Skocz do zawartości

Zabawny filtr

Arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was spotkał się już z takim dziwnym filtrem, że każdego X dnia miesiaca strona wypada z miejsca np. 4 na 30, dnia Y (Y=X+6) wraca, zeby Z dnia miesiaca znowu spaść (Z=Y+7) i za 6 dni wrócić? Tak się to powtarza 3 miesiąc. Zrzuciłbym winę na google dance czy zmiany w algorytmie, ale nie wierzę że 3 miesiące identycznych dni to przypadek.

Uprzedzając, nie jest to FSB (domena stabilnie w wynikach od 4 lat).

Z wiadomych przyczyn, adresu strony podać nie mogę, zresztą nie chodzi mi o analizowanie kodu strony (na pewno nie ma tam żadnego syfu), czy BL (linki też stosunkowo dobrej jakości), a o podobne doświadczenia.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Mam identycznie od stycznia na jednej stronie. Okreslone pozycje występują w określonym czasie, później spadają i są na topie inne za jakiś czas powtórka z rozrywki, taka sinusoida jak tu kiedyś ktoś napisał. Staram się wyprostować to jakimiś mocniejszymi linkami - może się ustabilizuje. Ale z tego co widzę to pływają wszystkie strony z mojej dziedziny i chyba jeszcze nikt nie znalazł na to recepty.

Czy ktoś z was spotkał się już z takim dziwnym filtrem, że każdego X dnia miesiaca strona wypada z miejsca np. 4 na 30, dnia Y (Y=X+6) wraca, zeby Z dnia miesiaca znowu spaść (Z=Y+7) i za 6 dni wrócić? Tak się to powtarza 3 miesiąc. Zrzuciłbym winę na google dance czy zmiany w algorytmie, ale nie wierzę że 3 miesiące identycznych dni to przypadek.

tak miałem taki przypadek przez ponad 6 miesiecy

Marketing internetowy dla firm

ja natomiast miałem (częściowo nadal mam) inny - spadek o ponad 350 miejsc na kilka fraz (1 na stronę główną a reszta na podstrony). Co ciekawe ze strony głównej filtr już osunęli.

Wszystko zdaje się za 1-2 anchory w śmieciarskich katalogach.

Oferuję usługi SEO w zakresie j. niemieckiego

Ja miałem takie coś na nazwę miasta.

Jaja były jak dzwonił klient, że strona spadła z 4-5 na 30 pozycję lub dalej...

Powiedziałem, że pomyślę i wymyśliłem, nic wielkiego i strona wraca w top 10.

I tak systematycznie :)

Szkoda, że nie wytrzymał nerwowo :P

• 2 miesiące temu...

Przypuszczam że jest to DC. Data Center. Żaden filtr czy ban, skoro to zdarzało się okresowo i jeszcze w krótszym czasie jak kwartał to może być to tylko Data Center - czyli patrz link:

https://www.i-slownik.pl/1,1978,dc,lub,datacenter,data,center,centrum,obliczeniowe,google.html

Prawdopodobnie były to przypadki pobierania pozycji z innego serwera.

Każdy internauta po wpisaniu adresu www.google.com (lub regionalnego adresu dla danego kraju, np. www.google.pl) jest łączony z losowym datacenter, który serwuje mu wyniki na zadane wyszukiwarce zapytanie. Użytkownik może więc dostawać różne wyniki w zależności od wylosowanego datacenter.

Tak więc prawdopodobnie doszło do takiej sytuacji. Więc nie ma mowy o filtrze. Takie jest moje zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności