Skocz do zawartości

Firefox vs IE

Stwor

Firefox vs IE którego używasz  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Firefox vs IE którego używasz

• Firefox
      41
    • IE
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Papieros, możesz podać swoją konfigurację sprzętową i OS ? Może to pomoże nam w rozwiązaniu zagadki twojego zadowolenia z IE :>

przedewszsytkim zdaje sie szybka siec bo jestem bezposrednio podlaczony do sieci PW (politechniki wawskiej), to roznicy w szybkosci nie czuje ni dudu, a reszta taka sobie bo win ME (wiem, wiem ..) z sbarami nauczylem sie radzic a nie jest to takie czeste, czazsem sie wiesza to fakt ale bez przesady ... moze bardziej istotna jest 'moja konfiguracja' :)

dopóki mnie coś nie wkur... do imętu to zawsze jestem zadowolony :P

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
bardziej to sobie tłumacze niechęcią do Microsoftu niż rzeczywistą przewagą FF nad IE.

dobry żart tynfa wart :)

Papieros, możesz podać swoją konfigurację sprzętową i OS ? Może to pomoże nam w rozwiązaniu zagadki twojego zadowolenia z IE

nie ma znaczenia. IE 'mieli' nawet strony z localhosta.

MINISTER ZDROWIA OSTRZEGA: UŻYWANIE ie GROZI ŚMIERCIĄ LUB KALECTWEM!(umysłowym).

Nie , normanos, FF niema takiej przewagi nad IE , że warto by bylo zmieniac przyzwyczajenia. Jak dla mnie musieliby wymyslec rzeczywiscie cos cacy wtedy pochylilbym czola. Moze jest bardziej zgodny z css'ami al to zaleta dla tworcow stron nie dla uzytkownikow. a co do predkosci naprawde nie widze roznicy (gdybym widzial przesiadlbym sie na FF bez dwu zdan)

FF niema takiej przewagi nad IE

dla mnie EOT. nie mamy o czym rozmawiac bo dla mnie przewaga jest taka jak miedzy maluchem a BMW. Jezdisz maluchem? spox, przyjemnej drogi, tylko plis nie mów, że do BWM nie masz różnicy :)

A ja jednak wole IE. W FF nie podoba mi się wizualizacja wczytywanych grafik, poza tym w przypadku standardowych ustawień FF nie zauważyłem różnicy w szybkości "wyświetlania" stron. W kwestii tak zwanych zagrożeń możliwych przy korzystaniu z IE też czuję się spokojnie ponieważ przez kilka lat jakoś nić złego mnie nie spotkało poza doinstalowaniem niechcianych dodatków do pasku przeglądarki :) Ale te na szczęście po "przewróceniu" systemu ulegały skasowaniu :P

A kwestia zagrożeń jest pojęciem względnym. Mianowicie moim zdaniem[trochę abstrahując od tematu], w obecnym społeczeństwie można czuć się bardziej zagrożonym idąc centrum oświetlonego w nocy miasta, niż alejkami ciemnego parku...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przy wczytywaniu stron nie chodzi mi o czas ładowania z netu, bo to zależy od łącza. Wejdź sobie na stronę, która ma długi kod i dużo grafiki. Wtedy różnica jest znaczna i zauważalna (prawie) dla każdego.

Pisząc o sprzęcie, mam na myśli to, że na kompie Athlon 64, 1Gb ramu + wypasiona grafika, troche trudniej da się zauważyć różnicę, niż na słabszym.

Sam do Win Me nic nie mam, gdyby nie to, że najnowsze programy działąją tylko na XP, to bym w życiu go nie odinstalował, bo to był mój ulubiony z rodziny Windows. Jeżeli jest poprawnie skonfigurowany i ma wrzucone updaty pracuje bardzo stabilnie. Z dużym naciskiem na updaty, gdyż goły Me pada szybciej niż Andrzej Gołota :)

A kwestia zagrożeń jest pojęciem względnym. Mianowicie moim zdaniem[trochę abstrahując od tematu], w obecnym społeczeństwie można czuć się bardziej zagrożonym idąc centrum oświetlonego w nocy miasta, niż alejkami ciemnego parku...

Ok, tak możesz uważać. Ale jak sporo korzystasz z sieci, czasami zyskujesz sobie wrogów. I wierz mi, że nie jest to nic przyjemnego, jak w godzinę tracisz numer GG, maila i miesiąc pracy... Poza tym mamy 21 wiek, dużo osób robi przelewy przez Internet. W wypadku dziurawej przeglądarki może mnie to naprawdę sporo kosztować. Na początku mojej przygody z FF używałem jej tylko do łączenia się ze stroną banku. Wtedy mam względne poczucie bezpieczeństwa.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Erbit nie przekręcam aż tak, tylko wspominam o pewnej mozliwosc błędów w stats...

A ja nie bronie IE, stwierdzam tylko jak wyglądają statystyki na serwie oraz to, że ludzie, którzy się znają wiedzą jak ułatwić sobie życie (zmieniając np na FF). W zwiazku z tym ni ewidze sensu tworzenia ankiety gdyz wyniki niczego nie dadzą. To trochę tak jakby wśród grupy zawodowej noszącej broń zrobić ankietę na temat czy nosisz broń...

A jednak widzisz, znalazło się grono osób, które częściej używają IE, mimo, że się znają na rzeczy. Tak więc ankieta wcale nie była pozbawiona sensu. Pokazuje ona, że grupa "uświadomiona" używa FF o wiele częściej niż przeciętni userzy, a co za tym idzie, przeglądarka ta jest lepsza od IE, gdyż wybierają ją fachowcy. Wskazują też na to, iż wraz ze wzrostem popularności FF liczba userów korzystających z IE będzie spadać. Szybciej te zmiany widać u osób zainteresowanych głębiej tematyką, szybciej przechodzą na nowe rozwiązania. Przeciętnemu userowi trzeba alternatywną przeglądarkę zainstalować i pokazać, jak z niej korzystać. To jest ta różnica.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Poza tym mamy 21 wiek, dużo osób robi przelewy przez Internet.
Te operacje wymagają bezpiecznych połączeń w trybie https i protokołu SSL, a te ja myślę :) są zaimplementowane w IE ... Wiec przykład niezbyt trafny...
Przeciętnemu userowi trzeba alternatywną przeglądarkę zainstalować i pokazać, jak z niej korzystać. To jest ta różnica.
Jakoś nie czuję się takim userem a korzystam z IE ... Wiec popieram słowa Erbita:
Z wyciąganiem wnisków byłbym ostrożny... ale widać, że coś w tym jest.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A ja jednak wole IE. W FF nie podoba mi się wizualizacja wczytywanych grafik,

o wlasnie - wrecz przeciwnie - jak otworzysz duzy obrazek w IE to musisz czekac i gdziej szukac kursorem w prawym dolnym rogu fotki az sie pojawi jakis nie logiczny znaczek do powiekszania zdjecia - mnie to do szalu doprowadzalo - w FF masz jasno - najezdzasz na fotke - gdziekolwiek, pojawia sie lupa - klikasz, jest rozmiar 100%, klikasz znowu - jest z powrotem pomniejszone :P

ale fajnie ze sa jeszcze milosnicy IE bo spodziewalem sie ze nie bedzie dyskusi tylko wszyscy beda wychwalac FF jak ja :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

...ale fajnie ze sa jeszcze milosnicy IE bo spodziewalem sie ze nie bedzie dyskusi tylko wszyscy beda wychwalac FF jak ja :P

To zaczyna przypominać mi zabwę z przed wielu, wielu lat.... wtedy było:

- my atarowcy

- wy commodorowcy ... :)

że o ZX Spektrum nie wspomnę...

ale fajnie ze sa jeszcze milosnicy IE bo spodziewalem sie ze nie bedzie dyskusi tylko wszyscy beda wychwalac FF jak ja Wink

musi być równowaga w przyrodzie :) mamy gejów, kler, samoobrone, LPR, radio maryja i miłosników IE. trzeba jakoś z tym zyć :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności