Skocz do zawartości

$_SERVER['HTTP_REFERER']

petrosz moss

Rekomendowane odpowiedzi

:mrgreen:

a zawsze user musi skąds przyjśc? :)

a google znasz? manuala znasz?

'HTTP_REFERER'

The address of the page (if any) which referred the user agent to the current page. This is set by the user agent. Not all user agents will set this, and some provide the ability to modify HTTP_REFERER as a feature. In short, it cannot really be trusted.

czy jezeli ktos kliknie bezposrednio na link (np w mailu) to ta wartosc bedzie pusta?

Przeprowadzilem probe. na 100 wejsc - pustych wartosci bylo ok 80-90%. Wsord tych, ktore zawieraly jakies wartosci byly url z google, yahoo i msn.

jak rozwiazac ten problem?

Jak debil ma młotek to wszystkie problemy wyglądają jak gwoździe...

no nijak. chyba wyraxnie napisałem wyżej. skąd chcesz miec referera jak np. wklepie twoj adres recznie? lub chocby ten przykład z maila...

no nie ma referera to z powietrza go nie wexmiesz.

Normanos dobrze prawi. Miałem u siebie taki skrypt, o którym mówisz i sporo wejść było bez referera. Oczywiście 80-90% jest podejrzane, ale jeżeli w 10% działa poprawnie, to dlaczegoby miało działać źle w innych? Może coś nie tak z pozostałą częścią skryptu ? Możesz pokazać kod, żeby się czegoś więcej dowiedzieć ?

Dała matka rozum? To kombinuj.

W takim razie może jakieś problemy z mailem. Różnie to jest na serwerach, najlepiej dodaj sobie to do mysql i obserwuj.

tak.. to moze byc problem z mailem, szczególnie gdy referer zawiera znaki '?' oraz '&'. Przed wysylką zmien te znaki

$ala = str_replace('&','__',$ala);

$ala = str_replace('?'...

Czym zastąpic te znaki pozstawiam Twej decyzji.

p.s. tych znakow moze byc wiecej (np. ''). Jedne mogą wynikac z interpretacji znakow samej poczty a inne z interpretacji samego PHP, jak przeanalizuje wlasne problemy - dam znac.

czy jezeli ktos kliknie bezposrednio na link (np w mailu) to ta wartosc bedzie pusta?
Oczywiście, że wartość będzie pusta! Referrera wysyła przeglądarka... a w tym wypadku nie ma przejscia z innej strony wiec ta zmienna zostaje pusta.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Oczywiście, że wartość będzie pusta! Referrera wysyła przeglądarka... a w tym wypadku nie ma przejscia z innej strony wiec ta zmienna zostaje pusta.

Chyba ze maila czyta poprzez WWW ;) to referrer bedzie wypelniony.

Jasneeee .... 8)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

a ja sobie zrobiłem że mi zapisuje do pliku takie małe statystyki filtruje tylko czy jakiś robot to nie jest i jka by nie było jak 3% jest bez refera to jest max przynajmniej w moim wypadku w ten sposób można mieć wiele ciekawych informacji, aktualnie sobie robie skrypcik który bedzie mi to ładnie filtrował i pokazywał to co chce .... tez se zrób naprawde fajne

pozdro

IE to taki program, który pozwala na oglądanie internetu z Twojego komputera i odwrotnie...

• 2 tygodnie później...

A ja mam inny problem robie statystyki dla stronki z aliasem prv i HTTP_REFERER trzyma zamiast strony z której klient przyszedl wlasnie ten alias

dlaczego ???

Jacenty

[url="https://www.techarts.pl/"]projektowanie stron warszawa[/url] | [url="https://katalog.evr.pl/"]katalog stron internetowych[/url]

No właśnie dlaczego ? Pomyśl 8)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności