Skocz do zawartości

[startup] jakbarszcz.pl

BigBob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przedstawiam wam mój/nasz projekt, który jest w sieci od parunastu dni.

Adres portalu: https://www.jakbarszcz.pl/

Kilka słów o projekcie.

Wstępna refleksja

Sam pomysł zrodził się z potrzeby znalezienia dobrej oferty produktu bądź usługi. Nie oferty wirtualnej, oferty sklepu internetowego. Ale takiej rzeczywistej, w sklepie w naszym mieście. Często dowiadujemy się o takich ofertach od znajomych, np. ktoś nam powiedział: „W Centrum Handlowym xyz są buty za x zł”. Często się także sami pytamy: „Słuchaj, nie wiesz gdzie można kupić klocki hamulcowe do mojego samochodu w dobrej cenie?”.

Szukanie tych ofert w Internecie nie jest proste, musimy szukać na forach internetowych. Np. sam szukając dobrego sklepu z częściami szukałem informacji na forum HondyCivic. Sklepy internetowe części motoryzacyjnych miały gorsze ceny niż w małym lokalnym sklepiku. Dlaczego? Ano dlatego, ze np. sklepik ten mieści się na uboczu, nie ma żadnej reklamy, jest obskurny, a sprzedawca zima siedzi w nim w kurtce i czapce (bo nie ma ogrzewania). Tak, właśnie taki sklep z częściami jest w mojej rodzimej Łodzi, próżno tylko szukać go w sieci, ja o nim dowiedziałem się od znajomego.

Inna sprawa to promocje, na które możemy natrafić w centrach handlowych. Niektóre są naprawdę niezłe, inne raczej gorsze. O wielu z nich dowiadujemy się od znajomych np. o spodniach Lewisa za 120 zł.

Ponadto wyszliśmy z założenia, iż potrzeba jest informacji o tym jak można zaoszczędzić. Ale nie tylko teoretycznych, potrzeba jest praktycznych rad i konkretnych wyliczeń. Dlatego poprzez dział artykułów dajemy dobre, sprawdzone rady. Podajemy konkretne korzyści, tzn. ile realnie można zaoszczędzić w skali roku. Jak przeczytacie parę z nich sami możecie być zdziwieni, jak pewne rzeczy generują koszty. Choćby niedopompowane opony. W Internecie znajdziesz informacje, że powodują zużycie paliwa i niższe ciśnienie powoduje szybsze zużywanie opony. My podajamy ci konkretnie jaka jest to oszczędność.

NA naszym portalu chcemy także walczyć z nieuczciwymi praktykami sklepów, które jawnie łamią prawa konsumenta. Uświadamiać ludzi i uczulać na co zwracać uwagę.

Konkluzja:

Chcieliśmy stworzyć miejsce, gdzie społeczność użytkowników będzie dzielić się informacjami o korzystnych ofertach. Nie ważne czy jest to lakierowanie zderzaka, czy Cukier w dobrej cenie. W czasie kryzysu szukamy oszczędności. Grosz do grosza a będzie kokosza.

Chcieliśmy dać platformę, na której ludzie znajdą konkretne, praktyczne informacje na temat oszczędzania. Czasy nas nie rozpieszczają, więc tym bardziej powinniśmy oglądać każdą złotówkę z dwóch stron.

Niektóre Funkcjonalności

Artykuły

Dodawanie ofert produktow i usług

Wyszukiwarka ofert znajdujących się w bazie

Komentowanie + wystawianie ocen ofertom

Forum dyskusyjne

Społeczność oferentów

O nas:

Cóż. Nie jesteśmy z tzw. Branży. Portal, pomysł, funkcjonalności, strukturę, kolorystykę stworzyliśmy we dwóch. Jesteśmy studentami socjologii, jeden z Łodzi, jeden z Warszawy. Kolegami od lat. Mieliśmy pomysł i postanowiliśmy go zrealizować. Nie mieliśmy niestety wiele funduszy, bo jak wiadomo student groszem nie śmierdzi. Udało nam się znaleźć firmę, która podjęła się zrobienia takiego portalu w budżecie jaki mieliśmy.

Kontakt: info@jakbarszcz.pl

Opinie

Ciekawi jesteśmy więc waszych wrażeń, zwłaszcza dlatego, że większość z was jest specjalistami w tej dziedzinie. Zdajemy sobie sprawę, iż czekać nas może ostra krytyka. Jesteśmy na nią gotowi. Wiele się uczymy i nie boimy się krytyki, bo ona może jedynie pomóc. Jednakże, jeśli widziałby ktoś jakieś pozytywy… to jak najbardziej jesteśmy otwarci.

ładnie się prezentuje, i tak na pierwszy rzut oka budowa też jest ok, ale zastanawia mnie jak się coś takiego rozwinie. bo to coś na zasadzie dziennikarstwa społecznego będzie - no chyba, że sami sprzedający zaczną dodawać oferty. ale pod względem kupujących, super pomysł :)

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Kwestia modelu biznesowego. Czekamy z niecierpliwością co z tego wyniknie.

Jako, że nie jestem krzyczącym nastolatkiem moja wypowiedź nie będzie krytykująca, jak to się zdarza w stosunku do SP'ów.

Powiem tylko: Powodzenia serdecznie!

Dziękuje za opinię. Ja też jestem ciekaw jak to się to rozwinie. Póki co chyba niezły opis idei portalu ukazał się na https://www.emetro.pl/emetro/1,82493,691814...szczednych.html

Jeszcze raz dziękuje za opinie, krytykę też jakoś zniosę. Sam się uczę, więc wiem jak dobrze jest słuchać mądrzejszych od siebie. A wielu z was takimi za pewno w branży internetowej jest. Czekam więc na wszelkie opinie.

Parę newsów o inicjatywie:

Portal został doceniony przez media, przeczytać o nim możecie w drukowanych wersjach gazet, bądź na stronach internetowych pod adresem:

Ponadto informacje o portalu pojawiły się na antenie Radia Planeta FM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności