Skocz do zawartości

SEO, Black SEO , White SEO

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kurde, że też wam się chciało tyle pisać ;)

A tak przy okazji, co sądzicie o linkach dodawanych np. w stopkach szablonów czy różnych pluginach przez ich autorów? White czy Black? Przecież jak szablon/plugin jest dobry, wrzuci się go na popularny serwis z dużym ruchem i w krótkim czasie pobierze go wiele osób, to ilość linków do strony też szybko się zwiększy. Co więcej, będą to głównie linki site-wide.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Zamiast prowadzić te bezowocne dyskusje może zacznijcie od przeczytania wytycznych Google, bo jak rozumiem linki jak i SEO rozpatrywane jest pod kątem tej wyszukiwarki. Wystarczy odrobina chęci żeby się dowiedzieć że:

Naturalne linki do Twojej witryny powstają w sieci, gdy inne strony uznają treść Twojej witryny za przydatną dla użytkowników, którzy je odwiedzają. Linki nienaturalne są umieszczane w witrynach po to, by Twoja witryna wydała się wyszukiwarkom popularniejsza.
Bez względu na to co komu się wydaje czy jak uważa chcąc "być" w danej wyszukiwarce powinien dostosować się do jej wymagań, w przeciwnym razie musi się liczyć z tym że jego strony nie znajdzie w wynikach wyszukiwarki.

Rolą pozycjonerów jest takie "naginanie" wytycznych wyszukiwarki żeby podnieść pozycję strony ale nie spowodować jej wywalenia z indeksu, co nie zawsze się udaje. Taka praca "na krawędzi" ;)

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Rolą pozycjonerów jest takie "naginanie" wytycznych wyszukiwarki żeby podnieść pozycję strony ale nie spowodować jej wywalenia z indeksu, co nie zawsze się udaje. Taka praca "na krawędzi" ;)

dobrze powiedziane

takie chodzenie po krawędzi dachu , trzeba uważać żeby nie spać bo inaczej ban

Marketing internetowy dla firm

Yeden, a co ma anchor do tego?

Zerknij sobie https://www.lexy.com.pl/blog/pozycjonowanie...inki-naturalne/ - co prawda dużo informacji tu nie ma, ale dotyczą tylko linków naturalnych.

Jak można pilnować się wytycznych jeżeli

W szczególności unikaj linków do spamerów sieciowych i witryn ze ,,złych okolic sieci", ponieważ może to pogorszyć pozycję w rankingu.

nie ma definicji czym są "linki ze złych okolic sieci" przecież nikt nie wie o co tutaj chodzi ?

Marketing internetowy dla firm

Yeden, a co ma anchor do tego?

Niekumaty jakis dzisiaj jesteś. Się uczepiłeś anchora. :)

Jeszcze raz. Podoba mi się stronka jakiegoś gościa, zaszczycę go wzmianką na blogu i podlinkuję bezinteresownie, aleeee...

1. przypadkiem dałem linka z anchorem w sam raz przydatnym dla goscia, bezinteresownie - link naturalny

2. byłem na PiO, czytam to i owo i daję anchor na przydatny dla gościa, rzecz jasna żeby pomóc bezinteresownie w pozycjonowaniu, bo chcę, żeby ta strona była wysoko w wynikach - link nienaturalny

Czym te linki sie różnią, bo przecież miejsce linka i anchor ten sam? Ano tym, że ten drugi jest dany już z pewnym świadomym zamiarem, ma na celu pomoc w pozycjonowaniu, wiec jest nienaturalny. Tylko skąd google wie o moich intencjach? Jak odróżni te linki?

Eksperyment Discover.pl

Xann mam dla ciebie oferte, ty może zamiast pozycjonerem, zostań jakimś generałem. W tworzeniu wojen jesteś mistrzem :king: .

Nie czytałem wszystkich postów, ale dyskusja z DUDE, była ostra :dirol: .

A co do samego tematu, to w moim przekonaniu jest podział na BLACK i WHITE SEO.

Wkurzają mnie serwisy, które spamują tylko dla tego aby podnieść się w sierpach. I dla takich ban odrazu ! ;).

Czym te linki sie różnią, bo przecież miejsce linka i anchor ten sam? Ano tym, że ten drugi jest dany już z pewnym świadomym zamiarem, ma na celu pomoc w pozycjonowaniu, wiec jest nienaturalny. Tylko skąd google wie o moich intencjach? Jak odróżni te linki?

No to czekamy na kogoś bardziej doświadczonego ;).

"Linki nienaturalne są umieszczane w witrynach po to, by Twoja witryna wydała sięwyszukiwarkom popularniejsza."

To jest jeden wielki pic na wodę. Po pierwsze nie aby wydała się wyszukiwarkom popularniejsza - bo tutaj nikomu nic się nie wydaje - to jest algorytm.

Po drugie to nawet pracownik Google (dosyć znany w branży) zamieszcza na swoim blogu "darmowe" strony/szablony www i w nich umieszcza (czytaj: wymusza) link z keywordem.

Także, taki link ani nie jest zgodny z tym regulaminem Google, który był zacytowany kilka postów wyżej i jego część przytoczona tutaj, ani nie jest naturalny - bo jest wymuszony prawami autorskimi - tak?

Rozumiem link do autora, ale Keyword to już lekka przesada. I teraz powiedzcie mi jakie wzorce dają nam pracownicy Google i jak oni stosują się do regulaminów które sami tworzyli /współtworzyli itp?!

Rozumiem teskt typu: szablon zaprojektowany przez XYZ (nazwa strony, firmy, adres www, czy nawet niech będzie Keyword "darmowe strony" - bo w końcu to jest tematem itp)

Ale: projekt szablonu strony by: Marketing internetowy - itp to już zdecydowanie wychodzi poza granice regulaminu Google i poza granice dobrego smaku.

Akurat tę osobę darzę ogromnym szacunkiem za wiedzę, ale w tym przypadku to jest pozwolenie nam (pozycjonerom) na black hat SEO.

Definicja black hat SEO i white hat SEO oczywiście jest. Jako definicję należy to traktować, praktyka pokazuje jednak, że żeby być skutecznym, trzeba kombinować. Ja osobiście nie jestem zwolennikiem praktykownia technik mniej etycznych, ale jak widzę takie wzroce, jak widzę na top1 strony z milionami linków (wg yahoo) to aż nóż w kieszeni się otwiera - co Google robi z tej wyszukiwarki! Co robią jej pracownicy, co robi Team Quality Search!

I nie chodzi tutaj o ręczne moderowanie stron. To nie jest rozwiązanie. Ale jak chcecie mieć czysty indeks i pozycjonerów stosujących white hat SEO, i jak nie możecie tego zrobić na poziomie algorytmu, to przynajmniej zacznijcie od siebie i dajcie dobry wzorzec!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności