Skocz do zawartości

Precelki tematyczne, dobór domeny i start

moskit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie chce rozbijać tego tematu na "drobne" bo nawet teraz mam problem, gdzie zamieścić post:) ale skoro dotyczy to tematu "zaplecza" to mam nadzieje, że dobrze dobrałem kategorie na forum:)

Postawiłem 3 tematyczne precelki, na WP, korzystając z poradnika, który zapewne nie jedna osoba tutaj zna:)

wiele osób pomyśli sobie teraz - " eh znowu precle, które pozyja góra miesiąc" - oczywiście nie przekonam nikogo, ze moje podejście do tego tematu jest jak najbardziej poważne, ale to już "oceni historia" :)

Moje pytania:

- Domena - czytam i czytam i widzę wiele wskazówek co do wyboru odpowiedniej domeny, oczywiście dociera do mnie, ze przy dobrym pozycjonowaniu nawet domena olowkimarioli sprzeda samochód, wiem, ze warto, aby w domenie było słowo kluczowe (chociaż jest wiele wypowiedzi osłabiających ta tezę), wiem, ze domena nie może byc zbyt długa i najlepiej aby była to domena pl z uwagi na przyzwyczajenia ludzi, którzy szybciej zapamiętają domenę niż jej końcówkę i potem zamiast na naszej stronie mogą wylądować na stronie konkurencji, która ma domene.pl ];] idąc tropem, ze domena powinna być raczej krotka, dotarłem do punktu, w którym domeny (słowa) mi pasujące dostępne są tylko jako .biz

czy to ma jakieś znaczenie? czy domena.biz to dobra/zla domena czy bez znaczenia ?

- start precli - nie chce z tego zrobić śmietnika (w założeniu mam naprawdę rygorystyczna moderacje) , nie chce powielanych artów, czy tez tekstów pisanych dla samych słów kluczowych o nic nie znaczącej treści. Czytam tu sobie o preclach "prywatnych" - co to tak naprawdę znaczy? czy prywatne precle to sajty osób, które ich nie promują i sami dodają tam swoje treści, warunkowo dopuszczając jakiegoś felietonistę?

- Jak po prostu dobrze wystartować tak żeby nie zrobić krzywdy ani katalogom, ani sobie , ani osobom, które poważnie traktują swój czas poświęcony na dodawanie artów.

chodzi mi po prostu jak najlepiej do tego podejść, zdaje sobie sprawę, ze dodanie do spisów/katalogów precli i upubliczniajac totalnie precla, będę miał masę roboty ze spamem i nieatrakcyjna treścią;/

- hosting/ip/przyszłość - naczytałem się o tych rożnych ip przy stawianiu zaplecza i o idących za tym kosztach (pamiętam tez komentarz jednej z osób na tym forum cos w ten deseń : policz sobie ile w to włożysz a ile wyjmiesz" czy jakoś takJ) .

i teraz pytanie, precelki na razie będą 3, tematyczne jak najbardziej, każdy o innej tematyce. dodatkowo powstaną katalogi (prawdopodobnie na jednym z płatnych rozwiązań/projekcie z tego forum) także o rożnych tematykach, do pary z preclami.

Precle chce postawić na jednym hostingu a katalogi na 2, różnorodność tematyki nie będzie im chyba przeszkadzać prawda?:P

- mam jedna stara domenę z końcówką net , pod którą dawno nic nie było (ma chyba 4-5 lat) , na jej subdomenach mam postawione rożne śmieci, których usuniecie poważnie rozważam chociaż dają mi niezły site, ale do rzeczy, na tej domenie z racji wieku chce wrzucić katalog stron na którym teoretycznie najbardziej mi zależy ( dobrze myślę?) czy mam uciekać z reszta śmieci z subdomen? czy to zupełnie nie przeszkadza?

- linki wychodzące - widzę, jak ludzie zwracają tutaj uwagę na fakt linkow wychodzących, zwłaszcza tych w stopce skryptu (w tym przypadku mowie o jednej z modyfikacji otwartego - z niej korzystać nie będę), i to pytanie, którego zadać najbardziej się obawiałem... a linki zawarte w artykułach nie sa linkami wychodzącymi? (to pewnie jakąś przepaść w wiedzy o pozycjonowaniu...i jej totalny brak, ale liczę na zrozumienie).

to chyba tyle.. nie wiem czy komuś będzie się to chciało przeczytać;/ no i mam nadzieje, ze nie zostanę odrazu zlinczowany za jakiś błąd w myśleniu, czy miejsce, w którym dodałem post... najwyżej proszę mod-a o przesuniecie tematu do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi :) mam nadzieję, że to nie jest jakaś tajemna wiedza;)

czy domena.biz to dobra/zla domena czy bez znaczenia ?

Nie ma to znaczenia.

- Jak po prostu dobrze wystartować tak żeby nie zrobić krzywdy ani katalogom, ani sobie , ani osobom, które poważnie traktują swój czas poświęcony na dodawanie artów.

Taki prywatny precel to na pewno lepszy pomysł niż publiczny - narażony na spam i powieloną treść. Jeśli masz na to czas i energię, pisz wszystko sam. Wówczas to nie będą precle, tylko zaplecze ;-)

Jeśli nie masz czasu i energii - spróbuj znaleźć osoby, z którym wymienisz się dostępem do prywatnych precli jego i twoich.

Precle chce postawić na jednym hostingu a katalogi na 2, różnorodność tematyki nie będzie im chyba przeszkadzać prawda?:)

Nie będzie.

Czy mam uciekać z reszta śmieci z subdomen? czy to zupełnie nie przeszkadza?

Zależy jak paskudne są to śmieci ;-) Może warto zrobić im przekierowanie na inną domenę?

a linki zawarte w artykułach nie sa linkami wychodzącymi?

Oczywiście, że są. Jednak linki w treści są traktowane o wiele lepiej, no i nie powtarzają się na każdej podstronie tak jak linki w stopce. Linki w treści będą tematyczne - w stopce prawdopodobnie o różnorodnej tematyce.

Hosting już od 39 zł brutto/rok! Sprawdź nasze możliwości: brak limitu domen, subdomen, kont FTP, baz danych MySQL, wiele wersji PHP, dostęp do konta przez SSH, automatyczna instalacja WordPress, kompatybilność z frameworkami Symfony/Laravel, blokada krajów, integracja z CloudFlare i wiele innych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności