Skocz do zawartości

SEO, Black SEO , White SEO

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie jest to dodawanie strony do katalogów, linki na forach, komentarze na blogach. Wszystko to, co wymieniłem można podciągnąć pod marketing. Ponieważ równocześnie wszystkie te linki mają znaczenie dla wyszukiwarek, to jest to marketing w wyszukiwarkach, czyli SEM.

MadeIn3W, to jest właśnie SEO, które zawiera się w SEM.

PS. Ciekawe ile Xann ma już kont na PiO ;)

Edit:

Xann zgodnie z tym co napisałeś na samym początku w pozycjonowaniu jest również SEO. Poza tym Dude udzilił już stosownej odpowiedzi cytując SEOmoz.org

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

• Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
DUDE - po pierwsze

jesteśmy w Polsce tutaj klient jak szuka w wyszukiwarce to szuka SEO ? czy pozycjonowanie ?

to oznacza web position ma zachodzie ????

nie mów wszyscy bo wszystkich nie reprezentujesz

Dalej nie rozumiesz. Jaki Ty jesteś ciężki. Jakie to jest forum? FORUM.OPTYMALIZACJA.COM! a o czym jest? o Pozycjonowaniu!

SEO = Pozycjonowanie - tyle, że my to nazywamy pozycjonowanie, a reszta świata SEO + pewnie jakies inne lokalne określenia. Suma summarum - wszystkie te pojęcia znaczą dokładnie to samo!

Pozycjonowanie kiedyś (na początku) w całym zakresie zawężało się do działań onsite - i nazwano to optymalizacja (SEO). U nich ten terin został, ale Polak mądrzejszy i mu nie pasowało i nazwał to pozycjonowanie (bo kiedy SEO przyszło do Polski - forum z 2004 roku to już znane były techniki offsite). Na świecie nie jest rozpowrzchniona terminologia web positioning w takim stopniu jak SEO.

Ale kiedy piszemy black hat SEO - i zapożyczamy cały zwrot anglojęzyczny to jasnym jest, że w tym kontekcie SEO znaczy dokładnie tyle co POZYCJONOWANIE - bo oni SEO używają w tym zanczeniu, a cały zwrot jest zapoczyczeniem!

Ile jeszcze dowodów, wywodów potrzebujesz aby to zrobumieć. 1, 10, 100 ?? Ile czasu potrzeba Ci abyś to zrozumiał.

Proszę niech ktoś z doświadczeniem (autorytetem w polskim SEO) się wypowie i to wytłumaczy Xannowi. Czas zakończyć tę farsę...

Panowie, Panowie! Miałem szczerą nadzieję, że w tym wątku znajdę jakieś ciekawe informacje dotyczące teorii, jakieś mądre cytaty dotyczące SEO, które warto zapamiętać, a co widzę? Kłótnię o to, co tak naprawdę oznacza "SEO" (czy to optymalizacja czy też pozycjonowanie).

W każdym bądź razie, Xann - nie uważam, aby był sens spierać się o tak mało istotną kwestię. Ja wyznaję prostą zasadę, jeżeli mówię o czymś, to wszelkich starań dokładam, aby rozmówca mnie zrozumiał. I to jest najważniejsze. Nieważne, czy powiem 'black hat SEO', 'white hat SEO' czy 'czarne pozycjonowanie', 'szara optymalizacja'. Mam dotrzeć do rozmówcy i w sposób jasny i klarowny przedstawić mu moje zdanie, a jeżeli on osobiście traktuje takie zwroty poważnie - to czemu nie?

A jeżeli naprawdę chcesz walczyć o "czystość języka polskiego" i używanie danych zwrotów tylko i wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem tak, aby były dla każdego jasne (black seo = techniki optymalizacji/pozycjonowania, których konsekwencją mogą być kary w postaci zbanowania strony przez wyszukiwarkę internetową; nie wiem jak dla Ciebie, ale mnie łatwiej jest napisać po prostu black seo), to rób to z głową! Już w wątku, gdzie została ta cała 'wojenka' zapoczątkowana wiedziałem do czego pijesz. Nie prościej jest po prostu napisać długi post, w którym wytłumaczysz o co dokładnie Ci chodzi, miast zadawać kolejne pytania (częściowo retoryczne), ciągnąć rozmówców za języki i tak dalej? To mija się z celem. Takie przynajmniej jest moje zdanie.

Edit: w ostatnim akapicie pierwsze zdanie trochę nie pasuje, bo miałem pisać o czym innym, ale stwierdziłem, że nie ma sensu. Mam nadzieję jednak, że wyraziłem swój pogląd w miarę jasno i klarownie i obędzie się od nic niewnoszących do dyskusji pytań.

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

Kutek, Xann tak nie zrobi, a wiesz dlaczego? Bo Xann nie lubi monologów, on lubi dyskutować ;)

fragment "Page Rank a pozycja na Gogle"

Xann, jak zwykle robisz sztuczny tłum. Wymigujesz się od odpowiedzi pytaniami, obrażasz innych i nic nie wnosisz do dyskusji.

Przedstaw sprawę tak jak Ty to widzisz.

@someone - czy wiesz na czym polega dyskusja ? to jak dwóch gości rozmawia a jak mówie ja sam jest to monolog

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

Panowie za wszelką cenę staram się dowiedzieć co oznacza BLACK SEO - proszę niech ktoś oświeci starego Xanna co to oznacza ? bo DUDE się nie doproszę a na każdą prośbę puszcza świece dymną , DUDE u nas klienci szukając pozycjonera wpisują SEO do wyszukiwarki ? czy pozycjonowanie ?

Czysto teoretycznie założę jak twierdzisz ze SEO = pozycjonowanie czyli oba zwroty oznaczają to samo to teraz powiedz co oznacza BLACK SEO wg Cieibe ?

Czy tak naprawdę ciezko jest wytłumaczyć co oznacza BLACK SEO czy BLACK HAT SEO ?

.... Nieważne, czy powiem 'black hat SEO', 'white hat SEO' czy 'czarne pozycjonowanie', 'szara optymalizacja'. Mam dotrzeć do rozmówcy i w sposób jasny i klarowny przedstawić mu moje zdanie, a jeżeli on osobiście traktuje takie zwroty poważnie - to czemu nie?.....

a mnie interesuje jak CIebie rozmówca zapyta co oznaczają te zwroty to co mu poiwesz ? własnie tego usiłuje się dowiedzieć co oznaczają te zwroty

Marketing internetowy dla firm

xann jest i black seo i złe sąsiedztwo. Czasami zdajesz się wypatrzać rzeczywistość ;)

Polecanie (linkowe) farmy lub strony solennie nagrodzonej banem, można nazwać linkowaniem do złego sąsiedztwa. Nie bierz tego pojęcia dosłownie w słowie "sąsiedztwo" naprawdę nie chodzi, o to że ta strona z Twoją sąsiaduje na serwie ;)

Nazwy wymyśla człowiek, i jakoś tak się utarło, że BLACK/Czarne kojarzy się z czymś złym, niekorzystnym lub nieuczciwym. I odwrotnie jest z White czy po prostu bez przedrostków w nazwie. Na ogół pojęcia tworzy się w odniesieniu positiv, więc dlatego dodanie Black ma sugerować "AntySeo", coś zupełnie przeciwnego, odwróconego... Jeśli ktoś coś określa pojęciami to najpewniej to coś istnieje, więc wmawianie że coś nie istnieje choć jest przez kogoś jakoś nazywane to trochę dziwne ;)

róża pod inną nazwą równie pięknie by pachniała.
Nie nazwa jest ważna, a to co opisuje...

Czuje, że to będzie temat-rzeka, w którym będą padały argumenty: Tak, bo tak. Nie, bo nie.

Co do SEO to obejmuje i to i to. Optymalizację pod kątem wyszukiwarek, ale także skuteczną kampanie mającą na celu zwiększenie backlink w celu podlinkowania do wyszukiwarek i wizerunku w sieci ;)

Zapraszam na mój blog - websem.pl - marketing internetowy i pozycjonowanie!

Kurs pozycjonowania

banner5.png

a mnie interesuje jak CIebie rozmówca zapyta co oznaczają te zwroty to co mu poiwesz ? własnie tego usiłuje się dowiedzieć co oznaczają te zwroty

Nie mam aż tak bogatego doświadczenia jak Ty, bądź inni forumowicze, ale mam pewne zdanie na ten temat.

Co do samej terminologii i zwrotu SEO (który dobrze wiemy, że w dzisiejszych czasach dla praktycznie wszystkich jest związany z pozycjonowaniem i optymalizacją - która jest, jakby nie patrzeć, częścią już samego pozycjonowania) można przyjąć, że oznacza ono pozycjonowanie i optymalizację - patrz: logo tego forum. A sam zwrot "Black SEO"?

Cóż, generalnie większość metod, które stosujemy jest 'zakazana przez Google' (które przez długi czas w ogóle zaprzeczało o istnieniu SEO i znów to robi wraz z caffeine), więc nie ma sensu mówić, że 'Black' dot. wszystkich działań zabronionych. Jeżeli wejdziemy w temat odrobinę głębiej, to zobaczymy, iż pewne metody stosowane do wypromowania witryny w wyszukiwarkach internetowych mogą się źle kończyć. Doskonałym przykładem na to jest dział na PiO - "Filtry Bany itp.".

Według mnie jednakże po tym pojęciem kryją się wszystkie techniki, które są w stanie bardziej zaszkodzić, aniżeli pomóc. Prosty przykład - masz zlecenie na pozycjonowanie frazy X (których miałeś już mnóstwo zapewne). Czy poprosisz Klienta o dostęp do FTP i w szablonie zastosujesz chociażby cloaking? Czy będziesz bombardował milionami linków z e-weba? Śmiem wątpić, bo możesz w tym przypadku (przy odpowiedniej umowie) zaszkodzić nie tylko Klientowi (pierwszy przypadek: ban na domenę; drugi - filtr), ale również sobie (strata Klienta, ew. pokrycie kosztów nowej domeny etc.).

Nie wiem, czy mogę wyrazić się jeszcze jaśniej, ale dla pewności raz jeszcze podkreślę - niezależnie od tego, co 'tak naprawdę' kryje się pod skrótem SEO, wszyscy używają go zarówno jeżeli chodzi o pozycjonowanie, jak i optymalizację.

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

pozycjonowaniem i optymalizacją - która jest, jakby nie patrzeć, częścią już samego pozycjonowania)

to chyba najlepiej powiedziane...

Xann, popatrz... na szeroki termin POZYCJONOWANIE jako pojęcie ogólne składają się dwa działania:

Optymalizacja - szereg działań wewnątrz kodu i zawartości strony, w których eksponujesz tagi, frazy kluczowe i atrakcyjne teksty... Optymalizacja nazw plików i innych szmerów bajerów oraz drugi składnik:

Pozycjonowanie - w znaczeniu wąskim, czyli zespół działań poza serwisem - mający na celu zdobycie nowych linków, uwidocznienie ich w dużej ilości miejsc w sieci, dodawanie do wszelkiego typu katalogów, precli itd.

Pierwszy składnik eksponuje frazy kluczowe na TWOJEJ stronie, drugi eksponuje Twoje frazy na innych stronach. I z tego składa się cały termin szerokopojętego POZYCJONOWANIA. W skład, którego masz dwa pomniejsze działania: pozycjonowanie i optymalizację.

Kurs pozycjonowania

banner5.png

złe sąsiedztwo

jakie złe sąsiedztwo? to jest jakaś sztucznie wytworzona fobia. Można powiedzieć, że sąsiad alkoholik to też złe sąsiedztwo a mimo to nie ma złego wpływu na Ciebie. Tak samo z linkami, może i prowadzą do stron o wątpliwej treści czy zbanowanych ale negatywnego wpływu na stronę nie mają. Bo jeśli jest ktoś posiadaczem serwisu o programach, sexshopu, warezowe i jakieś strony zbanowanej. W celach marketingowych czy też pozycjonowania umieszcza odnośniki do tych stron to będzie to złe sąsiedztwo ? Jakby to istniało to konkurencja tworzyła by serwisy o "negatywnym działaniu" i umieszczała tam linki...

wyluzujcie...

złe sąsiedztwo

Jakby to istniało to konkurencja tworzyła by serwisy o "negatywnym działaniu" i umieszczała tam linki...

Chyba nie zrozumiałeś ;)

Jeśli Ty promujesz "zs" to na tym traci właśnie ta strona promująca jakiś badziew. Więc jak konkurencja może tworzyć strony za Ciebie ? Traci ta strona, która umieszcza link do badziewia.

Prosta zasada, nie możesz zapanować nad linkami z sieci kierującymi do Ciebie, jednak jesteś w pełni odpowiedzialny za to co masz sam na SWOJEJ stronie ;)

Kurs pozycjonowania

banner5.png

Poza tym czy jest różnica pomiędzy złodziejem samochodów, a złodziejem kieszonkowym? Owszem jest, ale obaj są w świetle prawa przestępcami.

To samo jest ze spamem w wyszukiwarkach. Jeżeli zaśmiecasz indeks to jesteś spamerem.

To nie wiem czy dobrze zrozumiem, ale znaczy to ze 99% tego forum prędzej czy później pójdzie siedzieć do wiezienia?? Bo łamie prawo, tylko jakie prawo i jakie są za to wyroki??

;)

najgorsze jest to że nikt nie potrafi powiedzieć co to jest black seo , black hat seo

czy ktoś tu odważy się napisać co to jest ? co na to sie składa ?

trzy strony pisania i nadal nikt nie powiedział co to oznacza i co sie na to składa

Marketing internetowy dla firm

Zacytuję:

Black SEO to synonim niedozwolonych technik pozycjonowania. W praktyce określa się nim również firmy stosujące takie metody.

Źródło: https://seo4.net/seo/

Co oznacza określenie Black Hat SEO

(ang. SEO w czarnych kapeluszach)

1.- techniki i metody optymalizacji i pozycjonowania stron internetowych, które są niezgodne z regulaminem wyszukiwarek internetowych. Udowodnione użycie technik Black Hat SEO (czyli spamu wyszukiwarkowego, spamdexingu) powoduje zazwyczaj wyrzucenie strony z wyników wyszukiwania lub strącenie jej na daleką pozycję.

2.- określenie na tę część środowiska SEO i pozycjonerów oraz firm zajmujacych się pozycjonowaniem stron, które w swych działaniach wykorzystują techniki spamerskie (czyli Black Hat SEO). Ponieważ jest wiele rodzajów spamu i płynna jest granica pomiędzy tym, co jest, a co nie jest spamem, stąd również określenie Black Hat SEO nigdy nie może zostać w sposób jednoznaczny komuś przypisane. Jednym słowem jest to "ciemna strona SEO". Przeciwieństwem "SEO w czarnych kapeluszach" jest White Hat SEO lub Ethical SEO.

Źrodło: https://www.i-slownik.pl/1,1923,black,hat,seo.html

Napisz email lukas24.24@o2.pl jeśli mam wobec Ciebie zobowiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności