Skocz do zawartości

Strona główna wyleciała z indeksu i nie wiadomo za co

Kokoro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taką stronę - gladziegipsowe.com.pl, którą pozycjonowałem od kilku miesięcy, głównie katalogami + kilka precli. Strona przez długi czas była na 2-gim miejscu w google na "gładzie gipsowe", a kilka dni temu po raz pierwszy pojawiła się na pierwszej pozycji. Następnego dnia okazało się, że strona główna wyleciała z indeksu google, ot tak po prostu.

Nigdy nie stosowałem żadnych zabronionych technik typu SWL, itp. Tak jak napisałem, strona była dodawana głównie do katalogów, tak po kilka co parę dni. Na samej stronie również nie ma niczego, do czego google mogłoby się doczepić, albo ja o czymś nie wiem. Kilka tygodni temu dodałem książkę na temat remontów z programu partnerskiego Złote Myśli, ale nie sadzę aby miało jakiś to związek z filtrem (przezornie dodałem nawet rel="nofollow"). Wcześniej było zainstalowane adSense przez ok 2-3 tygodnie, ale potem usunąłem to, gdyż dochody z tego były śladowe. Kilka tyg. temu właściciel domeny kupił też jakąś płatną reklamę w Gazecie (5zł za dzień), która pojawiała się u nich przez kilka dni, ale czy to mogłoby zaszkodzić? Chyba nie.

Co ciekawe gladziegipsowe.com.pl/index.php nadal jest widoczna w indeksie (tak samo jak wszystkie podstrony) i jest brana pod uwagę przy wyszukiwaniu (oczywiście pozycja o wiele niższa). Brakuje jedynie gladziegipsowe.com.pl

Czy macie jakiś pomysł, za co google mógł się obrazić ?

Pozdrawiam

Piotrek

Dzieje się tak, ponieważ masz tak skonstruowane linkowanie wewnętrzne. Wszystkie podstrony linkując na główną mają w adresie url wpisane "index.php". Wywal tę końcówkę z wszystkich linków prowadzących na główną. Po jakimś czasie strona główna w wynikach Google zostanie przez tę właściwą zastąpiona.

Możesz zrobić przekierowanie 301 z "index.php" na adres bez "index.php", co ten proces przyspieszy, ale nie jest to konieczne.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Nigdy nie stosowałem żadnych zabronionych technik typu SWL, itp.

Nie możliwe przecież google karze tylko za swle za nic więcej nie dostaje się filtrów :)

Poczytaj sobie tu :

https://mkane.antygen.pl/seo/czy-mam-kare-za-pozycjonowanie/

Nigdy nie stosowałem żadnych zabronionych technik typu SWL, itp.

Nie możliwe przecież google karze tylko za swle za nic więcej nie dostaje się filtrów :)

a "itp" oznacza "i tym podobne", czyli "SWL i inne niedozwolone techniki" :D

Z tekstu tego wynika, że domena mogła wpać do filtra jeszcze z powodu numeru IP (jest kilka stron na serwerze), co jednak wydaje mi się nieprawdopodobne (ale skoro z google nigdy nic nie wiadomo ...).

Wiek domeny to jakieś pół roku i strona główna jest dosyć dobrze podlinkowana, więc losowy wykop z indeksu też raczej mało prawdopodobny.

Strona była pozycjonowana "rozsądnie" - żadnych spamów, masówek, automatów, itp. Anhory i opisy zróżnicowane z naciskiem na frazę główną

Co jeszcze zauważyłem - podstrony dostały page rank 3. Wcześniej strona główna (zanim zniknęła) miała pr4 a podstrony pr0 (na 90%). Tak jakby moc strony głównej została rozdzielona na podstrony serwisu.

Dzieje się tak, ponieważ masz tak skonstruowane linkowanie wewnętrzne. Wszystkie podstrony linkując na główną mają w adresie url wpisane "index.php". Wywal tę końcówkę z wszystkich linków prowadzących na główną. Po jakimś czasie strona główna w wynikach Google zostanie przez tę właściwą zastąpiona.

Możesz zrobić przekierowanie 301 z "index.php" na adres bez "index.php", co ten proces przyspieszy, ale nie jest to konieczne.

Dzieki za poradę. Zrobiłem tak jak piszesz i zmieniłem sposób linkowania index.php. Zobaczymy, czy to pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności