Skocz do zawartości

Płatny katalog 10 zł brutto = 3 wpisy

emicom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

to mój pierwszy płatny katalog stron,

dlatego chciałem Was zapytać o opinie na jego temat: masterweb.pl

Założenia są takie:

Użytkownik zgłasza swoje 3 adresy stron, ja oceniam czy te strony są wartościowe, jeżeli tak, to informuję o tym użytkownika i po odnotowaniu opłaty

sam robię do każdej z nich unikalny opis na podstawie informacji z danej strony.

Dodatkowo do każdej strony robię zrzut ekranu który jest przechowywany w zasobach katalogu (żadnych zewnętrznych systemów miniaturek).

Korzyści:

- 3 wpisy za 10 zł brutto (faktura VAT)

- Unikalna treść tworzona pod każdy wpis przez administratora katalogu

- Stara domena z 2004 roku bodajże (na razie niski PR) nie pozycjonowana

- Wasze wpisy w doborowym towarzystwie, żadnego spamu ani zapleczówek itp.

- Brak podkategorii, najnowsze wpisy na samej górze danej kategorii + przez pewien czas na głównej

- Każdy wpis dodatkowo na osobnej stronie bez linków wychodzących (można sobie podlinkować swoje wpisy)

- Katalog na autorskim skrypcie

Na razie uruchomiłem go na próbę i aby się tylko zaindeksowały podstrony i kategorie,

oraz usunął z indeksu stary site z byłej witryny poprzez 404 i noindex.

Płatność poprzez zwykły przelew na konto, pozycjonerzy są przecież cierpliwymi ludźmi,

a ja nie chcę z nikim dzielić marnych groszy (systemy płatności, SMS itp.)

Czy cena jest odpowiednia?

Proszę o jakieś sugestie, możliwe że będę musiał coś jeszcze zmienić zanim to ruszy.

Jednym słowem: katalog dla ludzi i pozycjonerów :-)

Dziekuję!

Płatny katalog stron: www.masterweb.pl

Dobry katalog stron: www.kataloog.org

SEO-Domena na sprzedaż 7000 brutto, faktura VAT: www.seozilla.pl

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A ja myślę, że jest ok. Aby tylko katalog nabrał mocy, a linki do naszych strona były z odpowiednimi anchorami.

Ja bym zapłacił te 10 zł jeśli będzie solidnie linkowany.

Grafika dość skromna, taka już zostanie czy będą jeszcze zmiany ?

Jednak duże grono ludzi sobie go odpuści ze względy na wpłaty przelewem, szczególnie tych młodocianych - ale masz racje, po co napychać kieszenie operatorom ?

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

A czego się obawiasz ? Że autor wątku będzie wykorzystywał nasze dane do niecnych celów ?

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

odpowiedz sobie na pytanie tak: jaki % użytkowników za dodanie do katalogu onet.pl zapłacili by 10 zł ?

i bedziesz miał odpowiedz ile osób doda się do Twojego katalogu mając wzgląd na "wartość" obu katalogów

ps. pamietaj jeden link wiosny nie czyni nawet z onet.pl

Marketing internetowy dla firm

Pokaż jak taki wpis miałby wyglądać. Dodaj jakiś testowy wpis bo na razie nic tam nie ma. Dobrze kombinujesz z płatnością.

Tak też zrobię, ale to później.

Z tym katalogiem jest tak, że na pomysł jego stworzenia wpadłem dosłownie wczoraj wieczorem i zrealizowałem go w ciągu kilkunastu godzin.

Wiadomo że jest on świezutki, nie ma wpisów i nic do pokazania, ale już na gorąco postanowiłem pytać o Wasze opinie.

To mi pomoże zrobić "solidny produkt".

Czy cena jest odpowiednia?

nie, nie jest. Po kiego reklamujesz katalog, który nie jest ukończony i jest am pusto? do tego jeszcze dajesz 10zł za dodanie - przestań tyle pić czy co Ty tam robisz bo masz za duże fantazje :)

Mogłem w sumie opisać to na samym początku postu bo coś czułem że "cena jest z kosmosu" dla niektórych.

Ale podejrzewam że nie prowadzisz DG?

Jeżeli nie, to wprowadzę Cię krótko w jej "tajniki" - chociaż o księgowości mam blade pojęcie i zapewne poniżej szczelę jakąś gafę, ale:

10 zł brutto - ładnie brzmi a to przecież suma netto: 8,20 + 22%VAT daje 10 zł (VAT nigdy nie był mój i nie będzie),

od sumy netto odejmij JESZCZE podatek dochodowy * 18% i zostaje Ci jakieś 6,70.

Jeżeli ktoś chce fakturę VAT to dochodzi do tego jeszcze koszt wydruku,

koperta i znaczek pocztowy i na koniec na czysto wychodzi około (+/-) 4,7 czy 5 zł z 10 zł brutto.

Teraz podziel te 5 zł na 3 wpisy (nad każdym unikalnym wpisem musisz posiedzieć MINIMUM 5 minut,

sprawdzać przelewy, na bieżąco biegać na pocztę z fakturami, odpisywac na meile itp.)

i wychodzi na to że Twoja roboczo godzina jest taka jak na dniówce albo i gorzej.

Jezeli ktoś nie chce faktury, lub dodaje tylko jeden wpis to jest to wliczone w równoważenie kosztów (dla mnie na plus) tak aby bilans końcowy był w miarę sensowny.

Na pewno nie każdemu będzie odpowiadał ten pomysł z wymyślaniem opisów.

Do tego na pewno nie każdy będzie miał 3 strony do dodania, co wtedy?

Zobacz jak np. zrobiony jest Gwiazdor i popracuj trochę, bo pierwsze wrażenie nie jest miłe.

Nie każdego zadowolisz. Ja gwarantuje opisy może nie na najlepszym, ale na dość dobrym poziomie.

Jezeli chodzi o 3 strony to daje mi to do myslenia, że może zrobię wybór: dodaj 3 za 10 zł lub 1 za 5 zł.

Tak jak pisałem powyżej, katalog powstał w ciągu kilkunastu godzin, wczoraj, na pewno będzie lepiej wyglądał.

A ja myślę, że jest ok. Aby tylko katalog nabrał mocy, a linki do naszych strona były z odpowiednimi anchorami.

(...)

Jednak duże grono ludzi sobie go odpuści ze względy na wpłaty przelewem, szczególnie tych młodocianych - ale masz racje, po co napychać kieszenie operatorom ?

Anchory użytkownik sam zaproponuje, ale wpisy zrobię ja, bo wiadomo że każdy idzie na łatwiznę i wkleja wszędzie to samo (są wyjątki, wiem).

A co do przelewu, trudno, nie każdy produkt jest dla każdego, jak komuś zależy to zrobi przelew.

I na pewno katalog będzie odpowiednio reklamowany, linkowany itd.

holee nie każdy lubi się chwalić swoimi danymi osobowymi w internecie na lewo i prawo. i to nie koniecznie z tych młodocianych :D

Bez obaw i paranoi!

odpowiedz sobie na pytanie tak: jaki % użytkowników za dodanie do katalogu onet.pl zapłacili by 10 zł ?

i bedziesz miał odpowiedz ile osób doda się do Twojego katalogu mając wzgląd na "wartość" obu katalogów

ps. pamietaj jeden link wiosny nie czyni nawet z onet.pl

Masz rację, dlatego myslę też nad drugą tańszą opłatą.

Z drugiej strony każdy produkt ma swojego nabywcę, a ostatecznie korzyści będą po obu stronach.

Domena jest stara, jej wartość na pewno wzrośnie, do tej pory nie była mocno linkowana. To skromne początki.

jak udostępniłbys jeszcze paypal to mógłbym się zgodzić na takie "cuś". warunkiem jest dobre prowadzenie katalogu.

Jezeli ktoś jest dobrze zorientowany w systemach płatności to chętnie chyba wszyscy posłuchamy za i przeciw.

Taką wyliczankę kosztów, warunków itd. - tak z autopsji, z doświadczenia zyciowego.

na paypalu wychodzisz czysto, ktoś wpłaca Ci 10zł i Ty te 10zł masz. Chyba że niecierpliwy jesteś i chcesz wypłacać kasę zanim będziesz miał 500zł na paypal.

Skromne początki bywają trudne. Na razie to ja nie widzę Twoich zysków. Zupełnie nieracjonalnie myślisz. Ile kosztów pochłonie Ci promocja katalogu do tego poziomu, żeby dorównał tym najlepszym? Zdecydowanie lepiej brać 10zł za jeden wpis, a konkretnie promować katalog i o każdy dbać niż robić taką niewiadomą sieczkę.

Xann podał Ci bardzo głupi przykład z katalogiem onetu. Co z tego, że wpis w zwykłym autorskim katalogu śmiertelnika nie dorówna jakości wpisu w Onecie? katalogów jak onet masz kilka, w górnej półce jest ich kilkadziesiąt i na pewno jest miejsce na dodatkowe katalogi nawet i po 15zł za wpis. Jak sam powiedziałeś Xann "jeden wpis wiosny nie czyni. "

No, to działaj i zacznij to coś promować, nawet jak nie skończysz innych rzeczy. Promocja jest najważniejsza!

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

gniotek: paypal zabiera 3%, czyli z 10zł całe 30gr. :)

A co do katalogu, jeżeli będzie solidnie podlinkowany, opisy dobre a nie napisane "byle było", to moje 10zł masz na pewno. :D

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

holee wolę chuchać na zimne :)

mając dane osobowe osób można trochę zdziałać, a ja nie chcę udostępniać swoich pierwszemu lepszemu użytnikowi z forum ;]

nie zapominajmy, że technika idzie do przodu ;]

Xann dobrze przyrównał, jak zdobędziesz jakąś siłę w tym katalogu to opłaceniu pogadamy, jak na razie zapomnijmy o katalogu bo nie jest tego wart

bo obecnie to tak jakby kupować spray na porost włosów - może kiedyś się przyda :D

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

holee wolę chuchać na zimne ;)

mając dane osobowe osób można trochę zdziałać, a ja nie chcę udostępniać swoich pierwszemu lepszemu użytnikowi z forum ;]

nie zapominajmy, że technika idzie do przodu ;]

Xann dobrze przyrównał, jak zdobędziesz jakąś siłę w tym katalogu to opłaceniu pogadamy, jak na razie zapomnijmy o katalogu bo nie jest tego wart

bo obecnie to tak jakby kupować spray na porost włosów - może kiedyś się przyda ;)

Prowadząc działaność masz prawo otrzymać od swoich Klientów dane osobowe które są niezbędne do wystawienia faktury i nie podlegają takie dane firmowe żadnej ochronie.

Jeżeli natomiast nie prowadzisz DG to przecież w katalogu będzie obowiązaywała odpowiednia polityka prywatności, dodatkow po co mi Twoje dane, co zrobię z Twoją daną osobową?

Sprzedam ją za 3 złote, czy może przyjadę do Ciebie zobaczyć jakie masz zaplecze pozycjonerskie na komputerze? Otworzysz mi? :)

A jezeli chodzi o sam katalog, to jak na razie jest to unikalny pomysł w skali całego kraju podejrzewam. Na własnej domenie z 2004 roku, także podstawa jest solidna.

to że tworzysz sam opisy dla strony nie znaczy, że "pomysł" na katalog jest unikalny, haha i to jeszcze w skali całego kraju.

proponuję jednak wrzucić na luz i wrócić do projektu za 3-4 miesiące, jak sobie trochę pokatalogujesz i dowiesz się po co to i jakie korzyści przychodzą z katalogu -jednego- wbrew pozorom nie są one duże, dopiero w skali całego kraju przynoszą rezultaty:D

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności