Skocz do zawartości

[php] użycie zmiennych z pliku przed include

Rainmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje jakoś sposób na to, by użyć zmiennych zadeklarowanych w innym pliku zanim w pliku właściwym użyje się funkcji include do "wskazania" tego pliku? Mój problem polega na tym, że chcę użyć zmiennych z pliku który zawiera 3 zmienne a po nich luźną treść w html, natomiast samo odwołanie przez include musiałbym wstawić przed <head> pliku głownego by działały - bo te zmienne chce wykorzystać w meta. Wtedy oczywiście zmienne zadziałają ale też to co stanowi luźną treść w includowanym pliku wypisze mi się przed head, a nie tylko tam gdzie chce mieć ja wyświetlaną. Proszę o poradę.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Nie ma sposobu na wykorzystanie zmiennych nie istniejących. wiec jeśli w pliku

myinclude.php będzie zmienna $myZmienna="jakies title";

wywołanie w pliku głównym:

<?php
echo   $myZmienna;

include "myinclude.php";
?>

Nie zadziała

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No tak, zgadza się. Dlatego szukam sposobu jakby to obejść - chodzi o to, że mając w pliku zewnętrznym te 3 zmienne + treść nie muszę się rozbijać na dodatkowe pliki. Teoretycznie mógłbym sobie tą treść wpisać w nim jako zmienną, a potem w głównym odwołać się przez include tylko tej zmiennej - ale to rozwiązanie raczej bezsensowne, nie wspominając o tym, że w kodzie treść html w zmiennej wygląda jak herezja.:/

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

function get_include_contents($filename) {

global $a, $b, $c; //zmienne z includowanego pliku, jako zmienne globalne

if (is_file($filename)) {
	ob_start();
	include $filename;
	$contents = ob_get_contents();
	ob_end_clean();
	return $contents;
}
return false;
}

$zawartosc_pliku = get_include_contents('jakis_plik.php');
echo $zawartosc_pliku; // tutaj jest zawartosc HTML

echo $a; //zmienna z includowanego pliku
echo $b; //zmienna z includowanego pliku
echo $c; //zmienna z includowanego pliku

Nie wiem czy o to chodzi... ale jak dla mnie to całkiem dziwne rozwiązanie ;P

logo-stat4seo-blue-small.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności