecie szybką i dokładną wyszukiwarkę kancelarii komorniczych

Baza wiedzy zawierająca informacje o : komornikach i prawnikach, oraz biegłych, tłumaczach i rzeczoznawcach

DOminik, mam cos takiego w regulaminie, ze wykorzystywanie grafik itp itd jest nielegalne ale myslicz ze ktos to czyta albo na to patrzy? strony typu warez czy ssanie nie patrza na takie informacje

Najlepsza metoda byloby podmienienie grafiki, ale jesli sam wykorzystuje grafike przy okolo 50 newsach musialbym recznie ja popodmienic plus dodatkowo okolo 150 stron z zapleczem ktora pobieraja te sama grafike troche za duzo pracy ;) Wiec i ochorna przed hotlinkiem odpada :)

W moim przypadku chodzi o grafiki, ktore udestpaniaj mi dystrybutorzy filmow, ksiazek, materialy promocyjne, nei jestem ich wlascicielem ale mam prawo je wykorzystywac :)

Co do zabezpieczanie sie przed hotlinkowaniem, Czy ktos wie jak zabezpieczyc poszczegolne foldery a nie wszystkie grafiki,poniewaz wiele grafik jest udostepnianaych na zasadzie "PP" ale nie te ktore pobieraja ;)

Kombinujesz gorzej od tego co pobrał grafikę , moim zdaniem szkoda czasu . Zabezpiecz się jesli nie chcesz kradzieży . To jak zostawić otwarte drzwi do banku ... szkoda gadać ... masz licencję na publikacje w sieci a nie zabezpieczasz licencji , to zastanów sie czy ciebie ktos nie pozwie ....

Daj znać jak sie uda Tobie .

Pozdrawiam

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

Czy ktos wie jak zabezpieczyc poszczegolne foldery a nie wszystkie grafiki
Sprawdzałeś co kryje się pod podanym wcześniej linkiem? https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=540130
Jeżeli chcesz blokować hotlinki wstaw w katalogu z grafiką plik o nazwie ".htaccess" o takiej treści:

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

DOminik, mam cos takiego w regulaminie, ze wykorzystywanie grafik itp itd jest nielegalne ale myslicz ze ktos to czyta albo na to patrzy? strony typu warez czy ssanie nie patrza na takie informacje

Podanie konkretnego paragrafu ma mówić że nie żartujesz, lepsze to niż samo "All Rights Reserved".

Przecież nikt normalny nie będzie zerkał do kodeksu. Po prostu taki tekst w stopce ma na celu, aby potencjalnyzłodziej dwa razy się zastanowił zanim coś ze strony skopuje.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Kradzież kradzieżą i swojego domagać się należy... ale na przyszłość
Mam wrażenie, że za niedługo webmasterzy nie będą umieli się nawet podetrzeć bez pomocy prawnika.
Masz taki wielki site że stać Cię na prawnika a niemasz na bele administratora serwera żeby Ci wszystko zabezpieczył?
Wiesz admin za 20 PLN to szybkie i proste rozwiązanie... a gdzie martyrologia i radość z krucjaty? ;)

Zamiast bez sensu marudzić można by tym serwisom posyłać logo z adresem na pół grafiki i by pousuwali, a jak nie to miałbyś darmową reklamę :)

Ale lepiej... praca z prawnikiem, własność intelektualna, regulaminy i 100LPN za megabajt. Co za bzdury. Nie wiem czy liczysz na znalezienie sobie dodatkowego zarobku, ale chyba musiałbyś trafić na wyjątkowego idiotę, żeby za takie coś zapłacił (w dodatku na podstawie idiotycznego regulaminu, gdzie możesz sobie nawet wpisać, że użytkownik zapłaci 100PLN kary za każde mrugnięcie oczami) :) Bo jeśli taka głupota byłaby w ogóle możliwa do zrealizowania to jutro piszę regulamin, kupuję zaplecze od pokemona i kasuję google 100PLN a microsoft 350PLN za każdy rozpoczęty megabajt transferu :)

To, że nie umiesz zabezpieczyć serwera i udostępniasz zasoby - to nie wina tych którzy je hotlinkują. Odpowiednia konfiguracja rozwiązałaby problem w 5 minut, ale lepiej biadolić i szukać dziury w całym. Więc może zamiast kombinować jak koń pod górę lepszy byłby samouczek "podstawy www".

Ja osobiście jak już szukam czegoś na Google Image to zawsze potem wrzucam to na własny serwer,

to od hotlinkowców dużo lepszy nie jesteś :) To co piszesz to po prostu inna forma kradzieży.

JackDaniels:

Da się ustawić serwer tak, że dla określonych referererów, stron które wyświetlają twoje grafiki będzie podmieniana grafika na standardową typu np.: "Jestem złodziejem".

potem listę możesz "rozwijać"

hot linkowanie można też wykorzystać do pozycjonowania w Google images.

Da się ustawić serwer tak, że dla określonych referererów, stron które wyświetlają twoje grafiki będzie podmieniana grafika na standardową typu np.: "Jestem złodziejem".
Polska to jednak dziwny kraj. Zamiast myśleć jak sobie pomóc ludzie myślą tylko o tym jak na siłę innemu zaszkodzić :) Takie bawienie się w "jesteś złodziejem"... jak dla mnie dziecinada i pozbawienie się możliwości darmowej reklamy :) Dziwna filozofia, ale przynajmniej "krowa zdechnie sąsiadowi" :)
To co piszesz to po prostu inna forma kradzieży.
Błędnie i z góry zakładasz, że autor grafiki nie chce, żeby ją kopiowano.

A co do hotlinkowców (np. na warezach) - to często i tak HL jest do grafiki do której serwisy nie mają żadnych praw (nie żebym popierał, albo potępiał zjawisko - bo istnieje tylko dzięki niekompetencji adminów, ale ci wielcy okradani którzy są tak pokrzywdzeni zgodnie z własną definicją zwykle też są "złodziejami").

Oj panowie na poczatek tyczy jednej grafiki:

Liczba kilobajtow:525520 to jest w miesiacu sierpniu, sorka.

Czy stac mnie na prawnika to jest inny temat nie zajmuje sie tylko moja strona to raz, jestem SAPowcem i ABAPowcem, do tego robie pare innych rzeczy, jesli pracowac bedziecie jako Freelancer na projektach gdzie budzety siegaja 7 cyfrowych sum, bez prawnika nie podpiszecie zadnej 47 stronicowej umowy.

Nie trzeba sie znac na wszystkim wystarczy wiedziec gdzie to znalezc. Grafiki sobie zabezpiecze, jednak ludzi ktoryz kradna Traffic sorka trzeba gnebic, traffic to poczatek, a jesli ktos wam ukrdnie layout, teskt lub cala strone skopiuje 1:1 to co tez bedziecie patrzec z boku. Ze pieniedzy w 99% nie zobacze zdaje sobie sprawe ale kolega XYZ nastepnym razem zastanowi sie co robi i moze od was juz nie pobierze grafik.

Na moim kanale YouTube znajdziecie filmy ktore sa usuwane z innych kanalow wlasnie dlatego ze mam na nie licencje. A w dobie tylu darmowych serwerow miejsc gdzie mozna trzymac grafike kradzierz trafficu jest czymsc szczeniackim i mam czas by to gnebic przynajmniej w tym miesiacu.

Nie wiem jakie strony macie i nie wiem ile traffiku wam mozna ukrasc, na mojej stronie jest wiekszosc plakatow filmowych, okladek plyt, ksiazek, plakaty koncertowe, relacje z koncertow wiec i proby kradzierzy sa wieksze, a ze moja strona jest coraz popularniejsza nic na to nie poradze. Mimo ze w wyszukiwarkach jest jeszcze daleko od miejsc w ktorych chcialbym ja zobaczyc :)

mrtn i Irek dzieki za typy, faktycznie watku nie doczytalem tylko przelecialem wzrokiem :)

Skoro wybierasz się do prawnika to zapewne uświadomi Cię, że nie wystarczy - tak jak tu pisali niektórzy - wysłać wezwanie do zapłaty wskazując, że Ty to wyceniasz na 100 zł ma 1 MB + straty xxx zł itp. W razie sporu to na Tobie spoczywa ciężar udowodnienia szkody jak i jej wysokości.

Jeśli w związku z podbieraniem grafiki nie doszło do przekroczenia wykupionego transferu i z tego tytułu nie dopłaciłeś nic dla hostingodawcy - Twoja szkoda wynosi 0 zł.

W takim wypadku skoro podbiera i nie wskazuje skąd pochodzi plik lub czyni to wsposób niedozwolony (przekracza granice cytatu) - już szybciej analizujcie to od strony naruszenia praw autorskich.

Panowie - u nas nie Ameryka, że za krzywe spojrzenie ktoś płaci grube tysiące. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności