Skocz do zawartości

Jaka ksiazka do podstaw PHP

kpati

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko żeby zacząć szukać user misi wiedzieć czego ma szukać, a jak nie zna podstaw to nie poszuka, bo nie będzie wiedział czego szukać. Jestem przekonany, że do programowania trzeba mieć pewne predyspozycje bez których faktycznie całe "kung fu" sprowadzać się będzie do tworzenia zlepka kodu z różnych źródeł Ctrl+ C -> Ctrl+V. Więc w tym wypadku nawet najlepsze książki i wykłady nic nie zmienią...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Osobiście edukuję się przy pomocy książki "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty.", o której wspomniał już Heptan.

Używam wydania IIIego. Książka jest ok, jednak co do przepisywania kodu z książki to nie jest to wcale super wyjście, ponieważ niestety dość często zdarzają się literówki, braki jakiś znaków itp, no ale to zawsze wzmacnia czujność. Małym minusem jest też posługiwanie się tabelkami w przykładach (strona oparta o tabelki), jednakże ogólnie jest ok.

Jestem dopiero przy końcu 4. rozdziału, mam nadzieję że do końca książki nie zmienię o niej opinii.

A co powiecie o tym kursie z allegro https://www.allegro.pl/item700821741_700821741.html

a potrafisz zrozumieć to zdanie "Projekt końcowy programowaniem strukturalnym : " ? zdanie jest z opisu aukcji, człowiek który pisał ten opis zapewne myli PHP i BHP. Podałem wcześniej link do wikibooka. Świetne miejsce na rozpoczęcie przygody z PHP.

@Wujo - co do literówek etc, jeden bardzo mądry człowiek powiedział że 90% czasu pracy programisty to walka z błędami. A nazwanie używania tabelek małym minusem to jest duże nieporozumienie. Tabelki mają swoje konkretne przeznaczenie i jest nim, a jakby inaczej - prezentacja danych tabelarycznych, a nie tworzenie układu strony. Plusem jest że to zauważasz, ale tak jak mówiłem, książki mogą co najwyżej nakłaść syfu do głowy.

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

Potem już tylko manual, choć wciąż mam blade pojęcie o wyrażeniach regularnych

wielu, albo nawet i większość programistów ma problemy z wyrażeniami regularnymi, osobiście sobie radzę z prostszymi wyrażeniami, ale przy trudniejszych korzystam z różnych cheat-sheetów, za dużo tego do spamiętania

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

O ile dobrze pamiętam do książki dołączona jest płyta z przykładami.

Tak, jest. To też spory +, jednak uważam, że lepiej przepisać kod, niż go skopiować, wkleić i cieszyć się, że działa... Przy przepisywaniu kilku podobnych linijek, np deklarowania zmiennych, łatwo jest 'załapać' ten mechanizm. A płytka może posłużyć właśnie do sprawdzania błędów.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności