Skocz do zawartości

Złe dopasowanie reklam do treści.

wds.int

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem prowadzę bloga o podróżach i wstawiłem reklamy adsense i tu pojawił się problem...

Reklamy są słabo dopasowane do treści (moim zdaniem) np we wpisie o tuk-tukach (taka motoriksza) pojawiają się reklamy kursu prawa jazdy zmieniłem nawet specjalnie tytuł zamiast "jazda" użyłem słowa "obsługa" i zamiast "kurs" to "instrukcja" i nic specjalnie się nie zmieniło owszem ze dwa razy używam słowa "kierowca" ale bez jaj więcej razy jest słowo Indie odmienione przez przypadki. Więc jak pomóc robotowi google dopasować bardziej treść reklam do strony? Nie interesuje mnie na tym etapie zarobek (ale cieżko wyobrazić mi sobie że jakaś szkoła jazdy przebija cenowo biuro turystyczne) ale raczej szacunek do czytelników ("Jestem Hardkorem już sfiltrowałem").

Sytuacja dotyczy również wpisów o złotej świątyni tam znowu reklamy złotej biżuteri :shout: a już najlepiej jest z targowaniem się na wakacjach (tam było "czy jesteś hardkorem?" a strony nie kieruje do dzieci z naszej-klasy :unsure: )

Podsumowując:

1. Czy sytuacja ta może wynikać z tego że blog jest nowiutki (może z 1,5 tygodnia ma) albo wpisy są świeże?

2. Czy da się jakoś poprawić trafność dopasowania reklam?

pozdrawiam serdecznie Tomek

Poczekaj.

Trafność dopasowania treści reklam poprawia na przykład się za pomocą section targetingu. Artykuł o tym m.in. do wygooglowania na moim blogu.

Reklamy z czasem powinny się lepiej dopasować.

Zresztą i tak one są dopasowywane do treści, ale w taki sposób, żebyś zarabiał jak najwięcej. Jeśli reklama o prawach jazdy jest klikana rzadziej niż ta o Indiach, ale ma lepszy CPC, będzie wyświetla w pierwszej kolejności jako bardziej zyskowna dla Ciebie. :unsure:

Witam mam problem prowadzę bloga o podróżach i wstawiłem reklamy adsense i tu pojawił się problem...

Reklamy są słabo dopasowane do treści (moim zdaniem)

Może nie na temat ale w kontekście tej wypowiedzi odpowiedzcie sobie sami na pytanie:

Czy istnieje link tematyczny??

Poczekaj.

hmm no właśnie wydaje mi się że najlepiej po prostu będzie poczekać... (ah niecierpliwy jestem :unsure: )

Trafność dopasowania treści reklam poprawia na przykład się za pomocą section targetingu. Artykuł o tym m.in. do wygooglowania na moim blogu.

o nie czytałem jeszcze akurat tego artykułu, ale bloga znam, lubię i czytuję czasem :shout:

Zresztą i tak one są dopasowywane do treści, ale w taki sposób, żebyś zarabiał jak najwięcej. Jeśli reklama o prawach jazdy jest klikana rzadziej niż ta o Indiach, ale ma lepszy CPC, będzie wyświetla w pierwszej kolejności jako bardziej zyskowna dla Ciebie. ;)

widzisz wolałbym nawet zarabiać mniej (w tej chwili i tak nie ma to znaczenia) a mieć szczęśliwszych czytelników (heh jak w Buthanie szczęśliwość [czytelnika] brutto :P )

a już szukam twojego artykułu pozdrawiam i dodaje do obserwowanych na blipie

eh czy roboty google mają wolne ze względu na święto... każde jedno słowo kurs wygląda następująco:

<!-- google_ad_section_start(weight=ignore) --> kurs<!-- google_ad_section_end -->

i co dalej same reklamy kursów a zmieniałem dwa dni temu uh...

nie wiecie jak długo może to trwać? zanim crawler się przespaceruje (a może dodać nową jednostkę i wtedy łaskawie się pojawi :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności