Skocz do zawartości

Mapa strony i kodowanie

przemek-bąchorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z kodowaniem mapy strony. Korzystam z narzędzia dostępnego pod adresem https://www.xml-sitemaps.com. W przyjaznych linkach używam polskich znaków typu ąśżźćółń itd. Generator wypluwa mapę strony z krzakami w miejscu liter ł, ś, ą itd. Czy muszę ręcznie poprawiać te krzaki czy może po wstawieniu takiej mapy Google sam sobie da radę?

Myślałem, żeby sobie ułatwić życie wywalając polskie znaki jednak rodzi się tutaj pytanie czy będzie to miało wpływ na wyniki wyszukiwania.

Mam jeszcze pytanie dotyczące samoaktualizującej się mapy. Jakby to miało wyglądać? Chodzi o skrypt, który aktualizowałby jakoś plik sitemap.xml?

Jeżeli zrobisz przekierowanie 301 z linku z polskimi znakami na link bez polskich znaków to nie będzie spadków pozycji. Sitemap pobiera dane z mysql i je wyświetla, jeżeli dodasz nowy rekord do bazy to będzie on również wyświetlany.

Wypróbuj nowy i ładniejszy katalog sklepów GdzieKupic.org.

Wykonam strony Internetowe, szablony WordPress, wizytówki firmowe, skrypty php. Portfolio

Nie jestem tylko pewny jak w moim przypadku zrobić to przekierowanie. W tej chwili mam linijkę, która przekierowuje mi adres mniej więcej tak:

z adresu: www.strona.pl/ąąą,ńńń na www.strona.pl/?zmienna1=ąąą&zmienna2=ńńń

Czy teraz mam po prostu dodać nową linijkę do tego:

z adresu bez polskich znaków www.strona.pl/aaa,nnn na adres www.strona.pl/ąąą,ńńń i dołożyć [R=301]

Czy tak to powinno wyglądać?

Nie o to mi chodziło. Mam w pliku .htaccess coś takiego:

RewriteRule ^Łódź,fragment-linku$ plik.php?a=costam&b=costam [L]

Co mam zmienić lub dopisać, żeby zrobić 301 z linku Łódź,jakiś-link na Lodz,jakis-link

mod_rewrite to nie moja moyna strona, ale możesz sprawdzić czy działa. Dodaj tak jak mówiłeś i spróbuj wejść na link z polskimi znakami, jeżeli zostaniesz przekierowany na link bez polskich znaków to znaczy, że działą.

Wypróbuj nowy i ładniejszy katalog sklepów GdzieKupic.org.

Wykonam strony Internetowe, szablony WordPress, wizytówki firmowe, skrypty php. Portfolio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności