Skocz do zawartości

Zablokowana strona.

gawdzik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wczoraj popołudniu zauważyłem, że jedna z moich stron została zablokowana przez google z powodu wykrytego na niej "złośliwego oprogramowania". Przy próbie wklepania adresu wyskakiwała czerwona ramka z tytułem "Witryna zgłoszona jako dokonująca ataków!".

Szybko oczyściłem pliki i kompa, zmieniłem hasło na serwer i wysłałem prośbę o ponowne rozpatrzenie. Efekt był prawie natychmiastowy bo dzisiaj rano blokady już nie było.

Zauważyłem natomiast, że strona jest blokowana w samych wynikach google - pod wynikami wyszukiwania pojawia się napis "Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze." a po kliknięciu na wynik wyświetla się strona z informacją "Ostrzeżenie- przejście do tej witryny może być niebezpieczne dla Twojego komputera!".

I teraz pytanie - czy są to jakieś dwie osobne listy? Tzn lista stron, których wyniki wyszukiwania są blokowane przez google i druga lista na podstawie której blokowany jest dostęp do strony w ogóle (na poziomie przeglądarki)? Czy może google, prewencyjnie, nawet po potwierdzeniu usunięcia ze strony szkodliwego oprogramowania trzyma stronę jeszcze przez jakiś czas w takim filtrze?

Miał ktoś z Was kiedyś taki problem? Nie wiem czy powinienem czekać (jeśli tak to może wiecie jak długo?) czy próbować dalej zgłaszać prośby o ponowne rozpatrzenie?

Z góry dzięki za pomoc!

Zauważyłem natomiast, że strona jest blokowana w samych wynikach google - pod wynikami wyszukiwania pojawia się napis "Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze." a po kliknięciu na wynik wyświetla się strona z informacją "Ostrzeżenie- przejście do tej witryny może być niebezpieczne dla Twojego komputera!".

u mnie na liscie wyszukiwania nie pojawia sie komunikat ze strona moze zaszkodzic, za to pod wynikami wyszukiwania, a dokladniej pod ich linkami jest strona na ktora zlosliwy kod przekierowywal uzytkownika. W tej chwili kod jest usuniety, na strone wchodzi sie i nie ma komunikatu ze jest jakies zagrozenie, natomiast Google przypisalo do wynikow wyszukiwania link strony do ktorej bylo "zlosliwe" przekierowanie...

zglaszalem juz ten fakt milion razy i nic... :-/

tam zlecam marketing internetowy i pozycjonowanie stron: bizzit.

Faktycznie trzeba było czekać. Ostrzeżenia i strona zniknęły jeszcze w ten sam dzień. Na szczęście chociaż w tym przypadku google okazał się bardzo szybki :)

Wiem, że to nie forum o bezpieczeństwie sieciowym ale szukam właśnie informacji jak walczyć z tymi wirusami bo problem mam już od jakiegoś czasu. Dodam, że nie używam Total Commandera, nie trzymam też nigdzie zapisanych haseł. Jak więc to cholerstwo może się dalej dostawać na moje strony?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności