Skocz do zawartości

Katalog stron, a potrzebny transfer

Zielkq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam właśnie postawić swój pierwszy katalog, ale zastanawiam się nad jednym... Ile transferu będę potrzebował na miesiąc, tak aby raczej nie oglądać monitu o przekroczeniu dozwolonego transferu? Wiadomo, iż zależy to od ilości ludzi, którzy będą dodawać strony, ale prosiłbym o jakąś uśrednioną liczbą.

Pozdrawiam

Spółki | Prawo | Sąd

dla pewności 5gb transferu według mnie powinno Ci spokojnie wystarczyć, no ale możesz zrobić jak wyżej :) pierwszy miech sądzę że więcej niż 1GB nie przekroczysz a później już będziesz widział mniej więcej co i jak.

oczywiście nie sugeruj się tylko moją wypowiedzią ^^

Z przeszłości zostały jeszcze: Katalog Turystyczny, s3zow.pl
Blog o pozycjonowaniu i optymalizacji prowadzę pod adresem: https://zeid.pl

Nie rozumiem, jak można tak przewidywać zużycie transferu...

Może będzie miał w topie logo 1MB (bmp ofc), layout 0,5MB i przy 10000 odwiedzinach wygeneruje mu to ~15GB transferu... ale może mieć katalog w całości na CSS, gdzie podstrona to jakieś 5KB, co przy 10k odwiedzinach da 50MB...

transfer to jednop - al emałe wyzwanie. Skrypt i obciążenie rpzez niego generowane jest ważniejsze. Zwłaszcza jeśli TAGI i STATYSTYKI nei sa generowane "on line" tylko z panelu admina np skrypt INDEXU oraz SEOKATALOG. W momencie odpalenia aktualizacji statystyk BARDZO skacze zajetośc procka.

Obecnie zawsze mam 100% :yahoo: przez ok 5-10 minut.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

zgred napisał(a):
transfer to jednop - al emałe wyzwanie. Skrypt i obciążenie rpzez niego generowane jest ważniejsze. Zwłaszcza jeśli TAGI i STATYSTYKI nei sa generowane "on line" tylko z panelu admina np skrypt INDEXU oraz SEOKATALOG.

Dokładnie choć szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie żeby tagi mogły być generowane za każdym wywołaniem strony od nowa - toż to samobójstwo :yahoo:. Statystyki też są cachowane - choć ich wyliczanie chyba nie jest już aż tak obciążające...

...ale temat chyba nie dotyczy obciążenia procka a transferu i na to jest tylko jedna rada - prosta, czytelna templatka z max. użyciem css-a a nie obrazków (a te swoją drogą powinny być w png z obniżoną jakością - znacznie zmniejsza się rozmiar pliku a różnicy praktycznie nie widać) :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

wroce jeszcze do tematu:

20.000 linkow przy lekkim dezajnie - ok 150GB na miesiąc

update TAGów (ok 450.000 sztuk) trwa 4-5 godzin (wszystkich, w opcji tylko zmiany ok 20 minut)

generacja sitemapy - 2-3h (z poziomu shella tylko i wyłącznie, z poziomu www sobie nie radzi - wywala mysqla)

server: dedyk, 1proc core 2 duo 2GB RAM. SATA

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Fajne statystyki - to INDEXU czy SEOKatalog ? W swoim skrypcie zastosowałem specjalny system dzielący operację na części...

...update 450.000 tagów - powiem szczerze zwykły host sobie w życiu nie poradzi choćbym nie wiem jak kombinował z zaprogramowaniem skryptu. Tutaj tylko dedyk...

...ale sitemapy dla 20.000 wpisów SEOKatalog powinien wygenerować w kilka minut (no jeśli ktoś ma w urlach jeszcze nazwę kategorii to kilkanaście) :ok:

---------

Akurat wczoraj robiłem update tagów (2000 wpisów) dla mojego nowego SEOKata - host poradził sobie z podliczeniem ok 14.000 (ale identyczne tagi są w SEOKatalogu sumowane nie wiem jak w INDEXU ?) - później host mulił już niemiłosiernie, zrywał połączenia itp. - dałem więc sobie spokój bo inaczej pewnie dostałbym magicznego maila od administracji... :(

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

IndexU - żaden seo nie ma jeszcze takich statów :(

IU ma specjalny system spowalniajacy (jakies delay'e) żeby sie nie generowalo wszystko razem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności