Skocz do zawartości

site - która metoda jest poprawna?

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem, że to będzie trochę śmieszne dla starych wyjadaczy, ale... ;-)

Mamy komendę "site:" którą sprawdzamy sobie ilość zaindeksowanych stron w domenie. No i teraz zastanawiam(y) się, które sprawdzenie lepiej oddaje faktyczną ilość stron w katalogu.

1. site:https://www.jakasdomena.pl

2. site:jakasdomena.pl

W zasadzie powinno sprawdzać się drugą metodą, ale wtedy pod uwagę brane są również subdomeny. To mi nie pasuje, bo na subdomenach mogą być zupełnie inne strony, nie związane z główną domeną. Więc logicznie rzecz biorąc subdomeny nie powinny być brane pod uwagę, bo adres www.abc.jakasdomena.pl w ogóle nie musi mieć związku z www.jakasdomena.pl.

W seo bohaterze do tej sprawdzałem pierwszą metodą, co zawężało tylko site do głównej domeny, ale może to był błąd? Dodatkowo site nieraz wychodzi na zero gdy właściciel strony np. ustawi sobie adres bez www, a potem otwiera się adres z www i sprawdza site z www.

Co byście doradzili?

W tej opcji to nie ma znaczenia:

1. site:https://jakasdomena.pl

ale już w tej ma, czasami ma nawet spore znaczenie:

1. site:www.jakasdomena.pl

Przykład:

1. site:www.wp.pl Wyniki 1 - 10 z około 6,230 z domeny www.wp.pl. (Znaleziono w 0,22 sek.)

2. site:wp.pl Wyniki 1 - 10 z około 66,400,000 z domeny wp.pl. (Znaleziono w 0,20 sek.)

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Aby uzupełnić wyjaśnienie "wiecznie powracającego tematu" dodam, że należy zauważyć iż site:domena.pl zwraca ilość zaindeksowanych dla domeny i jej wszystkich subdomen. A przypadek www.domena.pl jest poprostu jedną z subdomen, tak samo jak www1.domena.pl w2w.domena.pl :)

Dobrze zdawać sobie sprawę z tego faktu i życie staje się łatwiejsze.

Pozycjonowanie stron w Google :: pierwszywgoogle.pl

Aby uzupełnić wyjaśnienie "wiecznie powracającego tematu" dodam, że należy zauważyć iż site:domena.pl zwraca ilość zaindeksowanych dla domeny i jej wszystkich subdomen. A przypadek www.domena.pl jest poprostu jedną z subdomen, tak samo jak www1.domena.pl w2w.domena.pl :)

Dobrze zdawać sobie sprawę z tego faktu i życie staje się łatwiejsze.

No właśnie i teraz zastanawiam się jak dobrze sprawdzać site w seo bohaterze. Na przykładzie kafito. Jak sprawdzę site:www.kafito.pl to mam site=0, a jest to dobry katalog z pr 4. Jak sprawdzę site:kafito.pl to mam site 32k, ale skąd mogę wiedzieć ile subdomen w to wchodzi i czy powinno się je brać w zasadzie pod uwagę?

Ok, w ogólności SITE:domena.pl jest właściwy dla domeny głównej, w który wchodzą subdomeny (WSZYSTKIE) i tego nie zmienisz. Możesz poradzić sobie z tematem tak, że sprawdzisz site globalnie dla domeny głównej, oraz dla każdej subdomeny osobno i już na boku można policzyć ilość dla zawartości 'domena.pl'. Do tego przydało by się napisać modyfikacje do SEO Bohatera :)

No i w zasadzie z subdomenami nic nie zrobisz aby je wyłączyć z wyników, możesz jeszcze spróbować odpytać inurl:https://domena.pl, ale to też jest "ręczna" metoda i zwraca zaniżone wniki.

PageRank to osobna kwestia i dotyczy zasobów w postaci w jakiej widzi je google, jeśli site zwraca rezultat tylko dla domena.pl to dla google www.domena.pl nie istnieje, nie będzie naliczany PR. W przypadku Twojej domeny masz przekierowanie i cokolwiek linkuje do www.kafito.pl trafia automagicznie na kafito.pl . Tutaj subdomeny powinny mieć znaczenie wyłącznie jeśli linkują do domeny głównej.

Pozycjonowanie stron w Google :: pierwszywgoogle.pl

podepne sie troche pod temat. czy site wogole zwraca calkowita ilosc zaindeksowanych stron? pytam, bo napisalem sobie prosty skrypt do indeksowania i sprawdzania zaindeksowanych podstron. i teraz dla glownej domeny site pokazuje mi okolo 2K ale jak sprawdzam zaindeksowane podstrony to wychodzi ze mam zaindeksowanych prawie 10K podstron !

czy ktos moze sprawdzal cos podobnego? czy jest to mozliwe czy gdzies popelnilem jakis blad?

Wykończeniówka Wrocław - jeśli szukasz firmy do remontu lub wykończenia mieszkania

FM Group sklep internetowy - sklep internetowy z produktami FM Group

Hokej Wrocław - amatorska drużyna hokejowa WTH Wrocław

Grand ogólnie to co się dzieje z indexami podstron na przestrzeni ostatnich 2-3 tygodni to jest śmiech na sali :unsure:

Raz zwraca wyniki do tysiąca a raz po 50k indexu :shout: i tak sobie to skacze wszystko. Ogólnie tendencja jest lepsza niż 3-4 miesiące temu bo... bo się strony indexują i to nawet przyjemnie (wtedy stały lub delikatnie rosły) no ale te skoki są irytujące (np. na wykresach pkt w swl :-) ).

Pozdrawiam ;)

ja obstawiam wersje taka

aktualnie jest tak ze bohater sprawdza site z www a gdy zwroci wartosc 0 wtedy oflagowuje go jako domena zbanowana i dodaje do listy domen z site=0

w tym wypadku kafito.pl jest tak oflagowywany

imho aby przed tym sie zabezpieczyc trzeba przed oflagowaniem domeny sprawdzic drugi raz site, tym razem z bez www. domeny zbanowane i tak tym pokaza site=0 - wtedy dopiero je automatycznie oznaczac

jezeli jednak site bez www zwroci wartosc>=1 to zwrocic jakis komunikat userowi niech sam sie przyjzy i zdecyduje czy dodawac do zbanowanych czy co tam z nim robic. potrzebny jest komunikat o tym

chodzi po prostu o to aby bohater automatycznie nie dodawal do listy zbanowanych domen wlasnie takich wypadkow, ale jednoczesnie aby wciaz ulatwial prace dodajac do listy domeny ktore napewno sa zbanowane

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

imho aby przed tym sie zabezpieczyc trzeba przed oflagowaniem domeny sprawdzic drugi raz site, tym razem z bez www. domeny zbanowane i tak tym pokaza site=0 - wtedy dopiero je automatycznie oznaczac

jezeli jednak site bez www zwroci wartosc>=1 to zwrocic jakis komunikat userowi niech sam sie przyjzy i zdecyduje czy dodawac do zbanowanych czy co tam z nim robic. potrzebny jest komunikat o tym

chodzi po prostu o to aby bohater automatycznie nie dodawal do listy zbanowanych domen wlasnie takich wypadkow, ale jednoczesnie aby wciaz ulatwial prace dodajac do listy domeny ktore napewno sa zbanowane

Zrobię chyba tak jak mówisz. Po prostu podwójne sprawdzenie i dodanie do listy site=0 dopiero gdy oba sprawdzenia dadzą zero.

pozdrawiam

Grzegorz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności